02/07/2018

Ennakko: Wimbledon 2018

Kauden kolmas Grand Slam, Wimbledon, alkaa tänään! Tässä ennakko ja tällä kertaa poikkeuksellisesti helteisestä Kreikasta käsin! Lomaa siis pukkaa.

Viime viikolla eräs kollegani kysyi lounastelun yhteydessä onko Wimbledoniin nimettävissä ketään suosikkia. Tavallaan kysymys oli oikeutettu, sillä Roger Federerin toissa viikko ei täysin vakuuttanut ja kun yllättävä tappiokin Hallen finaalissa tuli, epäilykset sveitsiläistä kohtaan kasvoivat. Federerin tilannetta käytiin jo edellisessä postauksessa melko laajasti läpi, joten ei mennä siihen enää sen koommin. Itse näkisin, että Hallen ”heikompaan” viikkoon vaikuttivat jossain määrin loppuviikkoa kasvanut kuorma sekä alustan heikohko kunto, johon ruohokuningas ei täysin luottanut. Se, miten tuo finaalitappio puolestaan vaikutti Federerin peliin, jää nähtäväksi. Alkukierroksilla tuskin mitään yllättävää nähdään ja ellei loukkaantumisia tule, on Federer erittäin pitkällä tänäkin vuonna. Finaaliainesta.

Vaikkei tällä kertaa muita ihan Federerin kaliiberin suosikkeja löydykään, niin haastajia toki on. Federerin puolella kaaviota majailevat muun muassa sellaiset nimet kuin Marin Cilic, Sam Querrey ja Borna Coric, jotka parhaimpana päivänään laittavat Federerin hyvinkin ahtaalle..

Varsinkin Cilicin kohdalla voisi vihdoin olla aika ottaa se iso voitto jo Federeristä. Se kysyy kuitenkin paljon päätä, joka ei aina ole ihan koko matsin aikaa vakuuttanut, kuten vaikkapa tämän vuoden AussiOpen-finaalissa. Cilic kuitenkin tietää pelilliset keinot Federerin horjuttamiseksi ja ehkä jopa kaatamiseksi. Hän on varmasti oppinut tappioistaan, joten ei se nyt ihan mahdotonkaan paikka ole.

Coricin hyvästä Halle-voitosta huolimatta näkisin, että Wimbledonissa hän ja myös Querrey tarvitsevat hieman apuja myös Federeriltä itseltään. Joko huonon päivän, väsymyksen tai loukkantumisen muodossa. Coric olisi törmäyskurssilla Federerin kanssa jo neljännellä kierroksella.

Isoimmat uhat tulevat kuitenkin todennäköisesti kaavion toiselta puolen ja siis ehkä vasta finaalissa. Pakka on melko kivasti sekaisin, kun Andy Murrayn ja Novak Djokovicin rankingit loukkantumisten jäljiltä ovat mitä ovat ja mielenkiintoisia kohtaamisia on luvassa jo ensimmäiselle viikolle yllin kyllin.

Andy on kuitenkin vielä niin pahasti vaiheessa, että brittikatseet on syytä siirtää joko jalkapalloon tai brittiykköseen Kyle Edmundiin, joka on paukutellut isosti ja lupaavasti viime aikoina. Voitto Murraysta Queensin nurmella oli iso askel hänelle ja konkretisoi paljon asioita varsinkin mentaalisella tasolla.

Djokovic onkin sitten se kisan isoin musta hevonen. Hänen pelinsä on loksahdellut pala palalta kohdilleen ja ei tässä enää kovin kaukana siitä parhaasta tasosta oikeasti olla, jolloin serbin voittamisesta tulee karmean vaikeaa. Ongelmana on edelleen tietty epätasaisuus otteluiden välillä ja niiden sisällä. Tuntuu kuin hän ei ihan täysillä syttyisi niihin ”helpoimpiin” otteluihin, vaan vasta isoihin otteluihin. Niissä puolestaan on esiintynyt vielä pientä tukkoilua hermojen kanssa, joka toki paranee yhdessä kisatuntuman kanssa peli peliltä. Toisella viikolla Djokovic, kuten myös muut jo Grand Slam-voittoja haalineet pelaajat tyyliin Nadal ja Juan Martin del Potro ovat erittäin vaarallisia pelaajia. Sanoisin, että vaarallisin toisella viikolla heistä lienee juuri Djokovic.

Tämä varsinkin siksi, että Nadalin ruohopeli on hakenut viime vuosina pahasti, eikä nopeampi ja matalampi pomppu suosi tätä varttuneempaa Nadalia juurikaan. Jos ja kun kentät toisella viikolla kuluvat ja jos Nadal löytää ruoholle mojonsa, niin tilannetta on syytä tarkastella ensimmäisen viikon jälkeen uudestaan.

Turnauksen jätit Del Potron ja esimerkiksi Federerin kaavion puolella oleva John Isner ovat vaaran paikkoja perinteisesti kaikille. Vaikka molempien nurmimenestyksestä on jo aikaa ja voidaan periaatteessa olla myös montaa mieltä, niin tuoreina he ovat syöttö-kämmenyhdistelmineen pelottava yhdistelmä. Ensimmäisen viikon kuorma määrittelee valtavasti isompaa menestystä.

Uuden sukupolven pakka lienee Coricia lukuun ottamatta tämän vuoden ruoholla vielä sekaisin. Nick Kyrgiosilla olisi mahdollisuudet varsinkin Wimbledonissa vaikka mihin, mutta ääliömäisyydet jatkuvat, joten ei taida napata. Ei voi kuin ihmetellä kaverin asennetta. Kvartseihin mahdollisesti heittämällä, mutta päätyynkin olisi pelillisiä eväitä riittävästi.

Alexander Zverevin ja Dominic Thiemin pelit eivät aivan tällaisinaan istu ruoholle yhtä nätisti kuin massalle, joten hieman ohi menee vielä tämä vuosi.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Federer vs. Gasquet
Cilic vs. Isner
Djokovic vs. Kyrgios
Nadal vs. Del Potro

Välierät:
Federer vs Cilic
Djokovic vs. Del Potro

Finaali:
Federer vs. Djokovic

Voittaja:
Federer.

Eurosport näyttää turnauksen kanavillaan sekä EurosportPlayer-palvelussaan.