23/01/2018

Ennakko: Puolivälierät, osa II, Australian Open 2018

Toiset puolivälierät pelataan varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Tässä ennakko!

Hyeon Chung vs. Tennys Sandgren
Ensimmäisessä kohtaamisessa kohtaavat yllättäjä ja jättiyllättäjä. Hyeon "yllättäjä" Chung on pelannut toki pirteästi jo pidempään ja voittihan hän kauden lopulla mm. Milanon #NextGen-turnauksenkin. Siitä huolimatta Grand Slam-puolivälierä on erittäin kova suoritus tältä nuoremman sukupolven edustajalta. Tennys "jättiyllättäjä" Sandgren puolestaan on aivan oma lukunsa. Tuskin kukaan, Tennys mukaan lukien, uskoi miehen mahdollisuuksiin näin kovassa turnauksessa. Mies on kuitenkin edennyt ottelusta otteluun upealla taistelulla ja jääräpäisesti omalla pelillään.

Puolivälierästä tulee mielenkiintoinen ottelu monella tasolla. Chungille voi povata Grand Slam-puolivälieriä ja välieriä varmasti jatkossakin, mutta on suorastaan kutkuttavan jännittävä nähdä, mitä Sandgren tekee keskiviikkona ja näkyykö tämä kenties elämänsä paikka miehen pelissä. Hänen osaltaan mieleen tulee tosiaan hieman jopa lottovoittaja, mutta unelma elää vahvana ja aivan syystä, sillä miehen peli on hurjan tehokasta. Peruskuvionaan mies käyttää paljon syöttöä ulos kumpaankin ruutuun ja hyökkäyslyöntiä tyhjään kentän osaan. Tätä hän tekee järjestelmällisen ja jääräpäisen tehokkaasti. Syöttö ja lyönnit ovat kuitenkin terävät ja lähtevät varsin napakasti molemmilta puolin ja mikä tärkeintä kaikkiin lyöntisuuntiin. 

Tulessa oleva Chung lienee kuitenkin liian kova vastus. Miehen puolustus hakee vertaistaan ja monipuolinen hyökkäyspelaaminen on nopeaa sekä painavaa. Hänen siirtyminen puolustuksesta hyökkäykseen on käsittämättömän nopeaa. Hän liikkuu valtavan hyvin eteenpäin ja ottaa kaiken ajan pois vastustajaltaan. Se tarkoittaa nyt aivan liian kovaa kiirettä hieman raskasrakenteisemmalle Tennykselle, joka saattaa hyytyä päiväottelun aikana rajun turnauskuorman takia muutenkin.

Jos Chung käsittelee idolinsa, Novak Djokovicin, voittamisen edelliskierroksella oikein, niin Sandgrenin upea tarina päättynee tällä erää tähän. Siitäkin huolimatta se on upea tarina, jota Tennys kertonee joskus tuleville lasten lapsilleen pomminvarmasti pitkään ja hartaasti.

Sitkeämpi ja monipuolisempi Chung jatkoon 3-0.

Roger Federer vs. Tomas Berdych
Tässäkin ottelussa kohtaavat kaksi kenties uransa parasta peliään pelanneet pelaajat. Federer on lentänyt voitosta voittoon ongelmitta, mutta nyt hän joutuu ensimmäistä kertaa isompaan testiin. Tämä toki pienellä varauksella, sillä Tomas Berdychin "sulamiset" ovat juuri näissä tilanteissa käyneet varsin tutuiksi jo vuosikausien ajan. Mies ei tunnu saavan itsestään parasta irti kärkinimiä vastaan. 

Henkinen asetelma onkin vahvasti Rogerin hallinnassa, sillä hän on voittanut Berdychiä uran aikana tahdilla kolme kertaa neljästä ja se on aika paljon. Lisäksi Berdychin kaksi edellistä Australian Openia ovat päättyneet tappioon (erin 0-3) juuri Federerille, joten ei tämä paperilla tietysti hyvältä näytä.

Mutta ainahan nämä on pelattava. Paljon, itse asiassa hyvin paljon riippuu siitä, miten Berdych pystyy vastaamaan Federerin syöttöihin. Jos Roger kruisailee syöttövuorojaan suvereenisti läpi ilman vastarintaa, on aivan selvää, että tsekkiläinen murtuu jossain vaiheessa erää varmasti omissa syötöissään. Yleensä se tietää sitä yhtä tarvittavaa murtoa, jonka kanssa Federer jatkaa kruisailuaan.

Berdychin olisikin kyettävä pelaamaan täysin aivot narikassa ja lyötävä Federeriä jotenkin ulos kentältä. Hänellä on erittäin hyvät ja hurjan painavat peruslyönnit, joilla se periaatteessa on jopa mahdollista, mutta se vaatii uskallusta ja voiton tekemistä eikä niinkään kivojen tappionumeroiden toivomista, miltä Berdychin ottelut kärkinimiä vastaan ovat usein vaikuttaneet. Ei saa pelätä, vaan on iskettävä pisteitä tehden, eikä rajapalloja toivoen. 

Syötöllä on horjutettava Federeriä siten, että hän joutuu blokkailemaan ja hyökättävä terävästi näiden blokkien perään. Federerin rystyslicelle on kyettävä tekemään nyt jotain muuta tuuppaamaan sitä takaisin. Se on ollut Berdychille vähän tekemätön paikka. Liiallinen yritys kostautuu usein virheinä, mutta niistä huolimatta se on ainut tie Berdychille voittoon. 

Periaatteessa myös palloralleihin pyrkiminen voisi toimia Federeriä vastaan, mutta ongelmana on se, ettei niitä nyky-Rogeria vastaan tämän ultra-aggren takia juuri tule ja toisaalta se, että Berdychin pitkät pallot usein passivoivat häntä pahasti, jolloin pelin vieminen on vaikeaa aktiivisempaa sveitsiläistä vastaan.

Federer 3-0. Taas kerran.

Eurosport näyttää ottelut suorana kanavillaan ja EurosportPlayer-palvelussaan. Vasurilla-blogi (Tenniskoulu Topspin) ja Eurosport Suomi ovat yhteistyössä vuonna 2018.