26/05/2014

Ennakko: Roland Garros 2014

Kaksi päivää harhainen ennakko Ranskaan, olkaa hyvä!

Niin, todellakin... Stanislas Wawrinka ja Kei Nishikori jo ulkona! Jälkimmäisen kohdalla tippuminen ja pelin vaisuus ei viimeaikaisten selkähuolien takia liene suuri yllätys, mutta Wawrinkan tappio avauskierroksella kieltämättä yllätti, siitäkin huolimatta, että Guillermo Garcia-Lopez on massalla vaarallinen kenelle tahansa, jos sille päälle sattuu.

Eurosportin aivan loistavassa Game, Set, Mats -makasiiniohjelmassa Mats Wilander kiteyttikin hienosti Stanin klassisen haasteen: "Stan has a very high high-game, but also very low low-game", eikä tuohon tämän päivän esityksellä ole juuri lisättävää.

Alkuperäiseen ennakkoon olisin varmasti nimennyt Wawrinkan jopa suosikkien joukkoon, mutta kun tässä nyt kävi näin, niin kahden kaupalta tämä sittenkin alkaa tuntua. Rafael Nadal tai Novak Djokovic nostaa musketöörien maljan kahden viikon kuluttua.

Nadalin kaavio voisi olla helpompikin, sillä vaaroja on oikeastaan toiselta kierrokselta lähtien. Nuori Dominic Thiem on jo väläytellyt ja voi ennakkoluulottomalla pelillään haastaa Nadalia erän tai kahden verran. Neljännellä kierroksella mahdollisesti vastaan tuleva Nicolas Almagro on kertaalleen jo Nadalin tämän kauden massoilla voittanut, mutta haaste paras viidestä ottelussa on luonnollisesti paljon, paljon kovempi. Almagron jälkeen Nadalin urakka ei juuri helpotu: Ferrer, Murray ja Djokovic. Tuskainen on tie yhdeksänteen mestaruuteen.

Tuskainen on ollut myös miehen tähänastinen massakausi, jos vertailuna käytetään hänen aiempia kausiaan. "Vain" yksi turnausvoitto ja sekin osittain Nishikorin loukkaantumisen avittamana, joten itseluottamus voisi varmasti olla korkeampikin. Tästä aiheesta Urheilulehden Janne Eerikäinen kirjoitti tänään jo niin kattavasti ja hyvin, etten mene siihen nyt.

Silmään pistävää tuo pelillinen vaisuus on kuitenkin ollut. Kämmenen, miehen parhaan aseen, tukkoillessa pisteiden tekeminen muodostuu vaikeaksi ja äkkiä Nadal onkin tilanteessa, jossa hänellä ei olekaan enää selkeää asetta ellei sitten hurjaa fysiikkaa sellaisena pidetä. Peli on kuitenkin kehittynyt niin paljon, ettei kukaan voita enää pelkällä fysiikalla. Monipuolisuus ja pommitusvarmuus ovat jo monen haastajan pelissä niin hurjalla tasolla, että passiivista Nadalia on tällä massakaudella jopa piesty muutaman erän ajan.

Toki on niinkin, että Nadal pelannee turnauksen edetessä paremmin ja paremmin, eikä avaus Robby Ginepriä vastaan huonolta näyttänyt. Lisäksi paras viidestä -ottelut tuovat tekemiseen tiettyä rauhaa ja aikaa hakea peliä kuntoon. Samaan aikaan kannattaa kuitenkin pitää silmällä säätilaa, sillä kylmässä tai kosteassa kelissä Nadal on yllätettävissä ja vastaavasti kuumassa kelissä mies on entistä vahvemmilla.

Djokovicin valmistautuminen Garrosille oli mielestäni lähes täydellinen, jos taannoinen rannevamma jätetään pois laskuista. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ranne kestää, mikä on tietysti loistava uutinen. Peli kulkee ja Nadalistakin on alla finaalivoitto Roomasta, joten kaikki vaikuttaisi olevan kohdillaan. Pelissä on jälleen massoittain sitä konemaisuutta, jossa pallo tulee takaisin kaikkialta ja paikan tullen isketään armottomasti vastustajan ulottumattomiin.

Lisäksi Djokovic aistii varmasti Nadalin vaikeudet sekä itseluottamusongelmat ja kokee hetkensä koittaneen Garrosin voiton suhteen, kun kaaviokaan ei vaikuta karmeimmalta mahdolliselta. Tämän paremmista lähtökohdista ei Djokovic, eikä kukaan muukaan, ole moneen vuoteen Garrosille lähtenyt.

Time has come. Novak olkoon suosikki minun papereissani tänä vuonna.

Puolivälierät:
Nadal vs. Ferrer
Murray vs. Fognini
Federer vs. Isner
Djokovic vs. Raonic

Välierät:
Nadal vs. Murray
Djokovic vs. Federer

Finaali:
Nadal vs. Djokovic

Voittaja:
Djokovic.