13/01/2018

Ennakko: Australian Open 2018

Kauden ensimmäinen Grand Slam alkaa maanantaina! Tässä ennakko kehiin!

Tosiaan, esikisat Australian Openia varten on nyt lätkitty ja tosipelit alkavat jälleen Melbournessa. Kuten aina, ovat asetelmat ison kisan alla jännittävät. Monen pelaajan kunto on arvoitus niin meille kuin varmasti osalle pelaajistakin.

Pystyykö esimerkiksi Australian kisan jo kuudesti voittanut Novak Djokovic nousemaan puolen vuoden sairalomalta kyynärvaivojen jälkeen suoraan huipulle? Entä näkyykö viime vuosi Roger Federerin esityksissä rentoutena vai väsymyksenä? Onko Rafael Nadalin fysiikka ja polvet jo palautuneet? Missä piileksii Stan the Man? Entä Juan Martin del Potro? Tai nuorempi kaarti? Kysymyksiä riittää loputtomiin.

Lähdetään purkamaan asetelmia kentistä ja keliolosuhteista.

Kentät ovat tänäkin vuonna nopeat ja ne on maalattu saman tekijän toimesta samoin menetelmin ja maaliseoksin kuin viime vuonna. Joillain forumeilla on väläytelty, että kentät olisivat nopeammat kuin Wimbledonin ruohokentät, vaikka pomppu hieman korkeampi onkin. US Openia nopeammiksi niitä on joka tapauksessa väitetty monella taholla. Tämä on hyvä ottaa huomioon ja se nostaa ainakin Federerin ja esimerkiksi del Potron osakkeita.

Keliolot ovat perinteisesti raskaat, kun kuumuus lähentelee lähes jatkuvasti 30-40 astetta. Australiaan on luvattu kisan ensimmäiselle viikolle hieman vaihtelevia 23-36 asteen lämpötiloja ja tässä vaiheessa on tietysti turha pohtia toisen viikon keliolosuhteita. Selvää kuitenkin on, että yksi pitkä matsi auringossa romuttaa tänäkin vuonna joidenkin turnauksen. Iltasessioon haluavia isoja nimiä riittääkin varmasti jonoksi asti. Keliolojen raskaus suosii tietysti puolestaan Nadalia, mutta eipä esimerkiksi Federerkään ole helteeseen nääntynyt. Eniten näissä oloissa lienee vaikeuksissa pitkät ja/tai raskasrakenteiset pelaajat sekä tietysti ne, jotka eivät ole kunnossa.

Mutta mennäänpä suosikkeihin aloittamalla nuorista haastajista.

Alexander Zvereviltä odotetaan tänä vuonna suuria tekoja myös Grand Slameissä. Miehen valmistautuminen kauteen ja Australian Openiin voisi olla Hopman Cup -otteiden perusteella parempikin. Miehen kämmen hajosi pahasti useammassa ottelussa ja kakkossyöttö jäi ajoittain melkoiseksi namuksi. Huolestuttavinta miehen pelissä oli kuitenkin se, että pelipositio oli valunut lähes poikkeuksetta todella taakse ja peli oli sen myötä jopa passiivista. Tämä on erittäin huolestuttavaa. Mies vaikutti juuri niin laiskalta kuin hänen letkeä habituksensa antaa ymmärtää. Kaavion kannalta miehen taival kohti ensimmäistä Grand Slamia ei voisi juurikaan olla haastavampi, sillä mm. Djokovic, Wawrinka, Federer ja Aucklandissa hyvin pelannut Juan Martin del Potro ovat hänen puolellaan kaaviota.

Grigor Dimitrov pelasi itsensä viime vuonna Australiassa välieriin ja oli ennen kauden alkua mielestäni jopa yksi suurimmista suosikeista tähän turnaukseen. Sitä hän voi olla toki edelleen, mutta pelit Brisbanessa eivät kuitenkaan täysin vakuuttaneet. Kolme nihkeää kolmieräistä ottelua, joista viimeisessä tuli karvas tappio kovaa tykittävälle Nick Kyrgiosille. Dimitrovin kakkossyöttö oli sanalla sanoen heikko ja vanha viisaus siitä, että olet juuri niin hyvä kuin kakkossyöttösi, pitää jälleen kerran kutinsa. Jotain suurta on tapahduttava, jos kausiennakossani ennustamani Dimitrovin ensimmäinen Grand Slam-voitto tapahtuisi jo Australiassa. Kaavio olisi kylläkin otollinen jopa finaaliin, mutta neljäs kierros (Kyrgios) ja semifinaali (Nadal, Pablo Carreno Busta tai Marin Cilic?) ovat vaaran paikkoja.

Nick Kyrgios nousee jälleen kaikkien huulille. Voitto Brisbanessa Australian Openin kaltaisissa olosuhteissa ja viikon lepo ennen h-hetkeä nostaa ainakin minun papereissani tämän aussin korkealle. Voi olla, että edessä on jälleen yksi uusi iso pettymys, mutta aina kannattaa odottaa. Melbournessa täytyy kuitenkin teloittaa ne 'helpoimmat' vastukset helpoimman kautta. Ei yhtään turhaa viisieräistä vain sen takia, että ei välttämättä joka hetki ihan täysillä nappaa. Ylimääräiset erät näissä olosuhteissa vievät energiaa täysin turhaan. Fokusta vaaditaan siis paljon. Ehkä liian paljon. Kaavio ei ole pahin mahdollinen, joten hyvällä asenteella pitkälle? Neljännen kierroksen mahdollinen kohtaaminen Dimitrovin kanssa jonkinlainen kulminaatio-ottelu. Jos klaaraa sen, mahdollisuudet jopa finaaliin ovat olemassa.

Mutta olisiko sittenkin vielä vanhan kaartin vuoro?

Roger Federer nousee monen papereissa suurimmaksi suosikiksi Australiassa. Hänen viime vuotensa on vapauttanut silmin nähden miehen peliä ja mikä onkaan pelatessa, kun palaset ovat käytännössä kohdillaan. Viime vuonna maagisesti toiminut rysty vaikuttaa sveitsiläisen kauden avanneen Hopman Cup-voiton myötä jatkavan samaa rataa tänä vuonna. Askel eteen, pallon ottaminen noususta, painon pitäminen edessä läpi lyönnin on merkki vahvasta itseluottamuksesta, joka sveitsiläisellä pelissään juuri nyt on. Kun syöttäminen on lähes jumalaista edelleen, voimme olla varmoja, että Federer on lähes väkisin turnauksen loppukahinoissa ilman loukkaantumisia. Kaavio on toki pahempi kuin viime vuonna, mutta toisaalta, mies vaikuttaisi olevan hurjassa kunnossa. Toki finaaliin olisi päästävä minimaalisella kuormalla, pitämällä pisteet ja ottelut lyhyinä.

Rafael Nadal ei täysin vakuuttanut kauden avauspelissään. Toki näytösturnaukset ovat näytösturnauksia, mutta uran ensimmäinen tappio Richard Gasquet'lle ei ole hyvä merkki vaikka ranskalainen hyvällä vireellä pelaakin. Jos espanjalaisen polvet ovat kunnossa, pelin voi rakentaa siihen päälle, mutta se vaatii ennen kaikkea hyvää syöttämistä, itseluottamusta sekä erityisen hurjaa kämmenvirettä solidin rystypuolen kera. Espanjalainen lienee kuitenkin yksi arvonnan tyytyväisimpiä. Borna Coric kierroksella kolme voi kuitenkin olla yllättävänkin paha Nadalille, mutta sen jälkeen ehkä vasta välierän Kyrgios tai Dimitrov voi olla vaaran paikka, jos espanjalainen on semifinaaliin saakka pääsee.

Juan Martin del Potro pelasi upean kisan tällä viikolla siis Aucklandissä, jossa mies pääsi finaaliin saakka. Olen kuitenkin aina ollut vähän skeptinen näistä viikkoa ennen Grand Slamiä pelattavien turnausten menestyjistä, sillä harva jaksaa kolme täyttä viikkoa peräkkäin. Pitkänä miehenä kuumuudessa tykittävä del Potro voi kokea yllättäviäkin vaikeuksia jo alkukierroksilla, jos kone ei lähde käyntiin. Viisieräisiin ei todellakaan ole nyt varaa. Grand Slamin toisella viikolla hyytymisen vaara on ilmeisempi näillä jättiläisillä muutenkin. Kentän nopeus pelaa puolestaan Delpon pussiin, joten toki mies on nykyvireellään olla äärimmäisen vaarallinen kenelle tahansa, vaikkakin kaavio on armoton. On David Goffinia, Federeriä, Stania tai Djokoa ja niin edelleen. Ja siihen päälle vielä finaali. Hmm, enpä usko.

Täysin sysimusta hevonen on puolestaan Stan Wawrinka. Hän ei ole pelannut vielä yhtäkään ottelua tällä kaudella, joten siinä mielessä en nyt täysin usko hänen puskevan kovinkaan pitkälle käytännössä puskista. Kaavion tämä puoli on, kuten sanottua, varsin haastava.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs Carreno Busta
Dimitrov vs. Anderson
Djokovic vs. Thiem
Federer vs. del Potro

Välierät:
Nadal vs. Dimitrov
Federer vs. Djokovic

Finaali:
Federer vs. Dimitrov

Voittaja:
Federer.

Eurosport näyttää turnauksen kokonaisuudessaan kanavillaan ja EurosportPlayer-palvelussaan. Tenniskoulu Topspin sekä Vasurilla.com ja Eurosport Finland ovat yhteistyössä kaudella 2018.