11/09/2020

Ennakko: Semifinaalit, US Open 2020

Puolivälieräennakoiden (tässä ja tässä) osuessa hyvällä prosentilla jopa eränumeroiden valossa kohdilleen, jatkekaan hyvässä flow'ssa nyt semifinaaliennakoiden kimppuun, jotka tulevatkin tässä ja nyt!

Daniil Medvedev vs. Dominic Thiem

Tätä on odotettu! Edessä onkin kohtaaminen, jota jopa turnausennakko ja moni muu hahmotteli. En mielelläni tuomitse kaavion toisen puolen kavereiden mahdollisuuksia tässä vaiheessa, mutta vahva on se tunne, että nimen omaan juuri tässä semifinaalissa on moraalisen finaalin tuntua, jos näinkään asiaa saisi esittää. 

Totuus on kuitenkin se, että tässä kohtaavat kaksi turnauksen vakuuttavinta peliä esittäneet pelaajat. Puolivälierät olivat molempien kohdalla hyvin solideja, ajoittain jopa tylyjä näytöksiä näiden pelaajien paremmuudesta. 

Kaikki vaikuttaisikin olevan kuin katettuna unelma semifinaalia varten. Pelaajat ovat terveitä. Pelaajat ovat tuoreita. Pelaajat ovat kuumia. Mutta ennen kaikkea pelaajat ovat nälkäisiä. Panokset eivät juuri voisi olla kovemmat. Voittaja pääsee yrittämään Grand Slam-mestaruuden voittamista eikä vastaan ole tulossa Rafael Nadalia, Novak Djokoviciä tai Roger Federeriä, vaan Grand Slam -finaalin ensikertalainen. 

Tässä asetelmassa piilee myös hienoinen vaara, että moiset paineet ja tällaisen paikan herkullisuus syövät aavistuksen pelin tasosta paineiden vuoksi, mutta uskoisin, että odotuksissa olevan pitkän taistelun aikana, ajatukset ovat toki itse ottelussa. Tilaisuus on joka tapauksessa hyvin herkullinen. 

Ottelusta odotan tosiaan rajua ja pitkää taistelua. Molemmat ovat erinomaisia hyökkääjiä, mutta ennen kaikkea he ovat myös raudanlujia puolustajia. Ottelusta tulee hyvin fyysinen taistelu. Onneksi keliolosuhteet eivät tule olemaan paahtavat vaan lämpotila näyttää jäävän inhimilliseksi, noin 23 celsius-asteen tuntumaan. Tämäkin lupaa hyvää ottelun laatua ajatellen.

Pelillinen asetelma tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa. Toisin kuin pelaajien puolivälierissä, niin nyt tämä on, tai siis voi olla, monen skenaarion ottelu. Tärkein taistelu käydään hyökkääjään roolista. Kumpi pääsee dominoimaan ja hyökkäämään enemmän. Sanoisin, että Medvedev voisi olla tässä hitusen niskan päällä, koska hänen pelipositionsa on hyvin usein kuin liimattuna takarajan päällä tai sen tuntumassa. Myös hänen lyönneillään on helpompi iskeä ikään kuin kontraten suorempaa pommia vastustajan päätyyn. Thiem hakee itselleen enemmän aikaa taaempaa, jolloin hän ehtii juntata palloa isoilla latauksillaan, jotka ovat toki parin viime vuoden aikana parantuneet koville kentille sopiviksi. 

Medvedevin lyönnit ovat kuitenkin äärimmäisen painavia ja parhaimmillaan hyvin suoria. Kentän pinta on kuin luotu tällaisille lyönneille, jolloin pomput jäävät mataliksi pallon ikään kuin liukuessa kentän pintaa pitkin. Thiem joutuukin nostamaan ja käyttämään enemmän kierrettä. Ja aivan kuten Rubleviakin vastaan, Medvedev paukuttaa kyllä lantion korkeudelle tai ylemmäs nousevia palloja melkoisella voimalla. Edellisottelussa tuntui välillä siltä, että katsoi pöytätennisottelua, jossa pallojen kuritus alkoi melkein tehdä pahaa jopa kotisohvilla. Jos hän pääsi viime vuonna kovin lähelle voittoa Nadalin kierrehelvetissä, niin miksi hän ei pääsisi nyt Thiemiä vastaan.

Puolustuksen laatu ja varmuus ovat toinen iso tekijä taistelussa. Sanoisin, että hyvin 50-50 mennään tässäkin, mutta olisiko sittenkin Medvedevin puolustus arvaamattomampaa, painavampaa ja kestävämpää. Tuntuu, että häntä ei saa millään epätasapainoon, vaan hän voi kääntää kaikista tilanteista puolustuksen hyökkäykseksi kuin taikasauvalla. Ihan samaa solidiutta ei ole Thiemin puolustuksessa.

Totta kai molempien pitää syöttää ja palauttaa hyvin, mutta siinäkin mennään hyvin tasaisissa merkeissä. Ehkä sittenkin se on kuitenkin Thiem, jonka pitää keksiä enemmän ratkaisuja selviytyäkseen, joten sanotaanpa niin, että Medvedev vie erin 3-1.

Alexander Zverev vs. Pablo Carreno Busta

Toinen välierä on asetelmaltaan hyvin mielenkiintoinen tietysti myös, mutta pelkään, että tässä ottelussa paineet näkyvät jo rajummin, sillä kummankin otteissa on turnauksen aikanakin ollut pientä kipsailun tuntua. Zverevin syöttäminen heilahtelee rajulla varianssilla jatkuvasti vaikka välillä näytti jo, että rytmi olisi jo löytynyt. Carreno Busta puolestaan tiputti mentaalista tasoaan hyvän Djokovic roikkumisen jälkeen puolivälierässä ja pelkäänpä, että mahdollisuus Grand Slam-finaalipaikkaan tekee miehen liian tietoiseksi tilanteen ainutkertaisuudesta.

Molempien edelliskierroksen ottelut eivät kaikilta osin olleet laadullisesti mitenkään täysosumia, joten kummallakin on varaa parantaa semifinaalissa tasoaan. Mutta lopulta kyse voi olla hyvinkin pienistä asioista. Jos esimerkiksi Zverev löytää syöttönsä, niin se heijastelee hurjasti koko pelaamiseen ja toimivalla syötöllä Zverev on ollut todella kova tässä turnauksessa. Vieläkin voi voittoon riittää, että syöttö ei ihan timanttinen ole, mutta mahdollisessa finaalissa sen tulee sitä jo olla. 

Pelaajista Carreno Busta on ehdottomasti sitkeämpi ja saa kärsivällisyydellään varmasti Zvereviä ahdistettua, ehkä jopa masennettua, mutta kuinka pitkään ja miten pahoin, on validi kysymys. Zverevin passiivisuus ei saakaan nyt nousta liikaa pintaan, sillä paikan tullen Carreno Busta iskee kyllä hyökkäystä kenttään. Tietty aktiivisuustason nosto ja sen pitäminen läpi ottelun onkin aivan pakollista Zverevin peliin, jos tämä mielii tästä voittoa. 

Jostain syystä tunne on nyt sellainen, että Zverev on nyt lunastanut ennen kaikkea itselleen niitä häneen ladattuja odotuksia, että hän kokee kuuluvansa tähän tilanteeseen paremmin kuin Carreno Busta. Hänen voisi kuvitella olevan enemmän kuin kotonaan tässä semifinaalissa. Siksi uskonkin, että hän tulee otteluun valmiimpana kuin esimerkiksi Borna Coric-otteluun. On myös syytä muistaa, että tuossakin ottelussa huonon alun jälkeen hän käänsi ottelun itselleen selvästi huonompanakin päivänä. Se on yleensä suuren pelaajan merkki jos mikä. 

Zverev finaaliin 3-1.

Eurosport näyttää kaikki ottelut kanavillaan ja Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.