18/01/2018

Reality check, osa I, Australian Open 2018

Kaksi kierrosta takana, joten on hyvä aika tarkistaa ensimmäisen kerran ennakkoa. Tässä siis reality check osa I, olkaa hyvä!

Vaikka Grand Slamien alkukierroksista on usein vaikea vetää suoria johtopäätöksiä voittajasta tai suosikkien iskukyvystä, niin listataan silti perinteiseen tapaan suurimmat suosikit (top5) Australian voittajaksi!

1) Roger Federer
Rogerin juna kulkee mukavasti raiteillaan. Sveitsiläisen peli näyttää erittäin valmiilta ja mahdollisuudet suuriin tekoihin ovat edelleen vahvasti läsnä. Varsinkin syöttö toimii kertakaikkisen upeasti. Ajoittain jo pelkkä syöttö pystyy pelastamaan miehen orastavista pulmista, esimerkiksi niistä 0-30-tilanteista, joihin mies iskee tällä hetkellä hyvin suurella todennäköisyydellä neljä erinomaista syöttöä, jotka tuovat lähes poikkeuksetta neljä suoraa pistettä. Lisäksi mies pystyy pitämään pisteet muutenkin lyhyinä ultra-aggressiivisella pelillään. Joka lyönnissä on massiivinen hyökkäyslataus ja -tarkoitus, eikä mies ajaudu juurikaan pidempiin palloralleihin, mikä on hänelle tietysti erittäin tärkeää turnausvoittoa ja energiatasoja ajatellen. Ehkä vähän ikääkin ajatellen.

2) Rafael Nadal
Rogerin perässä itseään paremmin ja paremmin turnaukseen hilaa Rafael Nadal. Pelissä on niin ikään hyvää draivia, eikä Nadal juurikaan luota pelkkään puolustukseensa, mikä on perinteisesti ollut hyvä mittari Nadalin vireelle ja iskukyvylle. Ajoittaisia pätkimisiä on toki hieman nähty, mutta jos Nadal pelaa itsensä toiselle viikolle, melko helpolta vaikuttavan kaavionkin siivittämänä, niin mahdollisuudet ovat tietysti olemassa vaikka mihin. Energiaa on kuitenkin jäätävä ratkaisuvaiheisiin, eikä passiiviseen kyttäilyyn ole varaa jatkossakaan.

3) Novak Djokovic
Ennakossa aavistuksen paitsioon jätetty Djokovic on kahdessa ottelussaan todistanut olevansa sittenkin melko rajussa iskussa. Epäilin käden kestävyyttä ja hieman uudistunut syöttöliike paljastaa, ettei kaikki kyynärpäässä ilmeisesti ole vieläkään kunnossa. Mies on myöntänyt tämän myös itse. Se, riittääkö vire ja/tai kunto hirmutekoihin jo Australiassa on kuitenkin suuri arvoitus edelleen. Mies puuskutti ensimmäisessä testissään Gael Monfilsia vastaan helteessä ajottain varsin rajusti, joten Grand Slamin raju kuorma voi olla sittenkin vielä liikaa tässä vaiheessa. Varsinkin, jos hän tyytyy liiaksi "pallottelemaan" vastustajiensa kanssa. Aggrea lisää, niin... No, ei ehkä sittenkään.

4) Marin Cilic
Epäilin Marin Cilicin romahtamisen viime vuoden Wimbledon-finaalissa heijastelevan hieman tämänkin vuoden otteisiin, sillä loppukaudesta Cilic ei enää täysin vakuuttanut ja Lontoon finaaliturnauksessa mies teki lähinnä cameo-roolin kolmella kirvelevällä tappiollaan. Näyttäisi kuitenkin siltä, että kroaatti on hurjassa vireessä Australiassa ja jos iso mies pystyy selvittämään tiensä toiselle viikolle Australian kuumuudessa kunnialla, niin yllätyssaumat vähintäänkin semeihin ovat auki. Flow'lla voi tietysti mennä maaliin saakka.

5) Nick Kyrgios
Nostetaan listalle vielä Kyrgios. Australialainen on paukuttanut itsensä melko vakuuttavasti jo kolmannelle kierrokselle. Asennetta on joidenkin makuun varmasti vähän liikaakin, mutta voi veljet, millaisia pommeja mies paukuttaa. Mies voi toki yhtä hyvin ottaa seuraavalla kierroksella rumasti kuonoonkin, mutta sanoisin, että yhtä hyvin hän voi mennä päätyyn saakka. Joskus Nick sen suuren suuren läpimurtonsa tekee joka tapauksessa. Tällä hetkellä lämärit ovat ainakin kohdillaan.

Ulkona mestaruustaistosta: Grigor Dimitrov
Ennen kauden alkua ennakoin kausiennakossa, että Dimitrov jopa voittaisi meneillään olevat kisat.  Nyt ei kuitenkaan näytä siltä. Viisi erää jo toisella kierroksella hieman tuntemattomamman kaverin (Mackenzie McDonald) ei vakuuta. Ei varsinkaan siksi, että Dimitrovin kakkonen on surkeassa kunnossa, kuten turnausennakossa jo manailinkin. Voittoprosentti kakkossyötöllä käynnistyneistä pisteistä oli edellisottelussa McDonaldsia vastaan niinkin karu kuin 28%! Tuolla syöttämisellä ei yksinkertaisesti voi voittaa Grand Slam-turnausta. Kaikki tietävät tämän ja iskevät kakkosiin todella rajusti. Pää ei todennäköisesti kestä tätä painetta ja peli puuroutuu väkinäiseksi puurtamiseksi. Ei näytä hyvältä. Semifinaali tällä hyvälläkin kaaviolla mahdollisesti Nadalin kanssa voitaneen unohtaa. Jo Andrey Rublev voi olla ensi yönä liian paha.

Ulkona mestaruustaistosta: Juan Martin del Potro
Toisen kierroksen mehut-pois-maraton-matsi Karen Kachanovia vastaan, Australian kuumuus, Australian Openia edeltäneen viikon turnaus vievät ison miehen terästä paljon pois. Ei auta vaikka pinnat pysyisivät pääosin lyhyinä ja syöttö sekä kämmen paukkuisivat ajoittain näyttävästikin. Ison miehen terävyys katoaa helteessä ja se tietää menoa Delpollekin. Valitettavasti.