07/09/2016

Ennakko: Puolivälierät II, US Open 2016

Toiset puolivälierät pelataan tänään! Tästä taas ennakot!

Andy Murray vs. Kei Nishikori
Jos illan odotetuin kamppailu Juan Martin del Potron ja Stan Wawrinkan välillä on hurjaa voimatennistä, niin tässä parissa esiin nousee hieman shakkimaisemmat otteet. Molemmat osaa toki lyödä kovaakin, mutta tiettyä shakkimaista siirtelyä on luvassa tämän parin kohtaamisessa.

Andy Murray on ollut tämän kesän ylivoimaisesti paras pelaaja. Taskussa on Wimbledonin ja Rion olympialaisten mestaruudet, enkä olisi ollenkaan yllättynyt, etteikö taskusta löytyisi sunnuntain jälkeen vielä US Openinkin mestaruus. Mies pelaa uransa parasta tennistä juuri nyt ja vaikka muutama vaikea hetki on tässä turnauksessa tullutkin, niin kovin uhattuna mies ei ole vielä ollut. Peli on ajoittain suorastaan loisteliasta, josta viimeisimpänä saatiin näyte ottelussa Grigor Dimitrovia vastaan. Murrayn pelistä on vaikea löytää heikkoa kohtaa mihin iskeä.

Tämä tekee Kei Nishikorin urakasta juuri siksi niin haastavan. Kun lisäksi miehen peli perustuu suurelta osin samoihin vahvuuksiin kuin Murraylla, niin haaste on tällä kertaa maksimaalinen. Täytyy ikään kuin roikkua mukana ja kytätä Murrayn mahdollista heikkoa hetkeä johon iskeä. Monipuolinen pelaaminen Murrayn liikuttelun ja aggressiivisen hyökkäämisen keinoin pitänee Murrayn ottelussa lähietäisyydellä, mutta vähän hankala on hahmottaa, millä japanilainen voisi hurjakuntoista, motivoitunutta ja nälkäistä Murrayta isommin tässä kohtaa horjuttaa.

Vain huono Murray voi tänään hävitä Nishikorille. Sitä ei kuitenkaan nähdä ja sitkeä Nishikori joutuu taipumaan erin 3-0.

Juan Martin del Potro vs. Stan Wawrinka
Bang, bang ja vielä kerran bang! Odotettavissa isoa lyömistä. Todella isoa lyömistä. Harmi, että tämä ottelu on yöottelu ja herkku jää monelta varmaankin väliin. Tässä voi kuitenkin olla klassikon ainekset, joten tallennukset ja jälkilähetykset tulille!

Kun kaksi tourin painavinta lyöjää kohtaa, on varmaa, että kumpikin pyrkii paukuttamaan toista ulos ottelusta. Jossain vaiheessa on kuitenkin selvää, että toisen täytyy hieman taipua ja mukautua enemmän kuin toisen. Tähän pitkälti tämä ottelu ratkeaakin. Kumpikaan pelaajista ei ole erityisen mestarillinen puolustaja, joten parempi ja tasalaatuisempi hyökkääjä on ottelun voittaja. Näiden pelaajien plan b:llä ei tätä ottelua voiteta.

Juan Martin del Potro on saanut pelinsä upeaa kuntoon ja lähtee minun papereissani pienenä ennakkosuosikkina tähän otteluun. Pitkän sairasloman aikana ja jonkin verran yhä ranteen riivaama mies on joutunut päivittämään peliään. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että del Potro on monipuolistanut peliään. Ei tarvitse olla aivan tulessa, että oma peli toimisi. Rystypuolen heikkous kämmeneen verrattuna on vielä ilmeinen, mutta lisääntynyt alakierteen käyttö on tuonut sopivan ripauksen myös malttia muuten niin aggressiiviseen peliin.

Syöttö ja kämmen ovat kuitenkin entisensä. Mielestäni ei ole suurempaa pelotetta tämän hetken miestenniksessä kuin del Potron kämmen. Wawrinkan tulee olla erityisen varovainen, ettei Delpon kämmenelle jää voimattomia tai lantion korkeudelle pomppaavia namuja, joita argentiinalainen suorastaan rakastaa lämäillä ympäri kenttää. Niistä moukareista löytyy hurja tulivoima sekä kaikki lyöntisuunnat ja mikä pahinta ne lähtevät myös juoksusta. Argentiinalaisen kämmenkrossi juoksusta on puhunut tässäkin turnauksessa monta kertaa ja tehnyt tuhoisaa jälkeä. Pelkkä ajatus siitä saa monet pelkäämään hyökkäämistä del Potron kämmenpuolelle, vaikka se olisi kuinka auki.

Stan Wawrinkakin on edennyt tässä turnauksessa melko vakuuttavasti. Pitkästä aikaa pelaamisessa on jotain järkeä. Edelleen näyttää tulevan huonoja, jopa haluttoman oloisia hetkiä, mutta pääsääntöisesti ja pitkästä aikaa mies näyttää jopa nälkäiseltä. Pelihuumori on ollut välillä jopa masentavaa ja aiheuttanut ihmetystä ainakin omalla kotisohvallani. Monesti on tullut viimeisen vuoden aikana tosiaan pohdittua, että mikä on, kun ei miestä vaan kiinnosta.

Nyt vaikuttaisi kuitenkin siltä, että mies on nyt tosimielellä liikkeellä, joten tästä saataneen aikaan huima taistelu. Stanin rysty peittoaa Delpon kevyesti voimassa ja monipuolisuudessaan, joten uskon, että argentiinalaisen rystypainotuksella sveitsiläinen tätä tehtävää lähtee ratkomaan. Painava rysty hyvällä suorahkolla latauksella pitää peruspallon lisäksi ilkeän matalana, johon pitkän argentiinalaisen on vaikea keksiä muuta kuin alakierreratkaisuja. Jos nämä jäävät lyhyiksi tai leijoiksi, on niiden päälle mukavaa rakentaa tappopaikkoja. Kaiken ajan ottaminen Delpolta pois on äärimmäisen tärkeää.

Silti päässä kytee edelleen ajatus, että Delpo on nälkäisempi, keskittyneempi, tasaisempi ja lopulta myös parempi. Stanin pelihuumori ei välttämättä ole vieläkään aivan sitä, mitä uuden Grand Slam-turnauksen voittajalta vaaditaan, varsinkin jos ja kun argentiinalainen saa isoimman vaihteen päälle.

Del Potro jatkaa erin 3-1.