13/07/2018

Ennakko: Semifinaalit, Wimbledon 2018

Huh huh. Olipas kvartsit!

Turnauksen isointa yllätystä seurasi puolivälierissä lopulta kolme odotettua tulosta. Roger Federerin tappio Kevin Andersonille oli kieltämättä hirmuinen yllätys ja sen merkitystä pitänee pohtia erikseen isommassa kuvassa. Kolme muuta semifinalistia sen sijaan hoitivat omat ottelunsa melko odotetusti, vaikkakin jännitettävää riitti. Erityisesti Rafael Nadalin ja Juan Martin del Potron ottelu lienee tällä erää jopa vahvin ehdokas vuoden otteluksi. Ottelun viides erä oli kerrassaan hurjaa katseltavaa kummankin pelatessa hyvin lähellä parasta tasoaan. Ottelu jätti jopa suosikkijoukkueeni Englannin otteet MM-futiksen semifinaalissa lähes täysin varjoonsa.

Mutta mennään semifinaaleihin! Tässä siis ennakot!

Kevin Anderson vs. John Isner
Andersonin järjestämä yllätys oli, kuten sanottua, suuri yllätys. Tapa, jolla voitto tuli, oli varsin huima suoritus. Federerin oltua 2-0 eräjohdossa ja pisteen päästä semifinaalista, ei vaikuttanut juurikaan siltä, että Andersonilla olisi vielä mahdollisuuksia. Hän kuitenkin nousi noilta kuoleman porteilta turnauksen ehdottomasti suurinta ennakkosuosikkia vastaan ja lopulta aina voittoon saakka. Voiton avaimina oli hurja syöttäminen, hyvä ja painava peruslyöntipeli, aggressiivinen ja aloitteellinen palautuspeli sekä erityisesti mentaalinen valmius roikkua mukana ja ottaa lopulta kylmästi se, mitä tarjolle tuli.

Emotionaalisesti Federer-voitto oli kuitenkin niin älytön ponnistus, että semifinaali John Isneriä vastaan voi tuntua aluksi jopa vaikealta. Onko ajatus 100% kasassa? Onko fysiikka kunnossa pitkän ottelun jäljiltä? Onko olo terävä? Ja niin edelleen. Paljon kysymyksiä.

Toki Grand Slamin finaalipaikka on suuren suuri motivoija, mutta mentaalinen tankki voi siis olla hieman tyhjä perjantain semissä. Niin isosta voitosta oli kysymys. Andersonin olisikin saatava hyvä draivi otteluun heti alusta saakka. Löydettävä syöttämisen rytmi, oma tekeminen ja rentous, sillä Anderson lienee monen mielestä ennakkosuosikki otteluun.

Mutta myös Isner otti hyvän voiton puolivälierässään Milos Raonicista ja on nyt jo uransa selvästi parhaassa Grand Slam-suorituksessaan. Energiaa ja nälkää on varmasti paljon jäljellä, sillä tämän vuoden Wimbledonissa mies on toistaiseksi välttynyt maraton-otteluilta. Yksi viisieräinen ja puolivälierän neljäeräinen koitos eivät varmastikaan ole fyysistä tankkia pahemmin vielä tyhjentäneet. Toki tulee muistaa, että turnaus on jo pitkällä ja toisella viikolla isoimmat miehet usein hieman hyytyvät. Terävyys ja viimeinen ponnistus saattaa alkaa yllättävästikin hiipumaan mikä vie niitä pieniä marginaaleja pelistä.

Mutta Isner voi lähteä otteluun rennosti haastamaan. Syöttö on tällä hetkellä niin hurjassa iskussa, että sillä voisi kiusata ketä tahansa tässä turnauksessa. Vain yksittäisiä murtopalloja siellä täällä turnauksessa antanut Isner ei ole vielä kertaakaan (!) syöttöään menettänyt, joten se kertokoon omaa kieltään jätin vireestä. Kun syöttämisen päälle laitetaan oikeastaan kummankin kakkoslyöntien painavuus, niin melkoinen rangaistuspotkukilpailuhan tämä lopulta lienee. Sinällään varmasti hienoa seurattavaa, vaikka välillä toki varmasti vähän puisevaakin.

Hyvin vaikeaa on siis ottelun voittaminen, jos jompikumpi omien syöttöjensä kanssa takkuilee. Tie-breakit ovat hyvinkin todennäköisiä ja ne pienet notkahdukset omissa syötöissä ja syöttövuoroissa kostautuvat karusti ja ovat varmasti jossain määrin ottelun ratkaisu. Suurta pallorallijuhlaa emme näe, vaan leijonaosa pisteistä ratkeaa 1-3 lyönnillä. Syöttö, palautus, kämmen. Boom, boom, boom jälleen kerran.

Anderson on pelaajista periaatteessa monipuolisempi, mutta onko sillä merkitystä, jos Isner syöttää yhtä karusti kuin tähän mennessä. Vähän siis kolikonheittoa, mutta jotenkin on tunne, että Isner on kypsynyt valmiimmaksi pelaajaksi ylipäätään, hän täynnä energiaa ja nälkää, joten amerikkalainen pelaa itsensä vihdoin, 33-vuotiaana ja ensimmäistä kertaa, Grand Slam-finaaliin. Isner 3-2.

Rafael Nadal vs. Novak Djokovic
Toinen semifinaali on pelillisiltä asetelmiltaan täysin toisenlainen. Vaikka tässäkin ottelussa pallo tulee saamaan kyytiä, on taistelu rajuudessaan ja fyysisyydessään täysin toista luokkaa. Jokaisesta pisteestä väännetään armottomasti loppuun saakka. Paljon ratkeaa tässäkin mentaalisesti, mutta myös fyysisesti.

Mentaalisesti ottelu on todellinen herkkupala. Rafael Nadal on Federerin ohella ollut yksi suuri voittaja ja hyötyjä siitä, että juuri Novak Djokovic on ollut telakalla viime vuodet. Nyt kun serbi tekee isoa paluutaan kirkkaimmalle huipulle, nousevat vanhat haamut Nadalin pään sisällä varmasti pintaan. Siitä on jo tovi vierähtänyt kun Nadal on Djokovicin muualla kuin massalla Grand Slam-tasolla voittanut. Tämä kannattaa ehdottomasti pitää mielessä.

Toinen asia, joka kannattaa pitää mielessä on se, ettei Wimbledon myöskään ole Nadalin paras alusta. Djokovicin suora, nopea ja matala rysty Nadalin kämmenelle tuo ruoholla väistämättä vaikeuksia, jos Djokovic sitä uskaltaa rennosti tykittää. Ja jos serbi uskaltaa kääntää rystyään pitkin linjaa, niin ollaan jo selkeästi sellaisella polulla, joka horjuttaa Nadalia varmasti.

Mutta onko Djokovic lopulta vielä valmis? Tämä lienee se suurin kysymys otteluun. Hän voi olla sitä jo fyysisesti ja kyllä, fysiikkaa todella perjantain semifinaalissa testataan.

Henkisest hän on vaikuttanut siltä, että hän on kaivannut nimenomaan näitä suuria otteluita suurimpia vastaan ja tämän suuremmaksi tennisottelu ei juurikaan voi tulla. Edellisestä näin suuresta ottelusta on Djokovicilla tietysti hieman aikaa, joten pystyykö hän käsittelemään tämän toivotusti jää nähtäväksi. Hän kuitenkin tietää ja todennäköisesti jopa ajattelee, että on tällä alustalla parhaimmillaan Nadalia parempi pelaaja. Tuon päälle voi oikealla mindsetillä ja latautumisella rakentaa vaikka mitä.

Lataus ei saa kuitenkaan mennä yli. Turnauksen aikana on tuntunut usein siltä, että Djokovic taistelee tällä hetkellä kaikkia vastaan. Vastustajaa, tuomaria, yleisöä ja kenttää vastaan. Näin ei saa olla semifinaalissa, sillä Nadal tekee tällä hetkellä paljon, todella paljon asioita oikein. Jos Djokovicin fokus on jotain muuta kuin 100%, niin Nadal kävelee hänen ylitseen. Jos taas Djokovic on oikealla asenteella liikkeellä, niin tässä voi olla jopa klassikon ainekset Djokovicin uuden tulemisen tai Nadalin suuruuden mittaamisen muodossa.

Pelillisesti Nadal on ollut turnauksessa aggressiivinen ja hakenut aktiivisesti nopeitakin ratkaisuja, kun taas Djokovic on vahvuudestaan huolimatta nojannut peliään hieman passiiviseksi keskikaistan pommitukseksi. Kulmat aukeaa vasta kun vastustaja ne avaa. Jos Djokovic jatkaa näin, Nadal ottaa kyllä ohjat, jonka jälkeen peli on toki vasta puoliksi lapasessa. Tuon jälkeen Nadalin tulee murtaa vielä Djokovicin vastaiskut ja puolustus, jotka eivät ihan vielä yhtä hurjalla tasolla kuin parhaina päivinä ole, mutta hyvin kovia kuitenkin. Pitkässä juoksussa on ehkä hieman vaikea vielä nähdä, että pelkällä puolustamisella Djokovic Nadalin kaataisi. Kyllä Wimbledonin voittamiseksi tarvitaan hurjasti myös aktiivista hyökkäystä, jota myös Djokovicin on tehtävä valtavat määrät. Harvoin nyky-Nadalkaan hyökkäämiseensä kaatuu.

Keli lupailee sadekuuroja, joten katon sulkeminen saattaa olla todennäköistä. Se palvelisi todennäköisesti enemmän Djokovicia, joka kaipaa enemmän stabiiliiutta lyöntiensä tekemiseksi.

Ehkä pieni painotus hurjan taistelumoodinsa vuoksi Nadalin nurkkaan, mutta aika 50-50-ottelu tämäkin parhaimmillaan on. Sanotaan, että Nadal finaaliin erin 3-1.

Eurosport ja EurosportPlayer näyttävät ottelut.