10/07/2016

Ennakko: Andy Murray vs Milos Raonic, Wimbledon 2016 (finaali)

Finaalipäivä niin Wimbledonissa kuin EM-futiksessakin! Futiksesta mitään ymmärtämättömänä, mutta Englannin vankkumattomana kannattajana, pureudutaan nyt luonnollisesti vain Wimbledoniin. Se on kaikille parempi niin. Believe you me.

Tosiaan, Milos Raonic yllätti ainakin minut voitollaan Roger Federeristä ja pelaa nyt ensimmäistä kertaa Grand Slam-finaalissa. Andy Murraylle tämä finaali on puolestaan ensimmäinen Grand Slam-tasolla, jossa verkon toisella puolen ei ole joku kolmikosta Federer, Novak Djokovic tai Radael Nadal. Se ei tee Murraysta automaattisesti ottelun suosikkia, mutta jotain senkin suuntaista tässä tietysti on. Toki paljon muutakin.

Murray on aina jäänyt hieman tämän kolmikon varjoihin, koska esimerkiksi syöttö ja tulivoima ei ole ollut aivan samalla tasolla kuin muilla bigfourilaisilla. Pitkään ja ahkerasti uurastanut Murray on kuitenkin nyt saamassa kenties palkintonsa sinnikyydestään. Vain vaarallisen nälkäinen Raonic on enää hänen tiellään. Finaalissa kohtaavatkin mielestäni turnauksen kaksi parasta pelaajaa, eikä minkäänlaista moraalista finaalia olla tällä kertaa vielä nähty. 

Asetelma on siinäkin suhteessa kihelmöivän jännittävä, kun Raonic yrittää vihdoin kammeta itseään harvojen ja valittujen potentiaalisten suurvoittajien joukkoon. 

Pitkään tätä on Raonicilta odotettu, mutta nyt ensimmäinen finaali on siis tosiasia. Tämä voikin painaa vaakakuppia hieman Murrayn suuntaan, sillä en usko Murrayn tuntevan niin suurta painetta tilanteen ainutkertaisuudesta kuin kanadalainen. Tämän jään murtaakseen Raonicin onkin saatava lentävä startti finaaliin, ettei ottelu pääse lipeämään ihmetellessä liiaksi ohi.

Raonicin peli istuu kuitenkin periaatteessa nätimmin Wimbledonin ruoholle kuin Murrayn, joka yrittänee tehdä tästä hieman hitaamman alustan ottelua. Melko varmaa myös on, että nyt kun pää on auki, ei tämä varmaankaan tule viimeiseksi mahdollisuudeksi kanadalaiselle Wimbledonissa jäämään. Siinä mielessä mies voi olla levollinen, mutta eipä siihen toisaalta mitenkään luottaakaan voi. Mikään ei koskaan tule ilmaiseksi. Vähiten tenniksessä.

Ensimmäisen suurvoiton otollisin aika olisi kuitenkin nyt. Jossain mielessä jopa viimeistään nyt.

Raonicin syöttäminen, lämäily ja lentopeli ovat toimiessaan karua katsottavaa vastustajan kantilta. Jos se toimii kuin unelma, on siihen vaikea vastata. Jopa Federer joutui tässä tulituksessa nostelemaan, eikä kämmen tullutkaan suorituksena enää suoraviivaisesti läpi eteenpäin. 

On siis vain kärsivällisesti odotettava pientä pätkimistä ykkösyötöissä ja laitettava painetta kun sen paikka on. Tilanne ja momentum voi kääntyä siitä nopeastikin ja riippuen vähän tuon heikomman jakson pituudesta, erä tai kaksi voi tulla hyvinkin, jos vain Murrayn oma taso säilyy, eikä Tsonga-ottelun kaltaista nukahdusta tule itselle.

Murrayn on kuitenkin kaiken aikaa varottava antamasta Raonicille namuja lämäiltäväksi. Federer piti Raonicia pitkään aloillaan massiivisella ja matalalla slaissaamisella rystypuoleltaan ja iskemällä vastaan niistä huonosti pedattuihin hyökkäyksiin. 

Murrayn tulee pyrkiä samaan, mutta monipuolisemmalla pelillä, sillä rystypuolen slice ei ole yhtä hyvä kuin sveitsiläisellä. Sen sijaan yläkierre- ja kontrausrysty ovat jopa parempia ja niillä Murrayn täytyykin peliä ohjailla ja mielellään pitää paino muutenkin kanadalaisen rystypuolella. Tulee lyödä paljon ja usein myös ison Raonicin selän taakse ja hakea aktiivisuudella niiden perään helpot pinnat pois verkolta. Kulmia on pidettävä auki vaikka sitten kontrailemalla takarajan päältä, josta taitava Murray saa kulmat käyttöönsä ja ison miehen juoksuun. 

Palautuksiin pätee juuri sama, mitä Federerkin käytti. Jos syöttöön pääsee ylipäätään käsiksi, voi pyrkiä ensisijaisesti saamaan verkolle tulevan Raonicin lyömään ensimmäinen volley matalalta tai puolivolleynä, jolloin Raonic, hyvästä lentopelitatsistaan huolimatta, joutuu nostamaan pallon peliin, johon Murray saattaa päästä vielä ohitusta yrittämään. Toissijaisesti voi yrittää lämäreitä, jopa läpäreitä, jos syöttöön pääsee jossain vaiheessa hyvällä rytmillä kiinni. Jos taas Raonic jättäytyy kyttäilemään, tulee palautuksella olla hurjaa painoa, mutta hyvin syöttävää jättiä vastaan se on todella vaikeata, käytännössä mahdotonta. Murray saa kuitenkin palloa hyvin peliin, joten tarkkana saa kanadalainenkin syöttöineen olla.

Raonicin palutuksista voi Federer-matsin jälkeen olla montaa mieltä. Tuntui, että tiukassa paikassa, ja siis juuri silloin kun murtoja oli tarjolla, palautus oli se eniten sulava pelin osa. Jalat aavistuksen tahmeina ja tekeminen suuntautuneena ylöspäin, ei eteenpäin. Toki Federerkin skarppasi noissa tilanteissa, mutta Grand Slamiä ei voiteta olemalla varovainen tai jäässä. Se tulee tietysti myös Murrayn syöttöineen muistaa. Ilman hyvää syöttämistä, skotti saa kerätä palloja takapressusta.

Mielenkiintoista on nähdä miten hyvin iso Raonic on toipunut viiden erän semifinaalin rasituksista. Aikaa toipumiseen oli kuitenkin muutama tunti Murrayta enemmän, mutta iso kroppa ottaa oman aikansa toipumiseen. Jos askel ei kulje, voi Murray jopa kävellä mestaruuteen Raonicin räiskiessä väsynein jaloin.

Kiteyttäen, Raonicin uusi asetelma, fyysinen kuorma ja ison pelin vaatima iso toimivuusaste pelaavat tätä kokeneemman, sitkeämmän ja monipuolisemman Murrayn laariin. Raonic voittaa winnerit, Murray matsin 3-1.