27/10/2014

Ennakko: Pariisin Masters 2014

Kauden viimeinen Masters-kisa käydään tuttuun tapaan Pariisissa. Tässä hieman totutusta poikkeava ennakko, sillä muutaman viime aikoina postauksiani kommentoineen anonyymin huutoon vastataan tässä ja nyt!

Viime viikkoina kenttien kuningas on siis ollut Roger Federer. Shanghain Mastersista alkanut voittokulku jatkui viime viikolla kotikisassa Baselissa ja onkin melko helppoa povata hyvää menestystä myös Pariisissa. Peli on aktiivista, hyökkäävää, erityisen näyttävää ja selkeästi hyvän itseluottamuksen pönkittämää.

Tämä kaikkinensa onkin saanut myös vanhan kunnon federer-uskovaisten seurakunnan heräämään horroksestaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jonkin verran myös blogissa ja vieläkin perinteisemmässä tekstiviestikanavassa... :-)

Keskustelua on ollut hauska seurata. Kun jopa arvostamani tennisjournalistit ympäri maailman alkavat twitter-tileillään ihmettelemään, miksi Federer ei ole pelannut näin viime vuosina enemmän, ollaan melko kaukana sumentumattomasta todellisuudesta. Hienosta pelistä huolimatta, kaiken hehkutuksen keskellä, on syytä muistaa, että viimeisen kahden turnauksen päänahkoista vain yksi on tullut top10-pelaajasta. Se, että se tuli, ja todellakin täysin ansaitusti passiivisemmasta keskikaistaa pommittaneesta Novak Djokovicistä saa tietysti kenen tahansa odotukset tappiin, mutta isossa kuvassa on silti syytä pitää hevoset kurissa. Juuri Shanghaissa myös tippuminen jo ensimmäisellä kierroksella oli verkkonauhasta kiinni.

En silti epäile, etteikö Federer puolustaisi viimeisiä linnoituksiaan eli Euroopan hallikisoja kynsin hampain myös tänä syksynä ja etteikö tämän kauden loppu voisi olla jopa täysin tappioton. Nyt pelataan juuri sitä tennistä juuri siinä ympäristössä, jossa Federer on edelleen todella vahva. Kun hän vuosia sitten dominoi lähes kaikilla kovilla ja nopeilla alustoilla, ollaan nyt tultu tilanteeseen, jossa siitä dominoinnin valtakunnasta on jäljellä enää sisäkentät. Luulin toki jo viime vuonna, kun turpaan tuli niin sisällä kuin ulkonakin, että myös sisädominointi olisi loppunut, mutta tältä osin myönnän olleeni väärässä. Isossa kuvassa, Grand Slam-mittarilla, sitä tuskin olen. Federer osaa toki käyttää Masters-tasolla edelleen paikkansa, jos kaaviot hänelle aukeavat ja/tai muut sukeltavat, mutta jompaa kumpaa se Masters-voittaminenkin usein jo vaatii. 

Tämä hetki on nyt silti Federerin. Se on sitä monesta syystä, joista hyvä peli toki isoimpia tekijöitä. Isoista pojista moni on kuitenkin loukkaantunut (Nadal, del Potro). Moni lienee jo kylläinen tämän kauden saavutuksiin (Wawrinka, Cilic). Djokovicin ailahtelu on jatkunut ja Pariisissakin hän on tuoreena isänä arvoitus. Andy Murray on vajonnut koko kautta ajatellen alaspäin, vaikka hän Lontoota ajatellen ottikin hienoja "pakkovoittoja" Valenciasta ja Wienistä viime viikkoina. Ketä siis jää jäljelle kun uudet poikaset eivät vielä(kään) pysty horjuttamaan Federeriä? Eipä juuri ketään. Se kertoo tietysti omalla tavallaan edelleen hurjasta tasosta, jota Federer pystyy ylläpitämään. 

Loistava kaavio, paras peli ja kovin nälkä sekä tietty rentous ja paineettomuus juuri nyt vie Federerin myös Pariisissa voittoon. Ainoat epäilyksen siemenet Pariisissa lienee Djokovicin vire sekä lähestyvä Davis Cup-finaali, joka on Federerin listalla varmasti loppuvuoden prioriteetti numero yksi. Jarruttaako mies siis vähän vauhtia tällä viikolla? En usko, sillä pieni mahdollisuus jopa kauden ykkösrankingiinkin on vielä olemassa.

Pientä lisämaustetta turnaukseen tuo kisa Lontoon finaaliturnauksen viimeisimmistä paikoista. Moni pelaa paikasta ensimmäistä kertaa ja valtava halu kisaan pääsemiseksi voi tuoda yllättäviäkin tuloksia. Samoin se, että paikkansa jo varmistaneet alkavat säästelemään paukkujaan Lontooseen.

Näin käy:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Dimitrov
Simon vs. Nishikori
Wawrinka vs. Berdych
Federer vs. Raonic

Välierät:
Dimirov vs. Nishikori
Wawrinka vs. Federer

Finaali:
Federer vs. Dimitrov

Voittaja:
Federer.

Loppuheitoksi vielä vähän Federeristä. Kuka päätyy lopulta vuoden lopun ykköseksi? "Grand Slamitön ranking-ykkönen" pistäisi Federerin tapauksessa monen asiantuntijan pohtimaan jälleen omia käsityksiään. Esimerkiksi Marcelo Rios, Caroline Wozniacki, Dinara Safina, Jelena Jankovic ynnä muut eivät koskaan slämittöminä olevinaan "ansainneet" paikkaa listan kärkinimenä, vaikka vuoden pisteet siihen oikeuttivatkin. Ansaitsisiko Federer?

4 kommenttia:

 1. Hieno ennakko. Itse olen sitä mieltä,että Federer on nyt kunnolla sinut uuden mailansa kanssa. Ja nyt näkyy Edbergin kädenjälki. Roger Federer on tämän hetken kuumin pelaaja. On käsittämätöntä kuinka kovalla tasolla hän edelleenkin pelaa vaikka ikää on 33v. Nalbandian lopettanut,Davydenko lopetti äskettäin,Roddick on lopettanut,Safin eikä Hewittkään kyllä mitenkään ihmeellisesti pelaa. Kun Nadal ja Djokovic pelaavat 33vuotiaina niin en todellakaan usko heidän tasonsa olevan tätä luokkaa. Federer on luonnonlahjakkuus toisin kuin Djoko tai Rafa. Jos Federer nousee ykköseksi on se ansaittua todellakin,kauden paras recordi hänellä,mutta lajin kannalta en tätä toivo tapahtuvan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Varmasti työkalu tuntuu hyvältä ja peli samoin. Edbergin vaikutus peliin on näkynyt eniten verkollenousujen määrässä, joilla hän asettaa hyvin painetta vastustajalle. Varsinkin murtopalloissaan hän nousee lähes poikkeuksetta verkolle Edbergin tyyliin ja työntää paineen heti syöttäjälle. Erittäin mielenkiintoista nähdä, miten tämän pelin kanssa käy Australiassa, jossa hyvät ohittajat, kuten Nadal, Djokovic, Murray ovat myös huippuvireessä. Odotan tätä asetelmaa itse asiassa vesi kielellä :-)

  Lahjakkuudesta on mielestäni turha vääntää kenenkään kohdalla. Kaikki ovat erittäin lahjakkaita, taitavia ja työtä on tehty suuria määriä kunkin kohdalla. Kaikkien pelissä on erittäin hienoja piirteitä. Yhtä lailla siinä missä ihailen Federerin hyökkäystä ihailen myös Nadalin myllyä ja Djokovicin puolustusta. Kaikilla on omat puutteensa, vaikka joskus on vaikuttanut siltä, että he ovat koneita kaikki. Juuri se tekee tästä niin mielenkiintoisen lajin. Toki Federerillä on klassisen kaunis peli ja lyönnit, mutta periaatteessa mitä väliä sillä lopulta on? Ei lahjakkuutta niillä mitata ja tyylipisteitäkin jaetaan muissa lajeissa.

  Vuoden lopun rankingin nostin nyt esille siksi, että takavuosina on ollut paljon puhetta ja kritiikkiä siitä, että naisten puolella ykköseksi on noussut pelaaja ilman kuluneen vuoden Grand Slam-voittoa ja kuinka miesten puolella moinen on olisi täysin absurdia. Nyt se on kuitenkin lähellä tapahtua ja jos se tapahtuu Federerin toimesta se saattaakin olla yht'äkkiä hyväksyttävämpää kuin jonkun muun. Itse en niin perusta kuka ykkösenä on, sillä harvoin ottelut rankingillä ratkotaan. Mielenkiintoisempaa onkin nähdä, miten pelaajat moisen käsittelevät. Jotenkin tuntuu, että esimerkiksi sekä Nadal että Djokovic ovat nälkäisempiä ja motivoituneempia kun eivät ole ykkösenä vaan kärkiposition saalistajina.

  VastaaPoista
 3. Mikäli blogistin Pariisi-ennuste toteutuu, nousee Federer jo ensi maanantaina ykköseksi yli 300 pisteen erolla Djokoviciin. Vuoden lopun ykköseksi pääsee hän silloin selviytymällä Lontoon lopputurnauksessa vähintään samalle tasolle kuin Djokokin. Jopa alkukierroksille jääminenkin riittäisi, jos tämä ei pääse semiä pitemmälle.

  Vanhimman ranking-ykkösen "tittelin" veisi Federer sitten joulukuussa Agassilta.

  VastaaPoista
 4. Otetaan esimerkki tuosta rankingista. Djokovic voittaisi Australian avoimet. Nadal voittaisi Ransksn avoimet. Murray voittaisi Wimbledonin. Del Potro voittaisi US Openin. Jokainen voittaisi vielä vaikka yhden 500pisteen turneen. Federer voittaisi 8 mastersia. Vaikka 2 massalla. Kuka silloin ansaitsisi olla maailman ykkönen?

  VastaaPoista