09/06/2019

Ennakko: Finaali Rafael Nadal vs. Dominic Thiem, Roland Garros 2019

One more to go! Tämänvuotinen Roland Garros huipentuu sunnuntaina klo 16! Tässä ennakko!

Rafael Nadal vs. Dominic Thiem
Välieristä ei muodostunut lopulta ihan sellaisia klassikoita kuin odottaa sopi. Tuuli ja sateet sotkivat rajusti pelejä ja pelaajia, eikä otteluista saanut ehkä taktisessa mielessä paljonkaan irti. Sellaista selviytymistä se suurimmaksi osaksi tällä kertaa oli. Voittajat kuitenkin hallitsivat olosuhteet, pelinsä ja hermonsa lopulta parhaiten, joten jäljellä on finaali ehdottomasti kahden parhaan pelaajan kesken.

Rafael Nadal ja Dominic Thiem ovat kulkeneet hyvin erilaisen polun finaaliin ja varsinkin tämä toinen viikko on muodostunut haastavien kelien ja aikataulujen vuoksi kovin erilaiseksi. Kun Nadal on päässyt pelaamaan omat pelinsä lähes alkuperäisissä aikatauluissaan, niin Thiem ei todellakaan ole. Hänellä lähtee tänään finaalipäivänä jo neljäs perättäinen pelipäivä ja eilinen semifinaalin jälkimmäinen puolisko, lähes kolme tuntia Djokovicin kanssa, ei varmastikaan nollaudu ihan hetkessä fyysisesti saati sitten henkisesti.

Vaikka itävaltalainen olisi fyysisesti vielä timanttisessa vireessä, niin semifinaali oli hyvin intensiivinen ja aaltoileva ottelu kaikkinensa ja olisi voinut päättyä miten päin vaan. Tämä söi varmasti hurjasti mentaalista tankkia ja se voi olla jopa yksi finaalin ratkaisevista tekijöistä.

Onneksi tuleva Grand Slam-finaali ja sen tuoma jännitys sekä huuma on Thiemille tuttua jo viime vuodelta, eikä ensikertalaisen jännitystä enää ole.

Nadal on puolestaan selviytynyt finaaliin aikataulullisesti sekä kuormallisesti optimaalisessa rytmissä, eikä mikään todennäköisesti jää vireestä, kunnosta tai asenteesta kiinni. Voitto Roger Federeristä vaikeissa olosuhteissa oli omiaan lisäämään itseluottamusta viiden perättäisen Federer-tappion jälkeen, vaikkakin ajoittain ottelu oli molemmille pelkkää selviytymistä tuulen kanssa. Nadal on valmis aivan mihin tahansa, eikä hän anna edes tuulen viedä häneltä mitään pois.

[Oli kertakaikkisen ihailtavaa seurata tätä semifinaalia myös juuri siitä syystä, että kumpikaan ei purnannut tai syytellyt tuulta tai olosuhteita missään vaiheessa, vaan se oli business as usual. Meillä, monella harrastajapelaajalla, on tässä(kin) suhteessa paljon opittavaa näiltä kavereilta.]

Mutta miten sitten käy finaalissa? Paljon ratkeaa jo siinä, miten Thiem palautuu välierästään. Eilinen voi jonkin verran tuntua jäsenissä, mutta en usko hänen hurjan kovakuntoisena pelaajana romahtavan, sillä tauot pitivät pelimäärät säädyllisinä per päivä. Ei tässä kuitenkaan mitään suoraa viisituntista peliä tullut, mutta toki taukojen vuoksi venynyt rupeama. Varmasti on Thiem myös levollisempiakin unia viettänyt kuin perjantain ja lauantain välisen yönä, jolloin ajatukset ovat varmasti ainakin jossain määrin pyörineet kriittisessä vaiheessa olleessa Djokovic-ottelussa. Tämä ja toki fyysinen rasituskin saattavat siis vaikuttaa siihen hienoimpaan huippuvireeseen, joka finaalissa Nadalia vastaan olisi saatava kaivettua esiin vaikka väkisin. Nadal ei kaadu puolivaloilla.

Jos Thiem saisi ulosmitattua itsestään kaiken, meillä olisi huima matsi tiedossa. Olisi varsin herkullista nähdä, miten pelaajat riepottelevat toisiaan hurjilla yläkierteillä, taktisilla kuvioilla ja äärimmäisellä taistelutahdolla. Se on kuitenkin varmaa, että hurjaa ja tasaisempaa tykitystä tässä tullaan näkemään enemmän kuin semeissä, sillä luvassa oleva keli on vähintäänkin säädyllinen lämpötiloineen ja tuulineen.

Thiemin kannalta iso asia on syöttäminen. Hän pyrkii hurjine kickeineen ja sliceineen työntämään Nadalia varmasti ulos kentältä äärimmäisen kauas kentän nurkkiin. Slicemaisella ykkösruudun syötöllä ulos Thiem pakottaa Nadalin syvälle rystynurkkaansa, joka tämän olisi hyödynnettävä ottamalla palautus mahdollisimman aikaisin, ajoittain jopa syöttö-volleynä, ja painamalla sitä miljoonaa Nadalin kämmennurkkaan. Myös kiertueen kovimmalla yläjengalla kakkosruudun syötössä ulos kentältä on iso onnistumisen avain, jolla Nadal pysyy ainakin hetken kurissa.

Nämä on kuitenkin hyödynnettävä maksimaalisesti, sillä vähän on sellainen tunne, että finaalin pitkissä ja armottomimmissa tykityspalloralleissa kärsiin pitkässä juoksussa enemmän Thiem, jonka terävyys laskee ottelun aikana todennäköisesti aiemmin ja enemmän kuin Nadalin. Kuormasta johtuen sanoisin, että mitä pidemmälle ottelu meneekin, sitä paremmaksi Nadalin mahdollisuudet kasvavat ja hän varmasti tietää tämän. Voikin hyvin olla, että Nadal hakee tarkoituksellisestikin välillä hyvin pitkiä ja uuvuttavia pisteitä, joilla naulata Thiem arkkua naula kerrallaan. Finaalissa ollaan kuitenkin ensisijaisesti voittamassa ja sen ei tarvitse olla kaunista.

Thiemin onkin aivan pakko päästä useimmiten ja nopeasti kuskin paikalle ja tulitettava sekä riepoteltava Nadalia jatkuvaan kiireeseen ja hyödynnettävä lyhyeksi jääneet keskikentän pallot maksimaalisesti tappamalla niitä ilman selityksiä. Huonosti valmistellut tai aavistuksenkin epäonnistuneet hyökkäykset Nadal torjuu vastaiskuillaan ilman armoa. Usein hän pääsee niiden kautta myös itse kuskin paikalle, jolloin menossa on joka kerta lopun alkua.

Mentaalisesti Thiemin on oltava täysin peloton ja annettava mennä kaasu pohjassa. Semifinaalissa oli joitakin vaaran merkkejä siitä, että kipsi ja tietty passiivisuus iskee, kun hetki on tiukin ja/tai matsi pitäisi ottaa omaan lapaan. Tällaiset tilanteet Nadal ja kumppanit haistavat lähes tulkoon joka kerta ja siitäkin voi tulla yksi suurimmista syistä, miksi Nadal hakee enemmän jo 12. mestaruutta kuin Thiem ensimmäistään.

Jos tätä järjellä ajattelee, niin ei tätä saa Thiemille kyllä mitenkään kääntymään ellei hänellä sitten ole se täysin pöljä päivä. Hyvä taistelu, mutta Nadal vie 3-1 ja iskee luvut 12/18 tiskiin.