03/06/2019

Ennakko: Puolivälierä Roger Federer vs. Stan Wawrinka, Roland Garros 2019

Reilu viikko pelattu ja aivan ei ennakon mukaisesti ole menty, mutta suurimmat suosikit sen sijaan ovat edelleen pitäneet pintansa. Puolivälierissä yllättyksiä voisi kuitenkin olla tarjolla. Tai sitten ei.

Roger Federer vs. Stan Wawrinka
Päivän avaa (klo 15 alkaen) kvartsien SE ottelu. Odotettavissa on hurjaa taistelua niin fyysisesti kuin mentaalisestikin, jos vain Stan the Man on toipunut riittävästi ja ladannut siinä samalla myös henkiset akkunsa. Edellinen ottelu Stefanos Tsitsipasta vastaan oli turnauksen tähänastisista otteista sitä parasta antia. Viisi tuntia armotonta taistelua, jossa ajoittain näytti toki jo vähän siltä, että uusi sukupolvi Tsitsipaksen johdolla alkaa kaatamaan absoluuttisella paremmuudellaan näitä otteluita, mutta jostain Wawrinka kaivoi vielä ylimääräisen taisteluvaihteen eikä yksinkertaisesti suostunut häviämään tuota ottelua.

Pelaajat tulevatkin otteluun periaatteessa täysin erilaisista lähtökohdista, sillä Federer on tehnyt juuri sen, mitä hän ja miljoonat muut massapaluulta toivoivat: hän on hoitanut neljä ensimmäistä otteluaan tyylillä ja mikä tärkeintä, puhtaasti 3-0 ilman erämenetyksiä, ilman yhtään ylimääräistä kuormaa. Kentällä on kulunut vain käytännössä hieman enemmän aikaa kuin mitä Wawrinka vietti tuossa Tsitsipas-ottelussa ja juuri tämä saattaakin siivittää Rogerin sellaiseen lentoon puolivälierässä ettei Wawrinka pysty siihen vastaamaan.

Wawrinkan tulee, kuormasta huolimatta, jaksaa moukaroida tätä ottelua siten, että hän pystyisi horjuttamaan Federeriä fyysisesti ja se vaatii kyllä hurjasti omaakin fysiikkaa. Stanin tulee paukuttaa peruslyöntejään voimalla riittävän kauaksi Federerin pelikeskuksesta, jotta tämä joutuisi ottamaan ne 3-4 askelta palloon mahdollisimman usein. Vain silloin Federerin lyönneistä alkaa katoamaan sitä terävyyttä, jolloin Stan pääsisi iskemään rajummin.

Federer luonnollisesti tietää Stanin kuorman ja pyrkii kaikissa mahdollisissa tilanteissa liikuttelemaan tätä sekä leveys- että varsinkin syvyyssuunnassa. Stoppareita sekä ilkeitä matalia ja lyhyitä rystyalakierteitä on luvassa varmasti niin paljon, ettei Stan pääse rytmiin kiinni. Tätä Federerin täytyy toki tehdä muutenkin, sillä rytmikäs Stan on painajainen kenelle tahansa.

Federerin hyvä syöttäminen ja kämmen ovat tietysti avainasemassa hurjan hyökkäämisen ja verkolle pyrkimisen kanssa. Tässä täytyy kuitenkin olla massalla erityisen tarkkana, sillä vastassa on nyt ensimmäinen kova testi ja sen mukainen taitotaso. Stan osaa ohittaa molemmilta puolilta äärimmäisen terävästi ja varsinkin rystypuoli tarjoaa voimallaan ja monipuolisuudellaan haastetta purtavaksi.

Sanoisin, että Federer on tähän otteluun tuoreempi ja sitä kautta valmiimpi. Roger ottaa väsyneestä ja emotionaalisesti tyhjästä Wawrinkasta pakkovoiton erin 3-0. Stan voiton mahdollisuudet vaatisivat vähintään ensimmäisen erän voiton ja sen, että hän saisi väsytettyä jotenkin Rogeria väsymättä itse. Hyvä asenne kantaa pitkälle, mutta rajansa kaikella.