05/01/2018

Kausiennakko 2018

Tenniskausi 2018 on startannut! Pelejä on käyty ja käynnissä ympäri maailmaa, mutta ei anneta niiden vaikuttaa kauden ennakkoon tämän enempää.

Asetelmat tälle(kin) kaudelle vaikuttivat olevan vielä joulukuussa äärimmäisen herkulliset (joulukalenterin luukku #10), kun viime kaudella loukkaantuneet ja kauden kesken jättäneet pelaajat vaikuttivat palaavan, ainakin harjoituskentille, yksi toisensa jälkeen.

Mutta.

Yhtä lailla he ovat yksi toisensa jälkeen ilmoitelleet jäävänsä pois kauden ensimmäisestä Grand Slamistä Australiassa, mikä ei tietysti vaikuta kovinkaan lupaavalta koko kauttakaan ajatellen.

Tällä tietoa ainakin Andy Murray ja Kei Nishikori ovat varmuudella pois alkukaudelta, eikä tätä kirjoittaessa Novak Djokovicistakaan oikein ota selvää, onko miehen kyynärpäävamma kuntoutunut vai ei. Myös Stan Wawrinkan kunto on täysi mysteeri, sillä sveitsiläinen on pitänyt melkoisen matalaa profiilia sosiaalisen median sekä muun tiedottamisen osalta. Milos Raonic teki puolestaan nopean cameo-roolin Brisbanessa, joka sekin jätti paljon spekulaation varaa miehen pelikunnosta.

Tässä valossa onkin vaikea ennustaa näiden miesten panoksesta tämän vuoden asetelmiin. Suurin uhkakuva mielestäni onkin, että kaudesta olisi tulossa viime vuoden tapaan Rafael Nadalin ja Roger Federerin välinen Grand Slamien keräämistaistelu tai jos vielä Nadalkin on toipilas, niin Federerin näytös. Fedal-kaksikon tulevaa kautta peilattiin joulukuun tilanteella kovasti jo joulukalenterissa (luukut #1, #2, #16, #19 ja #24) joten ei siitä nyt tämän enempää. Niin isoja ja rakkaita suosikkeja kuin he meille ovatkin, tarvitsee tennis timantinkovaa taistelua laajalla rintamalla, uusista tähdistä puhumattakaan.

Tämä avaisikin nyt erinomaisen paikan nuorempien nousulle aivan terävimpään kärkeen ja kisaamaan Grand Slamien voitoista. Viime kaudella nähtiin jo monta upeaa esitystä nuorilta Alexander Zverevin johdolla ja toivottavasti vähintäänkin sama meno jatkuu tänä vuonna. Mieluusti toki vielä kovemmin suorituksin. Myös hieman pidempään mukana keikkunut nuorempi porukka erityisesti Grigor Dimitrovin, Jack Sockin ja David Goffinin muodossa teki varsinkin loppukaudesta, osin toki edellä mainituista syitä johtuen, hyvää jälkeä, mikä oli varsin tervetullutta.

Dimitrovin kausi oli toki muutenkin hyvä ja kauden kruunu, Lontoon finaaliturnauksen voitto, on ehdottomasti uran kovin saavutus. Se voi kantaa tänä vuonna vaikka mihin, sillä tuon jos minkä luulisi ruokkivan motivaatiota, nälkää ja itseluottamusta. Aika olisi todellakin kypsä bulgarialaiselle ennen kuin #nextgen-porukka puhkeaa kukkaansa ja alkaa dominoida pakkaa.

Yksi nimi edellisten ohella, Nick Kyrgios, nousee joka vuosi useampaan kertaan esiin, hyvässä ja pahassa. Australialainen on taistellut vammojen, motivaation ja itsensä kanssa vähintäänkin riittävästi, joten hänkin on suuri arvoitus edelleen. Pitkäjänteisyyden, motivaation ja keskittymisen puute sekä pelillinen ailahtelu ja tarvittavan suoritustason pitäminen esimerkiksi pitkissä Grand Slam-turnauksissa ovat toistaiseksi estäneet isomman menestyksen, mutta muutamien palasten loksahtelulla voisi isoakin tekemistä olla luvassa. Paljolti tietysti henkimaailman juttuja nämä hänen osaltaan.

Sitten on tietysti vielä Juan Martin del Potro. Vaarallisuutta ja potentiaalia riittää vaikka muille jakaa, mutta ranteiden kesto jäänee koko loppu-uran ajaksi tekijäksi, jolle argentiinalainen ei voi mitään. Viime kaudella vasen ranne ei antanut kovinkaan pahasti periksi, mutta selvää on, että Delpon rystypuoli tarvitsee tälle kaudella lisäpaukkuja. Jatkuvat alakierteet tai 10-20 km/h normaalia hitaammat yläkierteet eivät jääneet muilta huomaamatta viime kaudella, joten uusi testi odottaa pomminvarmasti tänä vuonna.

Jotenkin näkisin, että edellä olevat nimet plus pienellä (massa)varauksella itsensä jälleen viime kaudella puhkipelannut Dominic Thiem ratkovat tällä kaudella isoimpien pokaalien kohtalot.

Ennustankin siis seuraavaa voittajaluetteloa:

Australian Open: Grigor Dimitrov. 
Viime vuonna jo semeissä ja hyvä draivi loppuvuodesta kantaa?

Roland Garros: Rafael Nadal.
Viime vuoden kuorma hurja painaa, joten kauden painotus massalle tänä vuonna?

Wimbledon: Roger Federer.
Ottaa omansa viimeistään Wimbledonissa. Ehkä jo Australiassa?

US Open: Novak Djokovic.
Jos kuntoutuu tänä vuonna, US Openissa potentiaalisin voittopaikka, varsinkin nyt kun Australia kysymysmerkki.

Mitä ajatuksia lista lukijoissa herättää? Miltä omat listanne näyttävät?

Niin tai näin, hyvää tennisvuotta 2018 kaikille!