27/01/2018

Ennakko: Roger Federer vs. Marin Cilic, Australian open 2018 finaali

Kaksi viikkoa Grand Slam-seurantaa takana ja urakka alkaa olla kohta ohi. Tässä finaaliennakko!

Kirjoittelen tätä tällä kertaa Pajulahdesta, jossa starttasi Suomen Tennisliiton järjestämä Kilpavalmentajakoulutus. Agendalla on hurja määrä asiaa kilpatennikseen liittyen, mutta palataan näihin myöhemmin ja mennään nyt finaaliin!

Finaalissa kohtaavat siis Roger Federer ja Marin Cilic. Sama kaksikko kohtasi viime kesänä myös Wimbledonin finaalissa, jonka ennakko on luettavissa tässä. Paljon ei tilanne ole itse asiassa muuttunut ja samat pointit ovat edelleen varsin validit. Federer on edelleen suuren suuri suosikki ja kaatuu vain, jos Cilicillä on se kuuluisa pöljä päivä, jolloin hän kykenisi ampumaan Federeriä ulos ottelusta. Se on ainut tie, jota toteuttamalla Cilic voisi tämän mielestäni voittaa.

Cilicin tulee syöttää monipuolisesti kauas kulmiin tai päin, jotta Federer joutuu kurottelemaan ja/tai blokkailemaan palloja takaisin peliin. On kaikin keinoin vältettävä sitä, että Federer pääsee lämimään kämmentään tai viiltämään rajua alakierrettä rystyllään matalana etukenttään. Ykkösruudun slicesyöttö ulos kauaksi kämmenelle ja volley tai hyökkäyslyönti rystykulmaan lienee peruskuvio, jota hän käyttänee paljon.

Peruslyöntipelissä tulituksen tulee jatkua kaikkialta ja jatkuvasti. Painavaa, mahdollisimman suoraa ja matalaa pommitusta takarajan päältä monipuolisin kulmin ja vaihtelevine lyöntisuuntineen, jotta Federer pysyisi edes ajoittain ”takajaloillaan” ja siis aisoissa. Rystypuoleltaan Cilicin kannattaa ainakin yrittää hajottaa Federerin rystyä, joka olisi suuri apu voiton tavoittelussa. Kukaan ei lyö rystyä voimakkaamin ja flatimpänä kuin Cilic tällä hetkellä ja tätä testiä Federer ei ole vähään aikaan edes saanut. Jos Roger alkaisi empiä rystyään Cilicin kanuunoiden kanssa, nähtäisiin yläkierrerystyjen sijaan hurja määrä inhottavan matalaa slicea, johon Cilicin tulee olla myös valmis vastaamaan. Se ei ole helpooa, mutta se olisi toinen askel lähemmäs voittoa.

Henkisesti Cilicin tulee olla nyt vahva. Kesällä Wimbledonissa mies luhistui vastaavassa tilanteess täysin. Ottelun pelikirja, kaikki rystylle, pysyi kasassa vain ensimmäisen erän alun, jonka jälkeen alamäki pikkuhiljaa alkoi ja se tiesi menoa kohti täystyrmäystä. Nyt on vaan oltava niin paljon vahvempi henkisesti.

Federer on kuitenkin supervireessä. Syöttö, peruslyönnit ja volleyt muodostavat tässä iskussa niin timanttisen ja kompaktin paketin, että siihen on vaikea, käytännössä mahdoton, saada aikaan säröä. Palloja ei oikein saisi jättää Federerin lantiokorkeuden yläpuolelle, sillä kämmenpommi voi lävähtää jopa juoksusta, kämmenkierroista puhumattakaan. Toki Federerkin tottelee voimaa. Kunnon pommeja ei käsittele voittavasti sveitsiläinenkään. Näihin mataliin viistävän viheltäviin lyönteihin on vaikea tehdä mitään.

Se vaatii kuitenkin edelleen sitä pöljää päivää. Sitä ei tule ja Federer vie erin 3-0 uransa kahdennenkymmenennen Grand Slam-mestaruuden!

Eurosport näyttää ottelun suorana kanavillaan ja EurosportPlayer-palvelussaan. Vasurilla-blogi (Tenniskoulu Topspin) ja Eurosport Suomi ovat yhteistyössä vuonna 2018.