11/04/2016

Ennakko: Monte Carlo 2016

Massakausi alkaa nyt!

Todellakin, tätä on jo vähän odotettu, mutta vihdoin massakausi 2016 on täällä! Otetaanpa alkuun iso kuva. Eli, tulevan massakauden suurimmat kysymykset ovat seuraavat:

  • Voittaako Novak Djokovic vihdoin Ranskan avoimet Roland Garrosilla?
  • Mihin kykenee hurjaa nousua tekevä nuori Dominic Thiem, jonka peli on kuin massalle tehty?
  • Pelastaako tämänkään vuoden massat enää Rafael Nadalia?
Ensimmäisenä perinteisistä massa-Masterseista tulee Monte Carlo. Kaaviossakin on toki monen monta kysymysmerkkiä, mutta varmaa on, että juuri Djokovic tulee kotikisaansa nälkäisenä ja valmiina. Jalka ei noussut kaasulta kovilla kentillä lopulta piiruakaan, eikä se Ranskan avointen valloitushalujen vuoksi nouse massallakaan. Vain jonkun, sanotaanko Stan Wawrinkan tai vaikkapa Thiemin pommituspeli saattaa hetkeksi horjuttaa serbiä, mutta voittoon on kaikilla tänä vuonna tuskaisen pitkä matka massallakin. Kristallipalloni näyttää maksimissaan yhtä tappiota tällä massakaudella. Yksi "puolivahinkomainen paineenpoistotappio" ennen Garrosia voisi kuitenkin tehdä jopa terää ja tuoda terävyyttä.

Tosiaan, Dominic Thiem. Nyt alkavat olla ne hetket, jolloin isompi läpimurto kirkkaimpiin valoihin olisi hyvä tehdä. Toki mies on vielä nuori (22), mutta samaan limboon kuin esimerkiksi Grigor Dimitrov ei passaisi liian pitkäksi aikaa jäädä. Isomman suorituspiikin aika on siis käytännössä tämän vuoden massoilla, miksei heti Monte Carlossa? Kaavio on paha, mutta liian pitkään näiltä suurnimiltä ei voi turpaansa ottaa tai otteen ottaminen viivästyy. 

Monte Carlossa tultaneenkin näkemään tenniksen lähitulevaisuuden kannalta yksi todellinen kulminaatio-ottelu jos ja kun Thiem ja Nadal kohtaavat kierroksella kolme. Vaikka kyseessä on vain yksittäinen tennismatsi, saattaa se määritellä hyvin pitkälti ainakin yhtä uraa. Mahdollisesti jopa kahta. Jos Thiem voittaa, voidaan Nadalin kohdalle alkaa laittamaan entistä kiivaammin has been-tägejä. Thiemiä voitaisiin puolestaan alkaa nostamaan jopa Ranskan avointen ennakkosuosikkien joukkoon. Erittäin mielenkiintoinen ja pakko nähdä-ottelu toteutuessaan. 

Thiemin peli on ollut vaikuttavaa ja jotenkin jopa Wawrinkamaisen kaunistakin. Ruutia ja taitoa löytyy rajusti. Aavistuksen aggressiivisempaa kenttäpositiota ja parempaa palauttamista kuitenkin vaaditaan, jos mies aikoo jo Montessa turnausvoitosta taistella. Djokovicin Thiem kaataisi vain olemalla jatkuva ja aikaa pois ottava riesa serbille, joka liikuttaa ja iskee päin näköä jatkuvasti. Miamissa herrojen välillä nähtiin kerrassaan hieno ottelu, jossa Djokovic selvitti lukemattomat murtopallot työntämällä Thiemiä nurkkiin syötöllä ja ottamalla lapsen suusta namun tylyllä pelillään kun sen paikka oli. Se toimi vielä kovilla kentillä, mutta massalla tämä voi keikahtaa jo tällä kaudella välillä itävaltalaiselle. Isohkon kämmensvingin tarvitsemaa lisäaikaa massa tarjoilee mukavasti.

Nadalille Monte Carlon kaavio on painajainen. Yksi harjoitusmatsi ensimmäisen matsin muodossa saa riittää kun sitä seuraa pahimmillaan seuraava putki: Thiem, Wawrinka, Murray ja Djokovic. Auts. Onhan se massakausi joskus helpommankin kautta alkanut. Paljon kertoo jo ottelu Thiemiä vastaan. Jos espanjalainen ei pääse hyökkäyspositioihin ja/tai kämmentappoihin, on se oikeastaan siinä. Riepottelu on tehtävä itse. Jalat eivät enää riitä puolustuksen kautta voittoihin luovimiseen. Tulta ja ennen kaikkea tulitusta kaivataan nyt parhaimpien vuosien malliin, jolloin turnauksen 8-kertainen mestari niputti kaikki vuosi vuoden jälkeen. 

Arvoituksina Monte Carloon tulee myös kolmikko Wawrinka, Andy Murray ja Roger Federer. Kaksi ensimmäistä voivat olla pitkälläkin, mutta Federerin paluu polvioperaation jälkeen voisi olla helpommassakin paikassa kuin massalla. Miamin vatsavaivat tuskin enää vaivaavat, mutta tämä alusta yhdistettynä polvivaivaan, ikään ja vaadittavaan fysiikkaan ei paljoa tältä massakaudelta lupaa. Otteluohjelmaakin on tällä tietoa karsittu juuri massakauden osalta, joten odotukset eivät varmastikaan ole kovin korkealla edes omassa leirissä. Kaavio olisi kuitenkin otollinen jopa semiin, mutta Roberto Bautista-Agut voinee aiheuttaa päänvaivaa jo kolmannella kierroksella.

Andy Murray pelasi viime vuonna upean massakauden, mutta mielenkiintoista nähdä, miten se lähtee tänä vuonna liikkeelle. Massalla lähes joka vuosi vaivanneet selkävaivat on syytä pitää mielessä kun tuoreen isän massaotteita seuraa. Joskus ne ovat toki parantaneetkin peliä, kuten Jarkko Nieminen sai muutama vuosi sitten kokea.

Suurin mysteeri lienee Stan Wawrinka. Kulkee, ei kulje, kulkee, ei kulje. Viime vuoden Garros-voittajana miestä ei oikein voi mustana hevosenakaan pitää, mutta jotain sen sukuista hän vähän on. Mikä tahansa ensimmäisen ottelun tappion ja turnausvoiton väliltä on turnauksen toissa vuoden mestarille mahdollista.

Näillä mennään.

Puolivälierät:
Djokovic vs. Ferrer
Gasquet vs. Bautista-Agut
Wawrinka vs. Thiem
Murray vs. Berdych

Välierät:
Djokovic vs. Bautista-Agut
Murray vs. Thiem

Finaali:
Djokovic vs. Thiem

Voittaja:
Djokovic.