Ensimmäisenä vasurin piinapenkkiin joutuu Eurosportin suosikkiselostaja Arne Six. Hänen tennisselostuksiaan on kiitelty avoimesti suomalaisissa tennispiireissä ja kriittisinkin tennisyleisömme on ottanut Arnen selostukset hyvin vastaan.
Vasurilla-blogi selvitti Arnen mietteet juuri ennen kauden avaavaa Grand Slamiä, Australian Openia, joka on paitsi pelaajille, niin myös selostajille valtaisa urakka. Mutta toisin kuin pelaajat, selostajat ovat tulessa joka päivä kahden viikon ajan.
Terve Arne! Mites menee?
Ihan jees, vaikkakin on aika hyytynyt olo kyllä.
Et kai tätä piinapenkkiä jännittänyt?
No joo, sitäkin (naurua), mutta kyllä Australia on mulle haastavin Grand Slam. Sisäinen kello olisi jotenkin saatava tässä Australian aikaan. Univelkaa on väkisinkin kertynyt jo nyt epäsäännöllisestä nukkumisesta. Oon jopa kysynyt tutulta lääkäriltä, että onko tämä terveellistä.
No, mitä sanoi?
Hänen mielipide on se, että ei hätää, kunhan nukutut tunnit tulevat täyteen.
Niin, olinkin kysymässä, että miten oma kisakuntosi on rakennettu Australiaa varten ja onko kunto kohdillaan, mutta tuossahan tuo tuli.
Joo, mä oon tosiaan niin iltaihminen, että nämä Australian aikaiset aamut ovat perinteisesti olleet pahoja. US Open on paljon helpompi mulle. Tänä vuonna on Australian osalta onneksi tulossa pääosin primetime-vuoroja aamukasista iltapäivään.
Mutta joo, noin muuten, niin kyllähän tässä on tullut jo näitä esikisoja seurattua ja selostettuakin.
Selvä. Miten valmistaudut otteluselostuksiin?
Suurin valmistautuminen on kyllä valehtelematta se, että olen seurannut lajia erittäin tarkasti vuodesta 1985 lähtien. Kivijalka on käytännössä siinä.
Mulla on aina ollut myös hyvä, joskin joidenkin mielestä ehkä hieman valikoiva muisti ja se auttaa hitosti. Jostain syystä tieto on aina tarttunut hyvin päähän ja väittäisin, että pärjäisin selostuksissa ilman tietokoneen apuakin vähintäänkin hyvin.
Lisäksi YouTube on tietysti iso apu, jos ja kun haluaa verestää muistijälkiä ennen otteluita tai turnauksia.
Entä mitä teet selostusten aikana? Pystyykö selostuksen aikana seuraamaan esim. twitteriä tai muuta somea tai tuleeko faktoja kaivettua netistä?
Kone on tosiaan käytössä, mutta välillä se unohtuu täysin. Näytönsäästäjää puskee päälle ja niin edelleen, joten ei sen kanssa tule paljoa säädettyä. Toki jonkin verran ottelun tilastoja sekä muiden kenttien tilanteita tulee seurattua ja yleensä siis ihan Slamien omilta sivuilta. Pääosin tulee kuitenkin itse otteluun keskityttyä.
Somea sen sijaan en juuri seuraa. En ole oikein twitter-tyyppiä. Meillä tuli joskus takavuosina selostamoon tekstiviestikysymyksiä ja niihin tuli aina joka ja kerta tunnollisesti vastattua, mutta twitterin kautta saattaisi tulla hieman liikaa vastattavaa.
Entä tankkaus ennen matsia tai sen aikana? Matsit tai selostusvuorot saattavat olla pitkiäkin.
No joo, huolehdin siitä, etten istu nälkäisenä kopissa. Selostuksen aikana tulee vedettyä pientä palaa esim. banaania ja vettä. Ja nimenomaan siis vettä, joka on tärkeä myös äänelle. Äänihuulet kestää paremmin. Matsin tai selostuksen jälkeen saattaa tulla sitten herkuteltuakin.
Pisin selostusputkeni on ollut muuten 11 tuntia ja se oli vähintäänkin "elämys", huh huh. Olivat vieläpä pitkiä ratkaisueriin venyneitä matseja kaikki.
Minkälainen on oma tennistaustasi? Oletko pelannut itse?
Hurahdin lajiin täysin vuonna 1985. Tennismailan otin kunnolla käteen vähän myöhemmin 11-vuotiaana ja huomasin heti, että onpas älyttömän vaikea laji. Ei ihan lähtenyt kuten telkkarissa. Tykkäsin kuitenkin läiskiä palloa, mutta mitään isompaa kilpailuviettiä ei oikein ollut tai tullut, joten kunnon kisapelaajaa minusta ei tullut. Turussa ja lapsuuden kesinä myös Saksassa tuli pelattua kuitenkin paljon. Tarkoitus oli saada tenniksestä hyvä harrastus ja siinä mielessä olen kyllä kokenut onnistuneeni.
Kieltämättä!
Tekniikastani muuten sen verran, että väittäisin omaavani hyvän tekniikan, mutta oma taso on kuitenkin arvoitus. Olen voittanut C-luokan pelureita ja hei, vanhalla kunnon mattoalustalla, mun rystyslicelle ei voi kukaan mitään (naurua)!
(Naurua.) Varovasti nyt, sillä täähän on melkein kuin tanssiin kutsu! Mitä olet muuten opiskellut?
Valmistuin Turun yliopistosta pitkän kaavan mukaan pääaineena yleinen historia. Lisäksi tuli opiskeltua paljon myös kieliä, erityisesti saksaa.
Puhuin aiemmin tuosta muistista ja väittäisin jopa, että läpäisin yliopistonkin muistamalla, enkä niinkään oppimalla (naurua). No joo, tein kyllä kyllä graduni urheiluaiheesta eli olihan urheilu sielläkin vahvasti läsnä.
Koulutusta vastaavia hommia on tullut Turussa tehtyä.
Miten sitten päädyit tennisselostajaksi?
Koko selostuskuvion alku oli vähän erikoinen. Se oli yksi syksyinen aamupäivä kun pakersin sitä graduani erittäin turhautuneena ja kirjoittaminen polki jotenkin paikallaan. Telkkarista tuli silloin Tokion turnausta ja jostain ihmeestä sain päähäni laittaa siltä istumalta Suomen Eurosportille sähköpostia, että tennis on vahvuuteni ja jos joskus haluavat kokeilla uutta verta, niin ottaisivat yhteyttä. Yllättäen soitto tulikin aika pian ja sovittiin, että pidetään linjat auki. Selostamaan pääsin sitten ekan kerran Eurosportille helmikuussa 2011 ja sillä tiellä ollaan vieläkin.
Hyvä niin! Monesti muuten kuulee tai lukee jostain, että selostajilla (tai bloggaajilla) olisi omat suosikkipelaajansa. Mitä ajattelet tästä?
Mulla ei ole 2000-luvulla ollut enää ns. suosikkeja. Hyvän tenniksen ystävä tulen kuitenkin aina olemaan ja näen nämä aina hienoina tarinoina. Yksi harhaluulo usein tosiaan on, että selostajilla on selviä suosikkeja. Voin puhua toki vain omasta puolestani, mutta näin ei ole. Joskus ehkä symppaa pelaajia, joilla on ollut niin paljon "läheltä piti"-tappioita, mutta loppujen lopuksi voitot ansaitaan.
Tähän liittyen muistuu mieleen ihan hauska juttu miten US Openin 2013 finaalissa Djokovic vs. Nadal sain lyhyen ajan sisään kaksi aika erilaista viestiä. Toisessa sanottin, että olen liikaa Djokovicin puolella ja toisessa oli jotain, että voisinko hieman vähentää Nadalin fanitusta.
Aivan! Entä mikä on paras omakohtainen muisto tenniksestä?
Nyt joutuu kyllä suolaamaan yhden kaverin. Lukiosta lähtien pelasin usein yhden hyvän kaverin kanssa, joka oli aivan äärettömän hyvä urheilija. Hakien ja tuupaten hän dominoi minua 11 vuotta, mutta vuonna 2005 suunta kääntyi, kun tein pieniä taktisia muutoksia peliini. Ne auttoivat ja kaveri alkoi ottamaan kuokkaan. Ihan viime vuosina ei olla tästä syystä enää pelattu ja tää on äärimmäisen kipeä paikka kaverille edelleen.
Paras saavutus lienee kahdeksannella luokalla tullut kvartsipaikka Turun koulujen välisissä kisoissa. Ottelut pelattiin kahdeksaan geimiin ja matkalle sattui muun muassa uran maistuvin voitto, jossa 7-2 johtoni suli toki 7-7:aan, mutta voitto (8-7) tuli lopulta tiebreakissä. Se oli suuri voitto (naurua)!
Karmein muisto oli puolestaan totaalinen sulaminen heti lukion jälkeen yhdessä nelurimatsissa, kun katsomoon tuli mun syöttövuorolla tuttuja naiskatsojia ja kipsasin siihen paikkaan neljä tuplaa peräkkäin. Se oli nöyryyttävää. Nelinpeliparinikin oli aivan hiilenä.
Aivan varmasti (naurua)! Miten pidät selostusvirettä yllä?
Luen paljon ulkomaisia lehtiä ja tietysti katson paljon myös pelejä. Lehdistä voisi mainita erityisesti englantilaislehdet sekä saksalaisen Tennis Magazinen, joka varsinkin on aivan loistava. Saksassa on muutenkin huikea tenniskulttuuri, jossa omat pelit klubilla ovat esimerkiksi tärkeämpiä kuin vaikkapa isot Grand Slam-finaalit.
Olen muuten kuullut tuosta. Mutta sitten jatkona edelliseen kysymykseen tulee tämän haastattelun tärkein kysymys (naurua). Eli. Tuleeko luettua vasurilla.comia? Nyt äärimmäisen tarkkana...
Totta kai! Totta kai. Jopa refleksinomaisesti. Slamien aikaan useaan otteeseen ja muutenkin viikottain. Slameissa teen kuitenkin niin, että luen esimerkiksi ennakkosi jälkikäteen, jotta omat näkemykset eivät ajaudu tietoisesti samoille raiteille ja tietynlainen "tekijänoikeudellisuus" säilyy.
(Lukijoille tiedoksi, että haastateltavaa ei kiristetty, vahingoitettu, johdateltu tai manipuloitu haastattelun aikana. Ainakaan paljoa.)
Kiitos paljon, Arne! Todella mukava kuulla. Entä seuraatko paljon kotimaan tennistä tai käytkö jopa paikan päällä katsomassa?
Aika vähän. Enemmänkin voisi ja pitäisi. Impivaarassa, Jarkko Nieminen Areenalla tulee käytyä katsomassa jotain kansallisia silloin tällöin. Ja joskus toki Davis Cupia, mutta en ole saanut aikaiseksi lähdettyä koskaan esimerkiksi IPP Openiin. Olen aina viettänyt paljon aikaa Saksassa ja siellä tulee käytyä yhä usein ja toki myös kisoissa.
Saksasta puheen ollen, henkilökohtaisesti urani kovin matsi selostaa oli vuoden 2013 Australian Openin ensimmäisen kierroksen ottelu Tommy Haasin ja Jarkko Niemisen välillä. Arvostan molempia todella paljon. Heidän intensiivinen ja jännittävä taistelu meni tuolloin vieläpä viidenteen erään ja Jarkko pelasti jopa ottelupallon serve&volleyllä voittaen ratkaisuerän lopulta 8-6.
Tästä päästäänkin oivasti Jarkkoon. Jarkko on ollut katsojan kannalta loistava lisä Eurosportin tennislähetyksiin. Miten yhteistyönne on lähtenyt sujumaan?
Hyvin. Tiesin, että Jarkko tuo omalla näkemyksellään jotain mitä kenelläkään muulla ei Suomessa ole, joten olin hyvin luottavainen. Vaikka hän on ollut aina hyvinkin analyyttinen omien peliensä suhteen, niin hänellä on myös hyvä tiivistämisen taito. Välillä toki toivomme, että meillä olisi puoltenvaihtojen aikana enemmänkin aikaa avata katsojille asioita.
Varmasti juuri noin. Mielellään kuulisi tosiaan vieläkin enemmän analyysiä pelistä. Entä ketkä kohtaavat Australian Openin finaalissa tänä vuonna?
Nyt on paha. Nyt on mahdollisuuksia tarjolla, mutta haistellaan vaikkapa Federer ja Dimitrov. Naisissa puolestaan voisi veikata toistakymmentä vaihtoehtoa. Nyt voi ihan oikeasti olla jo Wozniackin iso sauma.
Hyvä. Iso kiitos tästä! Mutta hei, ei tässä vielä kaikki! Tähän loppuun mulla on tällainen syväluotaava ja pimeimmät tennissalaisuutesi paljastava, Arto Nyberg-henkinen, pika-analyysi!
Jaahas. Selvä.
Vastaat siis mahdollisimman nopeasti ja lyhyesti seuraaviin sanoihin ja kysymyksiin. Oletko valmis?
Olen.
Tennis
Upea laji.
Syöttö
Erittäin vaikea.
Palautus
Modernissa pelissä vieläkin korostuneempi.
Kämmen
Tärkein tapa tehdä pisteitä.
Rysty
Mun tekis mieli sanoo alakierre. Mä sanon viiltävä alakierre.
Smash
Takuuvarma.
Lobbi
Arvostan suuresti. En osaa itse. En yhtään.
Volley
Parhaimmillaan pelin hienoin osa-alue.
Stoppari
Onnistuessaan taidetta.
Raja
Tavoite.
Verkko
Sinne pitää pyrkiä useammin.
T-piste
Sampras.
In
...Näähän on jumalattoman vaikeita... Mikä on seuraava kysymys?
Out.
Arvasin. Vastataan kohtaan 'in' konkarit.
Out
Tuuppaaminen.
Etu
Pitkä geimi.
Tasan
Pitkä geimi.
Geimi
Hyvä voittaa.
Erä
Sopivan pituinen.
Ottelu
Testi.
Idoli
Boris Becker.
GOAT
Federer.
Paras näkemäsi ottelu?
Pakko vastata Roger Federer vs. Rafael Nadal Australian Open finaali 2017.
Taidolla vai tuurilla?
Taidolla.
Järjellä vai tunteella?
Nyt on paha... Ööh, tunteella.
Tiedolla vai mutulla?
Tiedolla.
Hyökkäys vai puolustus?
Hyökkäys.
Yläjenga vai slice?
Slice.
Kämmen vai rysty?
Kämmen.
Syöttö vai palautus?
Syöttö.
Vasurilla vai oikurilla? Ja nyt taas tarkkana...
(Naurua..) Vasurilla.
Kiitos Arne! Täähän oli mukavaa!
Kiitos itsellesi. Niin oli!
Vasurilla-blogi (Tenniskoulu Topspin) ja Eurosport Suomi ovat yhteistyössä vuonna 2018.