05/05/2014

Ennakko: Madrid 2014

Ennakko tulee aavistuksen myöhässä. Pahoitteluni.

Ennakko jää tällä kertaa myös aavistuksen torsoksi, sillä kämppä on muuton jäljiltä sekaisin kuin Nadalin peli. Aikaa ennakon tekemiselle on ollut aavistuksen vaikea löytää, sillä järjestelemistä riittää. Tämä ilta sen sijaan meni jalkapalloa ja Liverpoolin unelman murskaantumista seuratessa. Nyt harmittaa, mutta ei mennä siihen. Me ei niin mennä siihen...

Muutamia teesejä Madridin turnaukseen.

1) Nadalin kunto?
Rafael Nadal iskee varmasti vielä jossain vaiheessa tätäkin massakautta, mutta on vaikea nähdä, että se tapahtuisi juuri Madridissa. Olosuhteet eivät etukäteen ajateltuna ole otollisimmat hänen kierrehelvetilleen. Jos ja kun voittoa ei tullut Monacosta, eikä Barcelonasta, niin ei sitä tule Madridistakaan. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Nadal hakee vieläkin peliään ja ennen kaikkea itseluottamustaan. Kämmenmylly takkuaa pahemman kerran ja varsin outoja virheitä tulee massoittain. Lisäksi muut ovat saavuttaneet ja oppineet ottamaan tämän lyönnit ajoissa lähellä takarajaa myös massalla. Takarajan armoton pommitus ottaa kaiken ajan Nadalilta pois. Jyrkillä kulmilla ja iskemällä pitkin linjaa Nadalin saa pidettyä hurjassa liikkeessä, jolloin on hyvä mahdollisuus pärjätä massakuninkaalle tämän omalla hiekkalaatikolla.

2) Olosuhteet.
Pelataan korkeassa ilmanalassa. Pallo lentää kovempaa ja kovat pommittajat ovat vahvoilla.

3) Wawrinka-faktori
Stanislas Wawrinkan hieno voitto Monte Carlon massoilla ja samalla se ensimmäinen Masters-voitto saanee jatkoa heti Madridissa. Hän oli viime vuonna jo finaalissa täällä. Kukaan ei tällä hetkellä tykitä kovempaa ja varmemmin kuin Stan the Man. Hän on siis the man to beat tällä viikolla. Voitto Roger Federeristä Monacossa oli henkisesti varmasti todella iso voitto ja mies pelannee entistä vapautuneemmin, sillä isoista pojista aivan kaikki on nyt kaadettu isolla stagella. Novak Djokovicin poisjäännin takia myöskään reitti finaaliin ei ole pahin mahdollinen. Nadal, Federer, Murray ovat kaikki toisella puolella. Suurimmat uhat Kei Nishikori kvartseissa sekä David Ferrer välierässä. 

Näillä siis eteenpäin. Näin mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Dimitrov
Federer vs. Almagro
Wawrinka vs. Nishikori
Ferrer vs. Cilic

Välierät:
Nadal vs. Federer
Wawrinka vs. Ferrer

Finaali:
Nadal vs. Wawrinka

Voittaja:
Wawrinka.

VeikkausTV, MTVSportTotal ja TennisTV.com näyttävät turnauksen. Veikkauksella myös paljon tenniskohteita Pitkävedon uudistumisen myötä.

4 kommenttia:

 1. Muistaakseni Madrid sijaitsee jossain 500 metrissä. Se ei ole mikään La Paz eikä Mexico Citykään eikä siis sijaitse "korkeassa ilmanalassa".

  En usko, että ilmanvastuksen hyvin vähäinen pieneminen siirryttäessä meren pinnan tasolta noin matalalle "ylängölle" millään merkittävällä tavalla lisää esim. Ferrerin ja Raonicin lyöntinopeuksien eroa (ja sitä kautta lyhentäisi palloon ehtimiseksi tarvittavia reagointiaikoja Ferrerin tapauksessa enemmän kuin Raonicin).

  Jo tuuliolot vaikuttavat ilmanvastukseen niin tolkuttoman paljon aikaansaamalla tilastollista kohinaa, että Raonicin hyöty täysin hukkuu niihin!

  Onko blogistilla jotain faktista tietoa kuitenkin asiasta? Minä pidän vuodesta toiseen jatkuvaa spekulaatiota Madridin korkeusaseman merkityksestä pelkkänä hölynpölynä. Jotkut uskovat korkeisiin pomppuihin, jotkut....

  VastaaPoista
 2. Taas joku vänkää vain vänkäämisen takia. Jos pelaajat Madridissa sanovat että korkeus vaikuttaa niin kai he omat peliolonsa tuntevat paremmin kuin joku Jorma härmästä. Ja jos faktaa haluaa niin matsit ovat lyhyempiä ja syöttö hallitsee enemmän kuin missään muussa massaturnauksessa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Anonyymille ja Asiantuntijalle kommenteista!

  Omakohtaista kokemusta korkealla pelaamisesta ei ole, mutta lukemalla asiasta ja pelaajien kommenteista vuosien aikana on näin voinut päätellä. Googlettamallakin löytää hyvin materiaa korkealla pelaamisesta. Tässä nopeasti pari:

  http://blog.tennis-warehouse.com/miscellaneous/playing-high-altitude-tennis/

  http://www.rogerfedererfans.com/forum/topic/1279-how-increase-in-altitude-in-places-like-madrid-impacts-courts-playing-conditions-and-tennis-players/

  Mielelläni vaihdan ajatuksia kaikkien kanssa, mutta vänkäämään en tosiaan jaksa alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymyshän oli tästä blogistin väitteestä: "2) Olosuhteet. Pelataan korkeassa ilmanalassa. Pallo lentää kovempaa ja kovat pommittajat ovat vahvoilla."

   Jos Raonicin kovaan kämmenpommiin olisi Monte Carlon massalla 1,1 s ja Madridissa vain 1,0 s aikaa ehtiä palauttamaan, ja vastaavat luvut olisivat Ferrerin kämmenlyönnin tapauksessa 1,2 s ja 1,1 s, niin voisiko (edes!) siitä vetää tuommoista johtopäätöstä? Mielestäni ei. Vänkäämistäkö???

   Syötössä ero vielä kapenee tuostakin vaikka ajat yllä vain viitteellisiä. Ja viime kädessä taitaa jäädä epäselväksi sekin, kumpi heidän keskinäisessään oikeastaan hyötyisikään "korkeasta ilmanalasta".

   Pelaajien mahdollisia haastattelulausuntoja tästä en millään pysty pitämään faktana.

   Poista