01/09/2016

Reality check I, US Open 2016

Ensimmäiset kierrokset ovat nyt US Openissa takana ja on ensimmäisen yhteenvedon paikka. Otetaan käsittelyyn suosikit turnausvoiton näkökulmasta.

Novak Djokovic:
Miksi voittaa: On pelannut tänä kesänä kärkimiehistä vähiten, joten on tuorein jaloin liikkeellä. Toisen kierroksen luovutusvoitto säästi kipeätä rannetta, jalkoja ja energiaa entisestään. Peli on hakenut uomiaan kesällä, mutta pienikin parannus nostaa pelitason melko hurjaksi. Voittaa usein vähän huonommallakin pelillä. On henkisesti niskan päällä melkein kaikkia, mutta aivan erityisesti Rafael Nadalia sekä Andy Murrayta, vastaan. On pelillisesti altavastaajan asemassa oikeastaan vain Juan Martin del Potroa vastaan, jonka on finaaliin päästäkseen selätettävä todennäköisesti mm. Andy Murray.

Miksi ei voita: Peli ei ole vielä aivan tapissa itseluottamuksesta puhumattakaan. Pitkästä aikaa moni voi realistisesti haaveilla Djokovicin voittamisesta. Luovutusvoitto toi lepoa, mutta vei matsituntumaa. Ensimmäinen tosipaikka voi olla liian kova testi. Rannevamman vakavuus selviää kovemmissa peleissä, mutta jos ranne ei ole terve, rystystä katoaa liikaa tehoja turnausvoittoa ajatellen. Jos ja kun kovin suorittaminen ja voittaminen tällä erää ohi, voi kokea yllättävän kovaa painetta voittamisesta. Moni muu on paljon nälkäisempi.

Andy Murray
Miksi voittaa: Itseluottamus on pelin ohella timanttisessa kunnossa. Kuumat olosuhteet eivät ole ongelma Murraylle. Sitkeys ja hurja puolustus ovat kivenkovaa ja vastustajalta vaaditaan oman pelin ylittämistä jatkuvasti, jossa riskit virheineen kasvavat. Nopeat kentät on kuin tehty Murrayn pelille, vaikkei varsinainen pommittaja olekaan. Kontraavat puolustukset ja hyökkäykset pitävät yllä kovaa perustempoa ja monipuolinen pelaaminen niin hyökkäämisessä ja puolustamisessa luo vastustajalle tietynlaista rytmittömyyttä.

Miksi ei voita: Novak Djokovic ja Rafael Nadal ovat vielä turnauksessa mukana. Kovan paikan voitot tästä kaksikosta ovat olleet menneinä vuosina harvassa.

Rafael Nadal:
Miksi voittaa: Vaikuttaa saaneen entistä mojoaan sekä rentouttaan takaisin ja on tehnyt itsestään kesän aikana taas hyvin vaikeasti voitettavan. Uskaltaa pelata rohkeammin kuin pitkään aikaan ja on käyttänyt jo alkukierroksilla paljon ja tappavasti muun muassa kämmentään pitkin linjaa, joka on aina ollut syötön ohella yksi parhaista itseluottamusmittareita Nadalin pelissä. Liikkuu myös kevyemmän oloisesti kuin pitkään aikaan ja lyöntien laadussa on nyt tasaisuutta ja painoa aiempaa enemmän. Syötön monipuolisuus ja painavuus tuo jopa suoria pisteitä. Saanut selkeästi lisävirtaa olympialaisista, mutta varsinkin Djokovicin vaikeuksista. Uskoo pitkästä aikaa aidosti jopa Grand Slam-voiton mahdollisuuteen ja on aloittanut hyvin, eikä ns. "hae peliään", kuten takavuosina alkukierroksilla.

Miksi ei voita: Novak Djokovic edelleen mukana turnauksessa. Kestääkö vire ja/tai ranne loppuun saakka? Lyöntikäden oikutteleva ranne ei kuulosta hyvältä. Jännittääkö sittenkin vielä liikaa tärkeillä hetkillä?

Marin Cilic:
Miksi voittaa: Pelaa tällä hetkellä kuin pari vuotta sitten voittaessaan. Sai pelin tuolloin järkyttävään iskuun viimeisissä matseissaan, mutta on käytännössä jo nyt siinä iskussa. Tällä pelillä turnauksen isoin mörkö kaikille del Potron ohella.

Miksi ei voita: Pelaa tällä hetkellä kuin pari vuotta sitten voittaessaan. Sai pelin tuolloin järkyttävään iskuun viimeisissä matseissaan, mutta on käytännössä jo nyt siinä iskussa. Kestääkö peli loppuun saakka? Lisäksi ison miehen kuumuuskestävyys pitkässä turnauksessa arvoitus. Isoihin peleihin tulisi päästä minimaalisella kuormalla. 

Juan Martin del Potro:
Miksi voittaa: Paras peli on parhainta mitä olemassa. Jos peli pysyy kasassa, muut joutuvat mukautumaan Delpon peliin eikä toisinpäin. Kaikki tottelevat tätä voimaa.

Miksi ei voita: On kova yhtälö hypätä näin äkkiä pitkältä breikiltä ehdottomalle huipulle. Turnauskestävyys kahden viikon Grand Slamissä ei ole vielä paras mahdollinen ja pelitapa ei juuri salli notkahduksia terävyydessä. Iso mies, vaikka olisikin kuumuuteen tottunut argentiinalainen, saattaa hyytyä enemmän tai vähemmän tässä kuumuudessa, vai mitä Milos Raonic?