13/09/2020

Ennakko: Finaali Dominic Thiem vs. Alexander Zverev, US Open 2020

Finaalia vaille valmista, joten vielä viimeinen ennakko US Openiin ennen massakauden avausta, joka starttaa huomenna Roomasta, mutta ei mennä nyt vielä siihen. 

Tänä iltana (klo 23) pelattavan miesten finaalin lopputulemana tulee olemaan kaikissa tapauksissa uusi Grand Slam-mestari, joten siinä mielessä illassa on suuret ja historialliset panokset. 

Molemmat pelaajat, Dominic Thiem ja Alexander Zverev, ovat tehneet luonnollisesti valtavasti töitä urallaan tämän eteen ja jommalle kummalle tuleva palkinto on maksimaalinen. Voidaan varmasti puhua ison urahaaveen täyttymisestä, oli voittaja kumpi tahansa. Nälkää varmasti on, sillä Grand Slam-mestarin nimikkeellä ei liiemmälti ole uusia pelaajia viime vuosina tituleerattu, niin harvassa mestarit ovat Novak Djokovicin, Rafael Nadalin ja Roger Federerin takana olleet.

Tämä voikin olla yksi, isompi tai pienempi, tekijä illan finaalissa. Näkyvätkö nämä paineet jomman kumman otteissa enemmän kuin toisen? Thiemillä on toki kokemusta jo useammasta Grand Slam-finaalista, mutta ei siis vielä voittoa, joten tulisiko hänelle puolestaan painetta ennemminkin sitä kautta? Hänen olisi nyt vihdoin aika voittaa. Ehkä jopa aivan pakko voittaa. Mahdollista tappiota ei enää voi ainakaan kokemattomuuden syyksi laittaa. Voi itse asiassa pikemminkin olla niin, että näitä Grand Slam-finaalipaineita kokee sittenkin enemmän Zverev, joka pelaa nyt siis ensimmäisessä finaalissaan. Odotukset tällaisesta menestyksestä ovat kuitenkin olleet olemassa molempien kohdalla jo pitkään. 

Thiem vaikuttaa saaneen nyt enemmän kuin koskaan pelillistä balanssia tekemiseensä. Loistava semifinaalivoitto Daniil Medvedevistä oli mestarillinen näyte pelin rytmittämisestä, kärsivällisyydestä ja vaadittavasta monipuolisuudestakin, mitä Grand Slam-mestaruuden ottaminen aina vaatii. Yhden tempon ja täysillä vetämisen sijaan pelissä oli nyt ihana kombinaatio eri rytmejä. Rehellisesti voin myöntää, että ensimmäistä kertaa näin itse Thiemin otteissa Grand Slam-mestarin auran. Semifinaalivoitto suoraan kolmessa erässä Medvedevin kaltaisesta seinämäisestä raatajasta ja vastaiskijästä oli hurja näyttö. Tankki säilyi niin täytenä kuin se tässä vaiheessa voi olla ja mies pääseekin iskemään terävänä illan finaalissa. Selitys hurjasta kuormasta ei siis toimi tällä kertaa, jos tätä olisi tarvetta selitellä.

Zverev on puolestaan joutunut raatamaan aivan riittämiin, mutta hieman kyllä omien "hölmöilyjensä" takia. Semifinaalissa hänen tasonsa oli suorastaan karmea kaksi ensimmäistä erää, jotka hän suorastaan antoi kaverille eteen. Sen jälkeinen nousu 0-2-erätilanteesta 3-2-voittoon oli toki mestarillinen näyte sekin. Selvää kuitenkin on, että nyt ei ole varaa antaa eteen yhtään erää. Ei edes puolikasta erää. Ei edes yhtä murtoa.

Mistä päästäänkin kätevästi Zverevin syöttämiseen, joka lienee puhuttanut eniten jo pitkään. Ja on tätä puhetta on riittänyt US Openissakin. Syötön rytmi hakee ajoittain pahasti, mutta sitten taas toisaalta, Zverev on tullut tällä syöttämisellä Grand Slam-finaaliin, joten voisi kai sanoa, että potentiaalia todellakin. Mitä jos finaalissa syöttö onkin timanttia, kuten se on välillä Openissa ollutkin? Syötön pätkiessä muu pelaaminenkin usein kärsii, mutta Zverev on kuitenkin suhteellisen hienosti klaarannut oman pelinsä heikon syöttämisenkin takana. Jos taas syöttö kulkee se on isoa syöttämistä ja sitä on silloin muukin peli. 

Selvää on, että nyt jos koskaan Zverev tarvitsee tämän ison syötön. Ilman sitä tämä on nopeasti ohi. Thiem on nyt se mies voitettavaksi. Sikäli tämä asetelma ja haastajan asema voi sopiakin Zvereville. Paineet saattavat sittenkin olla isommat kentän toisessa päädyssä. 

Myös Zverev osaa monipuolisen pelin, mutta on hyvin mielenkiintoista nähdä, miten pelaajat otteluun tulevat. Zverevillä on tapana jäädä ajoittain hyvinkin taakse passiivisena, mutta nyt tuo pelitapa olisi turmiollista. Thiemin ei voi antaa huseerata vapaasti takarajan tuntumassa, sillä se tietää nopeaa kuolemaa. Zverevin on pyrittävä kaikin keinoin myös itse moukaroimaan painavia peruslyöntejään takarajan tuntumasta ja noustava verkolle paikan tullen. Thiemiltä on saatava aikaa pois ja tätä on pyrittävä työntämään kauemmas takarajan taakse niillä kovilla peruslyönneillä, jotka saksalainen kyllä osaa, kun pelissä on itseluottamusta. 

On jännittävä nähdä millaiseksi pelin tempo muodostuu. Thiem jaksaa kovaa tempoa varmasti pidempään, joten siinäkin mielessä Zverevin on otettava normaalia enemmän riskiäkin. Pallottelu Thiemin kanssa tietää puolestaan hidasta kuolemaa. Varsinkin kun Zverevin tankki ei varmasti ole yhtä täysi ole kuin itävaltalaisella.

Monessa mielessä luvassa on siis hyvin mielenkiintoinen kamppailu. Uskon kuitenkin, että Medvedevin nätisti ja kompaktisti niputtanut Thiem on nyt auransa kanssa sellaisessa flow'ssa, että unelma realisoituu Grand Slam-voiton muodossa. Thiem mestari erin 3-0.

Eurosport ja TV5 näyttävät ottelun kanavillaan sekä Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.