04/06/2019

Ennakko: Puolivälierä Novak Djokovic vs. Alexander Zverev, Roland Garros 2019

Ensimmäiset puolivälierät menivät täysin kuten ennakoitiin tai melkein kuten ennakoitiin. Seuraavaksi isketään toiset puolivälierät liveksi!

Novak Djokovic vs. Alexander Zverev
Turnauksen aikana tasaisimmat ja jopa murhaavimmat esitykset on tarjoillut ehdottomasti Novak Djokovic. Peli on ollut todella solidia ja kuntokin vaikuttaisi olevan timanttia. Novak-Slam numero kaksi on tuonut toistaiseksi pelkkää nälkää, eikä otteissa ole näkynyt juurikaan ylimääräistä painetta aiheen tiimoilta. Toki aivan kuten Rafael Nadalin kohdalla, niin ei Djokovicinkaan reitillä hirmuisia testejä ole vielä ollut. Muiden kannalta Nolen peli on kuitenkin vaarallisen hyvällä kurssilla juuri nyt.

Puolivälierässä kyytiä pääsee testaamaan Alexander Zverev. Nuorta saksalaista ja hänen peliään on jo pidemmän aikaa leimannut tietynlainen passiivisuus, jonka myötä hän vajoaa usein lähes kaksi metriä takarajan taakse ja mikä huolestuttavinta, myös silloin kun pitäisi hyökätä.

Käytännössä tämä on lisääntynyt siitä lähtien kun häntä alettiin pitää suureen ääneen seuraavana uutena Grand Slam-mestarina. Tämä vetäytyminen täytyy saada kuriin viimeistään nyt, sillä Djokoviciä on hyvin vaikea lyödä noin passiivisesta pelipositiosta vaikka sieltä tulisi millaista moukaria.

Ottelu ei kuitenkaan kiteydy ainoastaan tähän. Tulee muistaa, että Zverev pelaa nyt jo yhdeksättä (!) perättäistä turnausviikkoaan ja vaikka tuohon mahtuu yhden tai kahden ottelun viikkoja, niin vielä viikko ennen Roland Garrosin alkua hän pelasi täyden viikon Genevessä voittaen neljä ottelua, joista kolme oli vieläpä kolmieräisiä. Tämän lisäksi Garrosillakin on kertynyt jo kaksi viisieräistä ja yksi nelieräinen kamppailu. Tuo taakka alkaa olla jo sellainen, että se tuntuu aivan varmasti pohkeissa varsinkin Djokovicin kaltaista seinää vastaan. Toki toissa viikon turnausvoitto toi varmasti itseluottamustakin, mutta en millään jaksa uskoa, että se kantaisi tämän fyysisen haasteen yli, jota Djokovic mielellään poikasille tarjoilee.

Djokovic ei anna mitään ilmaiseksi ja hän pystyy tarvittaessa pelaamaan pitkiä ja äärimmäisen uuvuttavia totaalitennispalloralleja, joiden tuloksena fyysiset äärirajat tulevat vastustajille tutuksi. Aivan kuten mm. Daniil Medvedeville Australian Openissa tänä vuonna, jossa hän pelasi käytännössä tältä jalat alta.

Toki Djokovicin täytyy säästellä myös itseään tältä uuvuttamiselta. Novak-Slamiin tarvitaan vielä kaksi voittoa tämänkin jälkeen ja jos ennusmerkit pitävät kutinsa, niin välierästä ja finaalista tuskin tulee ihan puistokävelyä.

Pelillisesti ottelussa tulee olemaan kyse siitä, kumpi pelaajista saa pidettyä takarajasta kiinni paremmin. Kumpi saa työnnettyä toisen kauemmas voittaa. Takarajan pitämiseen tarvitaan kuitenkin hurjasti voimia ja lyönnin painavuutta, joita kummallakin toki on, mutta jaksaako Zverev moista erän tai kahden tai peräti kolmen verran jää nähtäväksi.

Djokovic vie ja Zverev vikisee. 3-0.