22/01/2018

Ennakko: Puolivälierät, osa I, Australian Open 2018

Ensimmäiset puolivälierät pelataan Australiassa ensi yönä. Tässä tuttuun tapaan ennakko!

Grigor Dimitrov vs. Kyle Edmund
Puolivälierien yllättäjiin kuuluva Iso-Britannian Kyle Edmund lähtee haastamaan ensi kertaa näin pitkälle päästessään viime kierroksella upean voiton Nick Kyrgiosista ottanutta Grigor Dimitrovia.

Englantilaisella on alla jo kaksi viisi- ja yksi neljäeräinen kamppailu turnauksessa, joten paljon tiivistyy siihen, miten hän pystyy toteuttamaan isoa peliään. Hyvä syöttäminen ja erityisesti melko suorina lähtevien peruslyöntimoukarien taakse vaaditaan paljon terävää jalkatyötä sekä kropan voimantuottoa. Suurin kysymysmerkki lieneekin jaksaminen ja toinen iso kysymys on englantilaisen henkinen valmius. Ensi kertaa tarjolla oleva semifinaalipaikka Grand Slam-tasolla voi olla liian iso askel vielä tässä vaiheessa. Dimitroville asetelma on paljon tutumpi.

Mutta kuormaa on toki alla Grigor Dimitrovillakin. Neljännen kierroksen voitto Kyrgiosista oli toki turnauksen paras peli bulgarialaiselta, ehkä jopa koko turnauksen paras ottelu toistaiseksi ja se tuo valtavasti uskoa Dimitroville. Syöttö parani huomattavasti alkukierroksista ja peli pysyi ihailtavan hyvin kasassa. Hyökkäystä tuli mukava määrä Kyrgiosin hyökkäävä pelitapa huomioiden, mutta voiton kulmakivenä ollut rautainen puolustus auttoi myös valtavasti. Näillä eväillä Dimitrov on vahvoilla myös Edmundia vastaan.

Paineet ovat varmasti enemmän englantilaisen päädyssä ja jos Dimitrov uskaltaa pelata rohkeasti, erityisesti hyökkäämisensä ja varsinkin kakkossyöttöjensä suhteen, niin en näe tässä kovinkaan isoa palaa Edmundilla, jota väsy varmasti painaa enemmän. Dimitrov jatkoon 3-0.

Rafael Nadal vs. Marin Cilic
Vähän vaivihkaa turnauksessa jo puolivälieriin itsensä paukuttanut Marin Cilic on ollut Australiassa rautaisessa vireessä, mutta siitä huolimatta hän lähtee melko selvänä altavastaajana otteluun Rafael Nadalia vastaan.

Cilicin jalat ovat liikkuneet silmiinpistävän terävästi Melbournen kuumuudessa ja kroaatti on näyttänyt yllättävänkin tuoreelta otteluiden aikana ja mikä tärkeintä, myös niiden jälkeen. Vaikka kyseessä on pitkä pelaaja, niin ainakaan vielä ei siis merkkejä isommasta väsymyksestä ole nähty. Cilicin oma peruspeli vaikuttaisi toimivan loistavasti eli vahvaa syöttämistä ja peruslyöntipeliä on nähty paljon. Nyt vastus kuitenkin kovenee rajusti kun vastapuolelle astuu siis riepottelemaan valmis oleva Nadal, jonka Cilic on voittanut viimeksi reilu kahdeksan vuotta sitten pelaajien kohdatessa ensi kertaa. Sen jälkeen kentältä on voittajana poistunut aina Nadal (viidesti).

Nadalilla onkin mielestäni kaikki aseet Cilicin lyömiseen. Hän on henkisesti vahvempi, varsinkin nyt neljännen kierroksen testin (Diego Schwartzman) jälkeen, hän osaa neutralisoida hyvänkin syötön ja kun palloa aletaan lyömään, niin ellei Cilicille satu aivan pöljä päivä, kuten joitakin vuosia sitten US Openissa (2014), pystynee Nadal vastaiskuillaan saamaan Ciliciä ensin tarpeeksi liikkeelle ja sitten pikkuhiljaa riepottelemaan tätä omilla yläkierrehelveteillään. Tähän täytyisi Cilicin tietysti kyetä iskemään suoraa pommia noususta vastaan ja Nadalia nurkkiin painaen.

Hän voi toki onnistua siinä hetken, mutta että kolmen erän ajan? Enpä usko. Ensimmäinen erä olisi aivan pakko saada. Mutta ei, Nadal jatkoon 3-0.

Eurosport näyttää ottelut suorana kanavillaan ja EurosportPlayer-palvelussaan. Vasurilla-blogi (Tenniskoulu Topspin) ja Eurosport Suomi ovat yhteistyössä vuonna 2018.