13/08/2016

Ennakko: Rion olympialaiset 2016, semifinaalit

Olympiaturnaus on edennyt nyt jo semifinaalivaiheeseen. Tässä ennakot!

Rafael Nadal vs. Juan Martin del Potro
Kahden ties monennettako comebackia tekevän pelaajan kohtaaminen olympialaisten semifinaalissa saa kyynisimmänkin tennisihmisen pomminvarmasti syttymään tähän otteluun. Molemmilla pelaajilla on ollut hurjat loukkaantumishistoriansa, joten tulevat mitaliottelut maistuvat varmasti molemmille. Voisikin väittää, että nälkää riittää.

Ottelu on monelta kantilta suorastaan herkullinen. Kumpikin tietää mahdollisuutensa, mutta pelaajien tähänastinen fyysinen kuorma ja sen vaikutus peliin tulee varmasti näkymään ottelussa. 

Nadalin viime päivien pelimäärät ovat olleet päätyyn saakka menneiden nelinpelienkin myötä hurjat ottaen huomioon, että mies on omien sanojensa mukaan treenannut ja pelannut nyt noin kolme viikkoa. Toki eilinen olympiakulta nelurissa ruokkii varmasti myös kaksinpeliä poistaen samalla sopivasti menestyspainetta. Jännittävä nähdä, onko Nadal vapautuneempi kuin aiemmilla kierroksilla.

Del Potro on puolestaan pelannut pitkästä aikaa näin paljon ja jo puolivälierässä näytti vähän siltä, että kolmas erä olisi saattanut olla isolle miehelle liikaa. Sinne saakka ei kuitenkaan menty, joten täysin tyhjällä tankilla mies tuskin vielä on.

Taistelu saattaa kuitenkin kulminoitua juuri tähän. Jos Nadal saa väännettyä matsin ensimmäisen tunnin aikana fyysiseksi, on hänellä väsyneenäkin hyvät mahdollisuudet finaaliin. Jos taas del Potro saa pidettyä oman pommituksensa tasaisen varmana, saattaa finaalipaikka hyvinkin olla argentiinalaisen ulottuvilla.

Nadal selvitti omassa kvartsissaan jo yhden pommittajan brasilialaisvasuri Thomaz Belluccin muodossa ja juuri tuo pommituksen murtaminen isohkoa miestä liikuttelemalla käänsi ottelun lopulta Nadalille. Samaa vaaditaan siis nyt. Liikkeen lisääntyessä isot miehet väsyvät välillä nopeastikin ja lyönnit lähtevät yhä heikommista asennoista, jolloin iso peli saattaa mennä roiskimiseksi.

Del Potro täytyykin keskittyä oman pelinsä eheyteen ja hakea pelin painopistettä kämmenelleen. Sitä vastassa on Nadalin ratkaisukyvyttömämpi rysty, mutta toisaalta ikävän matalaksi jäävä slice, johon del Potron pitää iskeä astetta varovaisemmin välttääkseen virheitä. Jos pallot jäävät lantion seudulle, niin se tietää kyllä menoa Nadalille. Argentiinalaisen on hyökättävä kämmeneltä paljon myös pitkin linjaa ja pakotettava Nadal hurjalla voimalla nostelemaan kämmentään ylöspäin, jonka perään del Potro voi sitten tulla eteenpäin ja pistää pallot poikki kentän sisäpuolelta tai jopa verkolta.

Nadalinkin on haettava pelin painopistettä kämmenelle, josta on hyvä kuormittaa del Potron heikompaa rystypuolta. Rystyn yläkierre on lisääntynyt, mutta edelleen del Potro joutuu slaissaamaan paljon, jota Nadal ei voi jättää hyödyntämättä. Tilanne suorastaan huutaa Nadalin myllyä, jos del Potro vain passaa rystyltään.

Tiukka taistelu on siis tulossa ja veikkaan, että Nadal saa käännettyä lopulta tämänkin lukemin 2-6, 7-5, 6-3.

Andy Murray vs. Kei Nishikori
Kova taistelu on tulossa myös toisesta semifinaalista kun kolmieräisiä tahkonnet Andy Murray ja Kei Nishikori kohtaavat. 

Jossain mielessä tämän ottelun kuva on selkeämpi. Molemmat muistuttavat pelillisesti hieman toisiaan, joten hyvin paljon riippuu päivän vireestä. Hyvänä päivänään miehistä parempi Andy Murray on samoin asein iskevälle Nishikorille liian ikävä vastus, mutta toisaalta Andyn vire ei ole edelliskierroksilla vakuuttanut. Kahdessa viime ottelussaan mies on ollut breikillä ratkaisuerää jäljessä. Tarvittaessa mies on toki löytänyt uuden tason, jolta virheitä on lähes mahdoton kaivaa.

Nishikorin täytyykin olla koko ajan aktiivinen ja haettava ratkaisuja. Pitkissä palloissa Andy lienee tämän hetken pelaajista varmin, joten sille tielle ei japanilaisen kannata lähteä. Aktiivinen ja monipuolinen takakenttäpeli oikea-aikaisilla nousuilla tuettuna voisi olla mahdollisuuksien rajoissa toimivaa.

Harmi vaan, että myös Murray taitaa tuon pelin ja jopa paremmin kuin Nishikori. Kun siihen lisätään tämän hetken hurjin puolustus ja Murrayn parantunut syöttöpeli, on yksinkertaisesti vaikea nähdä Murrayn lipsuvan tässä.

Murray finaaliin 6-4, 6-3.