25/07/2016

Ennakko: Toronto Masters 2016

Masters-sarjan turnaukset jatkuvat kovilla kentillä Torontossa ja samalla build-up kohti US Openia sekä parin viikon päästä alkavia olympialaisia alkaa toden teolla. Tässä ennakko!

Torontossa kärkikamppailumielenkiinto kohdistuu lähinnä muutamaan nimeen, sillä lukuisat poisjäännit, kuten Andy Murray, Rafael Nadal ja Roger Federer, vesittävät aavistuksen turnauksen hohtoa. Toisaalta lähestyvä olympiaturnaus tuo turnaukseen toisenlaista kulmaa. 

Pohdittavaa riittää myös siinä, miten hyvin esimerkiksi Wimbledonissa pettyneet Novak Djokovic ja olympialaiset skippaava Milos Raonic kisassa pelaavat. Nostankin heidät turnauksen isoimmiksi suosikeiksi. Tilanteen herkullisuutta lisää se, että he ovat törmäyskurssilla "jo" semifinaaleissa.

Tosiaan, Novak Djokovic on sosiaalisen mediansa mukaan nyt levännyt, rentoutunut ja treenannut itsensä jälleen kuntoon, joten kaiken pitäisi olla kohdallaan. Pienen kysymysmerkin jätän kuitenkin sille, onko todellinen tähtäin jo Riossa, eikä tässä ajankohdallisesti "välimallin" turnauksessa Torontossa, jos nyt Masters-turnauksesta voidaan tähän tapaan puhua. Voitto ja voittaminen maistuvat varmasti aina ja ruokkivat toki itseluottamustakin, mutta onko nyt paras paikka vetää hampaat irvessä, kun yksi kauden ja koko uran päätavoitteista on aivan ovella? Oman pelin testaaminen ja hyväksi toteaminen alkukierroksilla rauhoittaa mieltä ja siirtäisi isointa nälkää sopivasti olympialaisiin. Torontossa on varmasti nälkäisempiäkin kavereita liikkeellä kuin Djokovic. Toki pelin takkuillessa Toronto tarjoaisi parhaan  mahdollisen harjoitusympäristön.

Kaavion nälkäisin pelaaja lienee Milos Raonic. Wimbledon-finalisti haluaa varmasti näyttää kotiyleisön edessä, että hänen aikansa on alkamassa juuri nyt, eikä täysi setti Lontoota ollut mikään vahinko. Kirjoitin Wimbledonin jälkeen Raonicistä enemmän, eikä siihen tässä välissä ole mitään isompaa lisättävää tietenkään tullut. Jännittävä silti nähdä, miten kanadalainen tämän uuden tasonsa pelaajana prosessoi. Kun olympialaiset jäävät mieheltä väliin, ei tämän parempaa paikkaa poisjääntienkään siivittämänä Masterseissa ihan äkkiä tule. Ensimmäisen Masters-voiton aika olisi nyt. Se olisi jopa luonnollinen, mutta nyt jo aavistusen kiireellinenkin jatkumo Raonicin uraan, jos mies isojen poikien liigaan halajaa. Kotikentällä se olisi vieläpä hieno paikka tehdä.

Raonicin kannalta kaavio on kuitenkin painajainen. Ensimmäisessä ottelussaan vastaan saattaa tulla kovassa kunnossa oleva nuori Alexander Zverev, joka oli juuri Washingtonin semeissä. Puolivälierään olisi tyrkyllä jaksamisesta riippuen juuri Washingtonin voittanut Gael Monfils ja semissä sitten Djokovic. 

Toisen puolen kaavio ja mahdollinen finalisti onkin sitten täyttä arvontaa. 

Marin Cilic vakuutti pelillään Wimbledonissa, mutta päätti heti perään yhteistyön Goran Ivanisevicin kanssa, mikä ei tietysti ajoituksenkaan perusteella ole paras mahdollinen tilanne. Stan Wawrinkan otteista ei edelleenkään ota kukaan selvää ja kaikki tuttuun tapaan ensimmäisen kierroksen tappion ja turnausvoiton väliltä mahdollista. Kei Nishikorin terveystilanne on niin ikään aina arvoitus. Nuorista Dominic Thiem otti viime viikolla kuonoon ensimmäisessä ottelussa lempialustallaan massalla Kitzbühelissä, joten vähän vaikuttaisi siltä, että hyvä, mutta rankka, alkukausi alkaisi vaatia nyt veroaan. Alla oli jo Wimbledon-pettymys. Nick Kyrgios voi olla kovilla kentillä kova, mutta miehen pää ei vaan vakuuta. Purnausta riittää, joten isoja kasvukipuja on vieläkin hurjasti jäljellä. Grigor Dimitrov voidaan tällä erää unohtaa, sillä peli ja pää pätkivät pahasti. Taylor Fritz ja Wimbledon-kvartsiin yltänyt Lucas Pouille saattavat väläytellä, mutta siihen se vielä jää, vaikka tilaisuus nyt loistava onkin.

Näillä viikkoon:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Isner
Raonic vs. Monfils
Cilic vs. Nishikori
Wawrinka vs. Anderson

Semifinaalit:
Djokovic vs. Raonic
Cilic vs. Wawrinka

Finaali:
Raonic vs. Cilic

Voittaja:
Raonic.