09/09/2017

Ennakko: Rafael Nadal vs. Kevin Anderson, US Open 2017 (finaali)

US Open huipentuu miesten finaaliin, joka pelataan sunnuntaina. Finaalissa kohtaavat Rafael Nadal ja Kevin Anderson. Tässä ennakko!

Molemmat selvittivät semifinaalinsa melko kivuttomasti. Nadal rauhoitti hurjasti aloittaneen Juan Martin del Potron hyökkäykset toisesta erästä lähtien kaasuttaen lopulta karusti horisonttiin. Anderson sai puolestaan hyökkäyspelinsä raiteilleen nimenomaan ottelun toisessa erässä, jonka jälkeen voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä. Sekä Nadalin ja Andersonin pelit näyttivät varsin valmiilta, joten finaalissa pelaa yllättäjä-Andersonista huolimatta täysin oikeutettu kaksikko.

Anderson on pelitasonsa ohella kasvanut parilla viime kierroksilla lähes silmissä. Miehen itseluottamus on tällä hetkellä todennäköisesti koko uran parhaimmalla tasolla, eikä Anderson anna "helpon" kaavion leiman häiritä tippaakaan. Anderson on vaikuttanut todella energiseltä ja ennen kaikkea taistelutahtoiselta. Hän on muun muassa tuulettanut edellisissä matseissaan ensimmäisestä pisteestä lähtien. Nälkä ja asenne on kovalla tasolla.

Myös Nadal on parantanut peliään näissä toisen viikon tärkeimmissä otteluissa. Del Potroa vastaan viimeiset kolme erää olivat tappavan kovia ja espanjalainen vei peliä miten tahtoi. Kun Delpon askel pelin ohella vähän hyytyi, niin ottelu oli lähes yhtä päätyä. Nadal pystyi vastaamaan del Potron pommeihin ja iskemään niihin jopa takaisin. Jyrkkää krossia saattoi seurata lävähtävä linjapommi kummaltakin peruslyöntipuolelta, mikä on aina ollut Nadalin pelissä se selkein merkki hurjasta pelitasosta ja itseluottamuksesta. Jos Nadal uskaltaa pelata näin, on häntä hyvin vaikea voittaa.

Sama pätee finaalissa. Nadalin on yksinkertaisesti uskallettava pelata. Ennakkosuosikin painetta ei saa olla, vaan kentälle on tultava tappamaan joko heti ottelun alusta lähtien tai hitaasti paistia kypsytellen. Jälkimmäinenkin voi olla realistinen vaihtoehto, sillä Anderson on pitkänä pelaajana varmasti kaksikon väsyneempi pelaaja. Ottelussa Pablo Carreno Bustaa vastaan nähtiin kahden ensimmäisen erän aikana paljon sitä, että Andersonin pelaaminen puuroutui ja meni jopa roiskimiseksi, kun pallo tuli kerta toisensa takaisin. Nadalia vastaan tähän ei ole varaa, koska Nadal on Nadal, ei Carreno Busta.

Lisäksi Andersonin kohdalla mietityttää se, että mies on nyt ensimmäistä kertaa Grand Slam-finaalissa. Jos kahden viikon pelaaminen on tuonut fyysista kuormaa, niin henkistä kuormaa tuo sekä pitkä turnaus että itse finaalipaikka. Ei ole helpoin tehtävä sulatella keskuskentän valoissa finaalia niin, että itsestään saisi parhaansa heti irti, varsinkin kun vastassa on 15-kertainen Grand Slam-voittaja. Ensin Andersonin onkin pelattava itsensä peliin sisään ja tunnettava itsensä finaalin arvoiseksi, jonka jälkeen omaa peliäkin on helpompi pelata. Minkäänlaiseen nöyristelyyn ei ole varaa, ei edes ottelun alussa. Ottelun kannalta olisi hyvä nähdä, että miehen tuuletukset alkavat heti ensimmäisestä voitetusta pisteestä. Se kertoisi kaikille, mutta varsinkin Nadalille, että hän on todellakin tullut taistelemaan.

Kaikki aseethan hänellä tietysti on Nadalinkin kaatamiseen. Massiivinen syöttö, hurja kämmen, napakka rysty ja aggressiivinen pelitapa, johon myös verkkopelaaminen istuu varsin nätisti. Kun syöttö-kämmenyhdistelmä toimii, ajautuu Nadal helposti tarkkailuasemiin ja saa tämän kyttäämään harvoja iskupaikkojaan, mikä lisäisi Nadalin painetta. Painavasta syöttötasosta huolehtimalla Anderson välttäisi vaikeudet helpoiten, mutta tasoa on vaikea pitää yllä juuri Nadalia vastaan, joka tuntuu kiipeävän tässä vireessään aina ja ennen pitkää vaikeuksien yli.

Jos Nadal kuitenkin pääsee ottelussa kuskin paikalle, on vaikea nähdä keinoja, joilla Anderson pääsisi otteluun mukaan. Hänen puolustuspelaamisensa on sanalla sanoen heikkoa ja hän joutuu aivan liian usein tuuppamaan puolustuksesta palloa takaisin. Nämä puolen kentän kuolleet pallot Nadal tappaa varmasti joko heti tai seuraavilla lyönneillään.

Pelaajien keskinäiset ottelut ovat 4-0 Nadalille ja on kieltämättä erittäin vaikea nähdä, että Nadal häviäisi Andersonille ensimmäisen kerran Grand Slam-finaalissa. Toki muistamme Australian Openin finaalitappion ja ensimmäisen tappion Stan Wawrinkalle muutaman vuoden takaa, mutta nyt niin ei käy. Nadalille kolmas US Open-mestaruus erin 3-0.