03/06/2014

Ennakko: Puolivälierät part I, Roland Garros 2014

Aloitetaan Garrosin toisen viikon bloggaukset puolivälieräennakoilla, joista tässä ensimmäinen osa.

Novak Djokovic vs. Milos Raonic

Edelleen mielestäni vahvin voittajasuosikki koko kisaa ajatellen on Novak Djokovic. Peli on ollut varsin vakuuttavaa perus-Nolea. Hän tekee sen mitä täytyy, kosiskelee yleisöä siinä sivussa ja ottaa voitot melko suvereenisti, mutta eleettömästi kotiin. Siinä mielessä kaikki on, ainakin vielä, Nolen leirissä kohdallaan. Siitäkin huolimatta, että Boris Becker istuu edelleen tiimin boksissa.

Djokovic kohtaa siis kovasyöttöisen Milos Raonicin ja noin periaatteessa kaikki on mahdollista, mutta ei sentään. Aggressiivisuuttaan Ivan Ljubicicin alaisuudessa lisännyt Raonic on toki syöttönsä kera vaarallinen, mutta se ei riitä vakuuttavasti pelannutta Djokovicia vastaan alkua pidemmälle. Djokovic kaivaa syöttöjä tarvittavan määrän kehiin ja hakee murrot vaikka väkisin hurjan puolustuspelin kautta. Raonicin hyökkäyspeli ei tule muutenkaan kestämään Djokovicin puolustusta vielä pitkiin aikoihin Grand Slameissä. Viimeinen virhe olisi passivoitua ja antaa Djokovicin koneelle aloitteet, sillä se tietäisi kanadalaiselle varsin tuskaista, ja omasta juoksuinnosta riippuen hidasta, kuolemaa ankarien pallorallien parissa. Ison miehen täytyykin pitää myös peli isona, jotta jatkopaikasta kannattaa edes haaveilla.

Djokovic jatkoon erin 3-0.

Tomas Berdych vs. Ernests Gulbis

Päivän puolivälieristä ehdottomasti se kiinnostavampi ottelu. Luvassa on toivottavasti kunnon tulitusta ja taistelua, sillä tarjolla oleva Grand Slam semifinaali ei nyt ihan jokapäiväistä herkkua kummallekaan ole.

Gulbis laittoi edellisellä kierroksella Roger Federerin lauluun, joten siinä mielessä tässä voi olla sen klassisen tappion paikka, kun alla on eräänlainen yllätysvoitto. Päätä Gulbisilla on periaatteessa vaikka mihin, mutta usko omiin kykyihin saattaa olla välillä jopa niin hurja, että se roiskuu enemmän tai vähemmän yli. Nyt kun vastus periaatteessa "helpottuu" niin on oltava heti ja vahvasti hereillä ja unohdettava kaikki tähän mennessä tapahtunut.

Käytännössä voi olla kuitenkin niin, että Gulbisin kannalta vastus itse asiassa kovenee, sillä Berdychin Federeriä parempi puolustus on vaikeampi murtaa, puhumattakaan siitä, että Berdychin vahvuus on lopulta hänen hyökkäyspelinsä. Pidän kukkapaita-Berdychiä lisäksi monipuolisempana ja parempana pelin viejänä, joka pystyy sotkemaan Gulbisia niin, että tämä tukehtuu jossain vaiheessa liian pitkäksi ajaksi omaan "yhden vaihteen peliinsä".

Peli Gulbisilla on kohdillaan, varsinkin jos ja kun hän saa momentuminsa päälle. Rysty on varmasti yksi kiertueen parhaita tulivoiman ja varmuuden loistavalla, mutta harvinaisella kombinaatiolla ja se voi olla yksi ottelun avainteemoista. Toisaalta harvoinpa näitä pelejä rystyllä ratkaistaan. Gulbis tarvitseekin myös erityisen hyvää syöttämistä ja ennen kaikkea minkäänlaisiin suvantovaiheisiin ei ole nyt varaa.

Berdych on, paidastaaan huolimatta, pelannut jälleen lupaavasti ja varsinkin voitto John Isneristä tuli vakuuttavan ja kypsän esityksen jälkeen. Jälleen kerran hän klaarannee Grand Slameissa itseään "heikommat", mutta kun vastaan astelee joku top-nelosesta, niin näissä hipoissa paukut loppuvat.

Berdych välieriin erin 3-1.