09/09/2016

Ennakko: Semifinaalit, US Open 2016

Ennakot illan semifinaalimatseihin tulevat tässä!

Novak Djokovic vs. Gael Monfils
Ensimmäisenä pareista päästetään irti Djokovic ja Monfils. Tämän kaksikon kohtaamiset ovat päättyneet kerta kerran jälkeen serbin voittoon, eikä urakka helpottune New Yorkissakaan, sillä Djokovicin peli on käsivammoista huolimatta piikkaamassa juuri oikeaan aikaan. Turnaus on ollut lukuisista luovutuksista johtuen serbille helpohko, eikä fyysistä kuormaa ole kuin kuusi ja puoli tuntia. Harvoin pääsee Grand Slam-turnauksen semifinaaliin näin tuorein jaloin.

Hyvin auenneen kaavion ilman erätappioita selvittänyt Monfils ei myöskään ole kuluttanut energiavarantojaan vielä loppuun, vaan pääsee haastamaan serbin kenties elämänsä parhaalla pelillä ja uransa isoimmassa paikassa. Mutta kuten sanottua, haaste on kova ja ensimmäisen voiton metsästys voi olla serbin kaltaista mestaria vastaan Grand Slam-semissä liian hurja paikka, erityisesti henkisesti.

Pelillisestikin on vaikea nähdä Monfilsin haastavan Djokovicia, jolta löytyy kunnossa ollessaan vastaus lähes kaikkeen. Monfilsin olisi kyettävä haastamaan Djokoviciä erityisesti fyysisesti, sillä kesän aikana vähän pelanneena peli voi tuoreista jaloista huolimatta aavistuksen notkahtaa pitkässä matsissa, jos tempo pysyy tarpeeksi kovana. Aggressiivinen painostus ja Djokovicin pakottaminen puolustusasemiin voisi toimia, jos Monfilsin hyökkäyspeli kestäisi. Jos serbin käsivammat (vasen ranne sekä ilmeisesti oikea kyynärpää) oireilevat, täytyy ranskalaisen hyödyntää maksimaalisesti serbin rysty- ja syöttöongelmia. Painetta heti palautuksista ja rystypuolen kuormitusta.

Liian paljon jäänee kuitenkin jossittelun varaan, joten Djokovic vie tämän erin 3-1.

Stan Wawrinka vs. Kei Nishikori
Toinen semifinaali on etukäteen ajatellen se herkullisempi. On niin monia skenarioita siitä, miten tämä matsi etenee maaliinsa. Pitkään vähän haluttomasti pelannut Wawrinka on saanut lopulta parhaan pelinsä esiin ja myös Nishikori pelaa upeaa tennistä juuri nyt.

Wawrinkan voimapeli asettaa ottelulle tietysti jonkinlaisen leiman. Harvemmin se on Stan, joka joutuu luopumaan omasta (hyökkäys)pelistään. Nishikori on kuitenkin siinä mielessä haastava pelaaja, että hän pystyy iskemään hyvin vastaan ja tarvittaessa myös viemään peliäkin. 

Tänään hän joutunee kuitenkin keskittymään enemmän vastaiskuihin ja jollain tapaa paikkojen kyttäilyyn. Varmasti hänellä on oma sanansa sanottavana myös takakentän palloissa, joihin hän laittaa pomminvarmasti kovaa kovaa vastaan ja pyrkii myös liikuttamaan hyvillä lyöntisuunnillaan sveitsiläistä. Se onkin pelin kuvan kannalta se olennaisin asia, sillä jos Stan pääsee moukaroimaan paikaltaan on Kei varmasti pulassa. Terävät kulmat sveitsiläistä liikuttaen syövät äkkiä osan tehoista ja peli tasoittuu kummasti. 

Mielenkiintoista on myös nähdä, miten japanilainen on palautunut viiden erän Murray-ottelusta ja miten hän on käsitellyt kisan suurimman suosikin kaatamisen. Haasteelliseksi asetelman tekee tosiaan myös se, että nyt mies ei välttämättä pääse pelaamaan sitä ominta peliään, kuten Murraytä vastaan, joten ihan kotoisin olo ei japanilaisella varmastikaan ole. 

Wawrinka jatkoon erin 3-1.