11/12/2017

Joulukalenteri #11: Juan Martin del Potron ranking

Luukusta 11 löytyy Juan Martin del Potron tämän vuoden loppuranking.

Toissakauden ajoittaiset loistavat otteet ja varsinkin vammakierre antoi odottaa tältä vuodelta paljon. Ainakin itse ennustin selkeää top10-paikkaa argentiinalaiselle. Toisin kävi.

Muutama maukas voitto tuli toki tällekin vuodelle, mutta pelin aaltoilu ja rystypuolen heikkous veivät lopulta ne eväät, joilla taisteltaisiin korkeammista rankingsijoista tai jopa Grand Slam-voitoista.

Parhaana päivänään Delpoa ei voita välttämättä kukaan, mutta kun pelin tasossa on liikaa varianssia ja pelitavoissa vähän liian vähän, niin vaikeaa on. Huonona päivänä peliin ei useinkaan löydy sitä groovia, jolla peli kääntyy, vaan peli menee vähän puskemiseksi ja/tai roiskimiseksi. Grand Slameissä tulee tällöin jonkinasteinen maraton-ottelu, joka kostautuu seuraavalla tai seuraavilla kierroksilla, kuten väsyneillä pitkillä pelaajilla monesti käy.

Ranneleikkauksien jäljiltä Delpon vasen ranne, joka tukee voimakkaasti miehen kahden käden rystyä, ei ole vielä osoittanut täydellistä palautumista. Rystypuolen ja siis vasemman ranteen heikkoudesta kertovat ne lukuisat alakierteiset rystyt, jotka hän lyö yhdellä kädellä. Valitettavasti on niin, että rystyslice ei pitkässä juoksussa ole lyönti, jonka päälle pystyy hyökkäystä rakentamaan. Se toimii täydellisesti puolustussuuntaan ja pelin neutraloimiseen, mutta hyökkäävään peliin siitä ei useinkaan ole. Kun vastustaja löytää Delpon rystyn, niin ettei tämä pääse sitä kämmenelleen kiertämään argentiinalaisen pelin hyökkäysdynamiikka katoaa. Toki jos Delpo onnistuu kierroissaan ja pääsee tykittämään kämmentään, niin silloin hän on edelleen vahvoilla. Tällöin on kuitenkin varottava vastustajan vastaiskua kämmennurkkaan ja itsensä väsyttämistä, sillä jatkuva kämmenelle kiertäminen syö valtavasti energiaa.

Mitä sitten ensi vuosi tuo tulleessaan? Aikaa 29-vuotiaalla Delpolla on tietysti vielä, eikä kroppakaan ole vielä urasta uupunut pitkistä tauoista johtuen. Paljon siis riippuu tietysti juuri tuon rystypuolen statuksesta. Jos ranne kestää entisaikojen yläkierteisiä pommirystyjä, niin mahdollisuudet ovat periaatteessa vaikka mihin. Tärkeintä lieneekin se, uskooko mies itse mahdollisuuksiinsa.

5 kommenttia:

 1. Sanot paljon pelaajista,että parhaana päivänä ei välttämättä voittaisi kukaan. Kuka pelaajista on sitten absoluuttisesti paras? Federer parhaassa kunnossaan vai esim just del poro? Nadal? Stan? Novak?

  VastaaPoista
 2. Jaa-a, nyt heitit pahan. Ristiin näissä mennään väkisinkin, kun mielestäni paras Federer otti kuonoon Nadalilta, mutta kerran myös Delpolta, Nadal puolestaan Djokoviciltä, Djokovic taas Delpolta ja niin edelleen ja niin edelleen. Tästä viisikosta varmaan absoluuttisin parhaus jollain parametreillä löytyisi, mutta onneksi minun ei sitä tarvitse laskea.

  VastaaPoista
 3. Nada massalla. Muuten RF.

  VastaaPoista
 4. Milloin paras Federer on ottanut kuonoon Nadalilta? 2008 wimbledon? Ei todellakaan ollut parhaimmillaan tuolloin. 2009 AO? Peli ihan hakemista. Vai aiemmat vuodet Massalla? Joo ei siinä mitään,paras Roger häviää massalla Nadalill,mutta muilla alustoilla ei häviä mikäli parhaimmillaan on. Tosiaan en itsekään tiedä kuka on absoluuttisesti paras,mutta katsojan silmiin hienointa tennistä pelaa eräs Roger Federer. Aivan häkellyttävän kaunista ja niin helpon näköistä. Todella vaikeat volleytkin Roger vain saa näyttämään helpoilta.

  VastaaPoista
 5. Sitä se todellakin on! Siis Federerin peli. Kaunista kuin mikä. Ei kahta sanaa.

  Uransa piikissä mies kuitenkin otti kaksi kertaa kolmesta niin ikään primetime-Nadalilta kuonoon, joten siihen perustui tuo väite. Ottelusuhde on toki tänä vuonna tasoittunut. Toki, jo tuo primetime on vaikea käsite, mutta sitä on helpompi katsoa jälkikäteen, kun voittojen kasaantuminen tietylle aikajaksolle on selvästi nähtävissä.

  Nämä ovat vaikeita juttuja arvioida ja kuten sanoin, ristiin menee eri pelaajien kesken, mikä ei tietenkään helpota urakkaamme.

  VastaaPoista