14/12/2018

Joulukalenteri #14: Novak Djokovicin Slamit

Luukku 14 ja Novak Djokovicin 14 Grand Slam-mestaruutta!

Niin, tämän kauden kuningas oli epäilemättä Novak Djokovic, joka nosti Grand Slam-maljaa kahdesti tämän kauden aikana. Siksi onkin tullut aika nostaa hänen Grand Slam-mestaruusennustetta, sillä aiemmat arviot vuosilta 2017 (14), 2016 (14), 2015 (14), 2014 (12) ja 2013 (12) ovat enemmän tai vähemmän saavutettuja ja hyvin todennäköisesti alimitoitettuja.

[Hauska muuten lukea noinkin kaukaisia pohdintoja!]

Djokovicin comeback uransa vaikeimmalta sairaslomalta alkoi alkuvuodesta kovin nihkeästi, sillä peliesitykset eivät vakuuttaneet ja serbin pää tuntui olevan hyvinkin kaukana siitä tappaja-Djokovicistä, johon oltiin totuttu muutamia vuosia sitten.

Mutta sitten tuli se iso voitto Rafael Nadalista Wimbledonissa, joka avasi kaikki padot ja Djokovic pelasi lähes uransa hurjimman syyskauden, jonka aikana hän nousi lopulta myös vuoden lopun ranking-ykköseksi ja siis jo viidettä kertaa. Tässä tilastossa edellä on enää vain Pete Sampras. Ja vaikka Roger Federer on samassa määrässä Djokovicin kanssa, on huomattavasti todennäköisempää, että se on juuri Djokovic, joka tasoittaa pelin Samprasin kanssa. Suuri on toki todennäköisyys, että serbi menee vielä ehkä ohikin. Ehkä yhdellä tai kenties jopa kahdella vuodella.

Mutta niihin Grand Slameihin. Kun Djokovic on nykyisessä vireessään, on jopa toisen Novak Slamin mahdollisuus olemassa. Nyt alla on siis kaksi perättäistä Grand Slamiä Wimbledonista ja US Openista ja kun seuraavana tulee hänen paras Slaminsä, Australian Open, niin mahdollisuudet kolmeen perättäiseen mestaruuteen ovat mielestäni erittäinkin hyvät. Sen jälkeen kaikki panostus menisi varmasti massakauteen, mikä aiheuttaisi jonkinlaista tutinaa ainakin Mallorcan ja Itävallan suunnalla.

Djokovic on motivoituneena erittäin nälkäinen ja jos maali on asetettu Nadaliin (17 Grand Slamiä) tai jopa Federeriin (20 Grand Slamiä), niin voi hyvinkin olla, että Nadal tulee ainakin näköetäisyydelle jo ensi vuonna. Federeriin on vielä utopistiselta tuntuva matka, mutta niin, you never know.

Lopullinen arvio tässä kai pitäisi kuitenkin antaa, joten pohditaanpa vielä hetki ääneen.

Uskon, että vuonna 2019 hän maksimoi vielä tämän osittaisen murrosvaiheen vanhan ja uuden kaartin välillä ja iskee vähintään yhden, todennäköisesti kaksi tai hurjimmillaan jopa kolme Grand Slamiä tiskiin, jolloin oltaisiin 15-17 Grand Slamissä. Tulevan kauden jälkeen nuorempi kaarti alkaa ottamaan hommaa hallintaan, joten ehkä 1-2 Grand Slamiä voisi tulla vielä vanhoilla päivillä kaavioiden avautumisilla ja piikkisuorituksilla. Eli nostan ennusteen niinkin korkealle kuin 19 eli vielä viisi Grand Slamiä Novakille. Se on kuitenkin selvää, että tuo vaatinee vähintään 3-4 Grand Slamiä seuraavan kahden kauden aikana. Muuten kokonaismäärä jää helposti 17-18 mestaruuden paikkeille.