13/11/2016

Ennakko: ATP World Tour Finaalit, Lontoo 2016

Kauden viimeinen turnaus pelataan perinteiseen tapaan kahdeksan parhaan pelaajan voimin Lontoossa. Tässä ennakko!

Ennen kuin mennään yksittäisiin pelaajiin, niin perataan hieman lohkojakoja. Etukäteen ajateltuna jaot tuntuvat aavistuksen epätasapainoisilta. 

Novak Djokovicin lohkossa ei esimerkiksi ole yhtään pelaajaa, joka olisi serbin urallaan voittanut, kun taas toinen lohko tuntuu timantinkovalta ja yllätysvalmiilta, jossa periaatteessa molemmat jatkopaikat ovat vähintäänkin kovan työn takana jokaiselle pelurille. Kieli poskessa tulikin jo Twitterin puolella heitettyä, että arvonnan lienevät suorittaneet Djokovicin taustajoukot Boris Beckerin johdolla... No, mutta asiaan. 

John McEnroe-lohko:

Andy Murray
Tuore ranking-ykkönen pelaa nyt huimalla itseluottamuksella ja ehdottomasti uransa parasta vaihetta. Takana on tasaisen hyvä kausi muutamine huikeine piikkisuorituksineen ja syksyn loppukiri toi siis vielä paikan listan kärkinimenä. Peli kulkee kaikkialla ja siis myös vikkelissä sisähalleissa. Lontoon kotikentän pitäisi olla hieman viime vuotta nopeampi, minkä näkisin suotuisana Andylle, varsinkin mahdollisessa Djokovic-kohtaamisessa, jonka voitto kieltämättä kruunaisi skotin upean kauden. Itse asiassa vuosi suorastaan huutaisi sitä. Lohko ei ole helppo, mutta Andyn sitkeys ja nälkä on niin kova, että sen varaan on hyvä rakentaa. Varmasti mies on jo aavistyksen väsynyt niin fyysisesti kuin henkisestikin, mutta siitäkin huolimatta hän on kisan suurin suosikki, ellei vuoden lopun ykkösranking-taistelu tuo lisäpainetta suorituksiin. Enpä usko. Vähintään finaalissa ja todennäköisesti voittaja.

Stan Wawrinka
Viimeisin Grand Slam-voittaja, mutta miehen pelitaso on aaltoillut oikeastaan koko "loppu-uran" ajan ja varsinkin juuri näiden suurvoittojen jälkeen. Vähän vaikuttaisi siltä, ettei tämäkään kerta ei poikkeus. Miehen valmentaja Magnus Norman valittiin juuri vuoden valmentajaksi, joten avainkysymys lienee se, saako Norman motivoitua suojattinsa lentoon Lontoossa. Jos saa, Stan on vahvoilla, sillä sveitsiläisen parasta peliä ei voita kukaan tästä porukasta. Vikkelämpi sisäkenttä kuitenkin hieman epäilyttää, sillä mies tarvitsee aikaa lyönneilleen. Toisaalta, voitti pari kuukautta sitten nopean US Openin, mutta ulkoilma hidastaa enemmän kuin halliolosuhde. "Halutessaan" semeihin ja sen jälkeen kaikki mahdollista. Haluttomana lohkon heittopussi.

Kei Nishikori
Pari vuotta sitten Nishikori oli jo breikkaamassa isosti läpi, mutta vähän junnaavaksi ura on vielä toistaiseksi ja sittenkin jäänyt. Fyysinen pelitapa syö miestä lähes jatkuvine loukkaantumisineen. Kesän olympiapronssi kuvaa hyvin uraa: niin lähellä, mutta toisaalta niin kovin kaukana. Voitti pronssin juuri ja juuri puolikuolleen Rafael Nadalin nenän edestä, mutta siihen vaadittiin rutkasti kaverin huonoutta/väsymystä. Lontoossakin jatkopaikka lienee muiden, lähinnä Cilicin ja/tai Stanin, romahdusten varassa. Vaikea nähdä japanilaisen voittavan kahta matsia tässä ryhmässä.

Marin Cilic
Juan Martin del Potron ohella ainut mies tällä kaudella, joka on voittanut sekä Murrayn että Djokovicin. Vaara siis kaikille, mutta onko iso mies liian finaalissa näissä finaaleissa. Pelannut melko paljon, toki myös hyvin menneinä viikkoina. Tankki saattaa olla liian tyhjä. Unelmapelillään erittäin vaikeasti voitettavissa ja jos taso löytyy, on jatkopaikka semeihin lähellä. Wawrinka-ottelu todennäköisesti ratkaiseva. Niukasti jatkoon tai niukasti rannalle.

Ivan Lendl-lohko:

Novak Djokovic
Mielestäni kisan mielenkiintoisin pelaaja tällä kertaa. Vaikka Djokovic on voittanut kisan viidesti ja haussa on jo viides perättäinen voitto, ei ole mitenkään varmaa, että serbi ottaisi tänäkin vuonna omansa. Peli ei ole totutulla tasolla, eikä lyöntien paino, saati kulmat tuo sitä riittävää aggressiivisuutta, jolla vastustajaa armottomasti kulutettaisiin. Miehen pelissä on aiempaa helpompi roikkua ja iskeä jopa tyrmäävästi vastaan, sillä marginaalia on huonon itseluottamuksen siivittämänä nyt turhan paljon. Mutta. Djokovic on kuitenkin pitkästä, piiitkästä aikaa takaa-ajaja. Kun tarjottimella on vielä täysin mahdollinen vuoden lopun ykkösranking, niin motivaatio voi löytyä hyvien muistojen siivittämänä Lontoon O2:lla. Voi siis olla, että nälkä samalla hetkellä kun ykkösranking katosi. Lohko on lastenleikkiä, eikä kukaan saa todennäköisesti erääkään, joten heittämällä semeihin ja sen jälkeen... Niin, periaatteessa finaaliainesta. Vai olisiko sittenkin toisen lohkon kovuus liian kova Djokovicille?

Milos Raonic
Pariisin semifinaalissa viime viikolla luovuttamaan joutunut kanadalainen on loukkaantumisensa vuoksi pieni arvoitus. Miten vakavasta vammasta oli lopulta kyse? Tällä tietoa on pelaamassa turnauksen ja hyvä niin, sillä miehen pommituspeli on toimiessaan painajainen kaikille. Ison miehen fysiikka ja loppukausi ei kuitenkaan ole useinkaan se paras yhtälö. Monotoninen pommitus saattaa riittää lohkon muille pelureille, mutta juuri Djokovicille mies on liiaksi yhden tempun poni, jonka kaavan tämä murtaa hyvien palautustensa ansiosta lopulta helposti. Terveys sanelee paljon jatkoonmenomahdollisuuksia. Sanoisin, että jää nipinnapin rannalle jatkopeleistä.

Gael Monfils
Elämänsä kauden pelannut ranskalainen on ensimmäistä kertaa finaaliturnauksessa ja saanee siitä virtaa tekemiseensä. Vaikka Monfils on vähentänyt show'taan kentällä, on puitteet Lontoossa lähes tehty "näytösotteluluontoisuudessaan" tälle taiteilijalle. Voi pelata vapautuneesti ja yllättää millä tahansa. Varsinkin ottelu Djokovicia vastaan tulee olemaan mielenkiintoinen, koska edellinen kohtaaminen US Openissa oli eriskummallisin ottelu miesmuistiin. Tuleva ottelu lienee yksi ehdottomia herkkupaloja alkuohkojen otteluista. Povaankin Monfilsista toista jatkoonmenijää, sillä kokeneena ensikertalaisena varmasti elementissään näissä ympyröissä. Hurmaa yleisön jälleen kerran ja tekee sen nyt myös tuloksekkaasti.

Dominic Thiem
Niin ikään ensikertalainen, mutta tietysti huomattavasti nuorempi kuin Monfils. Thiem pelasi näyttävän ja menestyksekkään alkukauden aina massoihin saakka, kunnes tankki oli täysin tyhjä loukkaantumisineen. Vähän pelkään, että virallisen kisaturistin viittaa istutetaan nuoren itävaltalaisen harteille, sillä pitkä ja raskas kausi, fyysinen peli, kokemattomuus ja tämänhetkinen pelitaso tuovat liikaa negatiivisia latauksia miehen pelikaavaan. En ole myöskään ihan varma, ovatko halliolosuhteet nuoren Thiemin otollisinta maaperää. Ei jatkoon.

Semifinaalit:
Andy Murray vs. Gael Monfils
Novak Djokovic vs. Stan Wawrinka

Finaali:
Murray vs. Wawrinka

Voittaja:
Murray.