15/07/2018

Ennakko: Novak Djokovic vs. Kevin Anderson, Wimbledon finaali 2018

No niin. Niinhän siinä kävi, että molemmat semifinaalit menivät juuri toisin kuin itse veikkasin. Ei anneta sen kuitenkaan lannistaa, vaan tutkaillaan finaalia tuttuun tapaan ennakon muodossa!

On selvää, että kenties isoin asia finaalissa on pelaajien fysiikka ja siis se, miten heidän toipuminen maraton-otteluistaan on onnistunut. Kun pelaajat pelasivat välierissään viiden erän kamppailut, jotka venyivät enemmän tai vähemmän vieläpä jatkogeimeihin, niin on selvää, että niistä palautuminen on iso tekijä sunnuntaina.

Jossain mielessä taakat menevät kuitenkin tasan. Kevin Anderson pelasi pidemmän ottelun, mutta sai täyden välipäivän, kun taas Djokovic pelasi sekä perjantain ja lauantain aikana yhteensä yli viisi tuntia ja sanoisinko, että paljon fyysisempää peliä. Tätä tasoittanee kuitenkin se, että Andersonilla oli pitkä ottelu alla jo ennen semifinaalia Roger Federerin kanssa puolivälierässä. Djokovicin fysiikasta on riittänyt puhetta koko alkuvuosi ja kun Rafael Nadal pääsi ulosmittaamaan miehestä varmasti paljon, niin vaikuttaisi siltä, että Djokovic on fyysisesti lähellä parastaan, mutta se paljonko tankissa on jäljellä, on toinen asia.

Henkisesti paikka ei liene helppo kummallekaan. Djokovicillä toki on kokemusta ties kuinka monesta Grand Slam-finaalista, mutta viimeiset 1,5 vuotta ovat olleet melko synkkiä. Finaali ja varmasti jopa ennakkosuosikin paineet eivät välttämättä ole vielä täysin selkärangasta lähtevä tilanne Djokovicillekaan. Kevin Anderson pääsi puolestaan Grand Slam-finaalien makuun vihdoin viime vuoden US Openissa, vaikka maksoikin siellä vielä ensikertalaisen oppirahoja Nadalin nostellessa lopulta pokaalia. Nyt tilanne on kuitenkin tutumpi, joten hän voi lähteä rennommin turnauksen viimeiseen otteluun. Toki ensimmäinen voitto on aina valtavan työn takana, joten eihän se mitenkään helpolla tule.

Pelillisesti ottelu on jälleen mielenkiintoisten kontrastien kohtaaminen. Kun Anderson pyrkii pelaamaan isolla syötöllään suoran pisteen tai hakemaan tappopaikkaa heti kämmenelleen, on Djokovic valmis pidempään murhaan. Ottelussa Nadalia vastaan Djokovic oli todella kärsivällinen ja antoi Nadalin ottaa paljon ylimääräisiä riskejä ja iskeä vasta tarpeen tullen vastaan. Pitämällä pallon pitkänä ja painavana, Djokovic sai kaivettua lyhyitä palloja, joista pääsi dominoimaan, mutta edelleen varsin hyvillä marginaaleilla. Välillä jopa niin "hyvillä", että Nadal pääsi monta kertaa pallojen aikana takaisin peliin mukaan. Tätä ei juuri nähty esimerkiksi kaksi vuotta sitten, joten se lienee vielä se isoin ero brutaalimpaan Djokoviciin. Tällä kertaa se kuitenkin riitti ja voi olla, että myös finaalissa nuo marginaalit riittävät, sillä Anderson on iso ja varmasti väsynyt mies, joka ei ainakaan liiaksi kentällä ravaa.

Anderson saa ja voi luottaa paljon syöttöönsä, jonka päälle hän on rakentanut varsin mallikkaan pelinsä. Vaihtoehtoja ja variaatioita on paljon, 1+1 (syöttö-kämmen kaikkin suuntiin), jopa serve and volley, aggressiivinen takakenttäpeli ja niin edelleen. Pelissä voi itse asiassa tulla lopulta paljonkin jonkinasteisia palloralleja, sillä Djokovic kaivaa palautuksiaan paljon aktiiviseen peliin ja jos hän ei aivan ääriaggressiiviseksi itseään saa, niin keskikaistan pitkää pommia on luvassa paljon, josta Anderson varmasti pitää ja pystyy kyllä myös vastaamaan, ellei Djokovic onnistu kulmia enemmälti avaamaan.

Vaikka Ansdersonilla on iso syöttö, on sanottava samaan hengenvetoon, että Djokovicin palautukset ansaitsevat niin ikään erityismaininnan. Nadalia vastaan mies tulitti palautuksiaan todella painavina lähes Nadalin nilkoille ja horjutti niillä espanjalaista melko paljonkin. Niissä oli painoa, pituutta ja myös hurjaa varmuutta, johon oli pitkässä ottelussa vaikea iskeä. Andersonin syöttö on toki tulisempi, mutta Djokovicin palautuksia on siis varottava.

Muussa pelissä Andersonin on otettava aktiivinen hyökkäysmoodi heti alusta alkaen käyttöön ja tultava myös verkolle päättämään pisteitä, kuten myös Nadal paljon teki. Jos Djokovicin päästää "rauhassa" puolustamaan, tulevat puolustuslyönnit usein pitkinä takaisin. Verkolta niitä on helpompi jatkotyöstää kuin takaa.

Tiukaksi tämäkin siis tuntuisi parhaassa tapauksessa menevän. Jos pelaajat saavat parhaansa irti, on pitkän ottelun vaara jälleen ilmeinen, varsinkin kun Djokovic ei tunnu aivan kliinisimmässä tappajamoodissaan olevan ja hieman epäröi päänsä kanssa. Ennustan kuitenkin, että Djokovic nappaa 13. Grand Slaminsä, vähän väsähtävän Andersonin nenän edestä erin 3-1.