08/07/2016

Ennakko: Semifinaalit, Wimbledon 2016

Jalkapallon semifinaalit saatiin purkkiin eilen ja tänään niputetaan Wimbledonin välierät. Tässä ennakko!

Roger Federer vs Milos Raonic
Roger Federerin trilleriottelu Marin Ciliciä vastaan kävi hyvästä kenraalista ja herätyksestä semifinaalia varten. 

Federer kävi kolme kertaa pisteen päässä tappiosta, mutta pelasti itsensä upeasti niistä sekä muutamista uhkaavista 0-40-tilanteista ottelun ratkaisuhetkillä. Itseluottamus ja usko omaan peliin ei voisi olla parempi.

Semifinaalissa vastustajan hurja syöttäminen sekä jatkuva hyökkääminen jatkuu. Raonicin tapauksessa hyökkäys ei tosin ole pelkkää lämäilyä, vaan mies viihtyy erinomaisesti myös verkolla ja pyrkiikin sinne härkäpäisesti lähes koko ajan. Pelissä on ruoholla tarvittavaa suoraviivaisuutta ja kun musertavan syötön päälle rakentuva paketti pysyy kasassa, on Federerillä täysi työpäivä edessä tänäänkin. 

Raonicin tulee pitää tasonsa läpi ottelun eikä notkahduksiin ole varaa. Varsinkin ottelun alku on äärimmäisen tärkeä kanadalaiselle. Roikkuminen harvoin riittää Federeriä vastaan. Pään pitää kestää Federerin asettamat paineet varsinkin tilanteissa, joissa tämä heittää haasteen nousemalla verkolle juuri niissä tärkeimmissä tilanteissa, jolloin mitataan henkisiä voimavaroja. Pää kylmänä taottava nöyrästi ohituksia ja annettava ikään kuin tiedoksi, että täältä pesee.

Federer tulee käyttämään hurjasti alakierrerystyään, sillä sen viiltävyys ja mataluus on isolle Raonicille myrkkyä. Niihin on erittäin vaikea iskeä kuolettavasti. Verkon tason alapuolelta lyötynä palloa joutuu aina vähän nostamaan, joten tämä luuppaus avaa usein paikkaa Federerin vastaiskuille. Federer käyttänee tätä paljon myös lyhyenä, jolloin Raonic houkutellaan verkolle ja ohitusta haetaan mukavan pompun päälle. Erityisen kannattavaa tämä olisi tehdä Raonicin kämmenpuolelle eli pitkin linjaa, sillä rystypuolelta löytyy Raoniciltakin hyvä slice, joka eliminoi Federerin vastaavaa.

Hurjan syöttämisen on oltava Federeriä vastaan sopiva sekoitus suoraa pommitusta päin sekä hurjia kickejä ja ikäviä slice-syöttöjä ulos ykkösruutuun. Federer kontraa kyllä hyvin kohdilleen tulevat pommit, mutta kurotukset ja väistöt alkavat olla haasteita täynnä, kun kimmoisuus ja räjähtävyys ei ole samaa luokkaa kuin ennen.

Painetta on luotava ennen kaikkea Federerin rystylle, sillä ajoittain rystypuoli hajoaa pahasti, varsinkin jos mies hakee yllättävänkin väkinäistä yläkierrettään. Kolikon toinen puoli tässä on kuitenkin se viiltävä slice, johon ei vaan ole kiva lyödä. Verkolle nousemalla tätä rystypainetta voi tehostaa merkittävästi.

Federerin tulee puolestaan pyrkiä saamaan Raonicin peruspeliin rytmittömyyttä ikään kuin hidastamalla peliä slicella tavoitteena pidemmät pisteet ja liikuttelemalla isoa miestä kulmilla. Kentän liukkaiden ja ison miehen kömpelyyttä voi korostaa lyömällä paljon samaan kulmaan mistä mies on lähdössä eli selän taakse. Palautuksissa blokkipalautus verkolle rynnivän Raonicin jalkoihin tuo usein vielä toisen lyönnin, josta voi pätkiä palloja poikki. Jotenkin olisi onnistuttava roikkumaan kanadalaisen syöttöpeleissä koko ajan mukana, sillä paikka voi aueta milloin tahansa ja silloin on oltava valmis.

Jotenkin Federerin Cilic-nousun innoittamana on vaikea nähdä miehen kaatuvan Raoniciin ellei tämän syöttäminen ole täysin toisesta maailmasta. Federer jatkaa 3-1.

Andy Murray vs Tomas Berdych
Tomas Berdych otti omansa ja sai sen maksimisuorituksensa, mitä edellisessä ennakossa ounastelinkin. Nyt ollaan kuitenkin juuri siinä maksimissa ja mies voi jälleen lähteä tyytyväisenä kotiin. Vaikka Andy Murray joutui lopulta uurastamaan ylitöitä Jo-Wilfried Tsongan kanssa, on vaikea nähdä Berdychin aiheuttavan suurta päänvaivaa skotille.

Vaikka Berdych pystyisi ajoittain haastamaan Murrayn, on tämän sitkeys jotain sellaista, mihin Berdychin rahkeet eivät riitä. Vaatisi melkoista täysosumapeliä nyt tsekiltä, jotta Murray kaatuisi. Edelleen Murraylla tuntuu olevan kaikkiin kysymyksiin oikeat vastaukset. 

Todennäköinen skenario tässä on se, että kumpikin pelaa omaa peliään ja viimeistään erien lopulla Berdych sulaa tuttuun tapaan erä kerrallaan. 

Vähän hajuttoman, mauttoman ja sata kertaa nähdyn pelin tuntua ja veikkaankin, että Murray vie puhtaasti 3-0.