08/09/2017

Ennakko: Semifinaalit, US Open 2017

US Openin semifinaalit pelataan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Tässä ennakko!

Pablo Carreno Busta vs. Kevin Anderson
Ensimmäisenä pelaavat alakaavion yllätysnimet eli Pablo Carreno Busta ja Kevin Anderson. Ottelussa riittää jännitettävää monessa mielessä. 

Grand Slam-semifinaali on molemmille ensimmäinen laatuaan ja tietoisuus nimenomaan ensimmäisestä Grand Slam-finaalipaikasta voi olla mieltä kutkuttava, mikä voi näkyä pelaajien yllättävänkin kovana hermoiluna ottelun aikana. Tilanteen käsittely vaatii pelaajilta paljon jo kentälle tultaessa.

Carreno Busta selvitti tiensä semifinaaliin ilman erätappioita ja hänen, lähes virheetön, pelinsä on ollut eleettömän tehokasta, kuten jo puolivälieräennakossa tuli todettua. Mies vaikuttaa edelleen varsin virkeältä, eikä liikettä liiemmin rasita edeltävien otteluiden kuorma. Hän tulee ehdottomasti kevyemmin jaloin otteluun kuin virkaveli Kevin Anderson. 

Andrsonilla kuormaa on kertynyt huomattavasti enemmän ja loppua kohden vieläpä kasaantuen. Yli kolmetuntinen taistelu Sam Querreytä vastaan puolivälierässä saattaa näkyä pitkän miehen otteissa selvästi. Varsinkin ottelun alussa hänen tulisi olla hereillä, ettei espanjalainen karkaa liiaksi. On pakko keskittyä omaan tulitukseen erityisen tarkasti, ettei peli mene vajaalla liikkeellä tasapainottomaksi roiskimiseksi. Varsinkin kun vastassa on vieläpä Carreno Bustan erinomainen ja vastaiskuihin kykenevä puolustus.

Carreno Busta voi todennäköisesti luottaa omaan varmaan peliinsä, tuoreempiin jalkoihinsa, mutta mielestäni myös monipuolisempaan peliinsä. Kummaltakin peruslyöntipuolelta hän on kykenevä satuttamaan Andersonia ilkeillä kulmilla, pistävillä linjalyönneillä sekä pelirytmiä sekoittavilla stoppareillaan. Anderson saakin varautua juuri tähän, mikäli hän jää liian passiiviseksi ja/tai painottomaksi. Hänen on käytännössä otettava kaikki mahdolliset aloitteet ottelussa.

Uskon, että Carreno Bustan nousukausi jatkuu duurivoittoisena ja mies saa kauden upeimman kruununsa Grand Slam-finaalipaikan muodossa erin 3-0.

Rafael Nadal vs. Juan Martin del Potro
Etukäteen ei tämän vuoden turnauksessa päässyt kovin montaa ottelua vesi kielellä odottamaan, mutta tämä ja toki myös del Potron edellinen ottelu Roger Federeriä vastaan ovat olleet juuri niitä. Jos kontrastit olivat tuossakin ottelussa olemassa, niin sitä ne ovat myös tässä semifinaalissa. Moni puhuu jo nyt "moraalisesta finaalista" ja sitä se tietysti paperilla varmaan onkin, mutta suoralta kädeltä en julistaisi tämän ottelun voittajaa mestariksi.

Del Potron pelikunto parilla viime kierroksella on ollut flunssasta huolimatta käsittämätön. Hyvä jalkatyö ja varsinkin kämmenen, tarvittaessa matala, peliasento on mahdollistanut hurjan tulituksen, jonka kanssa ovat kipuilleet käytännössä kaikki tähänastiset vastustajat. Täytyy toivoa, että sama jatkuu myös Nadalia vastaan, sillä minkäänlaista tasoitusta ei nyt voi antaa.

Vaikka del Potron peli erityisesti syötön ja kämmenen muodossa kulkeekin, niin Nadal pystyy testaamaan nykykunnollaan del Potron peliä ja erityisesti rystypuolen kestävyyttä, fysiikkaa ja mentaalista vahvuutta aivan eri tavalla kuin aiemmat vastustajat.
Nadalin peruskuvio lienee semifinaalissa hyvinkin selvä. Vasurin yläkierrekämmentä rajusti repien del Potron rystynurkkaan ja tappavia iskuja kämmenellä pitkin linjaa, siten ettei argentiinalainen pääse moukaroimaan juoksukämmeniään poikki kentän.

Del Potro tulee toki kiertämään kaiken mahdollisen kämmenelleen ja tulittamaan sieltä Nadalin kilteimmistä kämmenluupeista. Näitä Nadal puolestaan joutuu puolustamaan ja kontraamaan takaisin, varsinkin kämmeneltään, kun aikaa omalle lyönnille jää hyvin vähän. Tämä kontraus olisi pitkällä aikavälillä Nadalille turmiollista.

Ottelusta tulee varsin mielenkiintoinen, jos molemmat pelaavat omassa piikissään. Olen aina sanonut, että Del Potron parasta moukarointia tottelevat kaikki, joten jos argentiinalainen parhaan pelinsä löytää, saa Nadal todella taiteilla itsensä otteluun.

Aika usein hän sen kuitenkin tekee. Uskon, että Delpon rystypuoli löytyy riittävästi, argentiinalainen väsyy ja Nadal vie 3-1.