26/09/2020

Ennakko: Roland Garros 2020

Lyhyt massakausi huipentuu jo nyt muutaman hassun massapeliviikon jälkeen Ranskan avoimissa Pariisissa Roland Garrosilla. Ajankohta on totutusta täysin poikkeava, mikä onkin yksi iso faktori, jolla voi olla hurjaakin vaikutusta niihin totuttuihin lainalaisuuksiin, joita Garrosilla on normaalisti nähty. Ajakohdasta huolimatta blogi tarjoilee ennakon odotetusti ja se tuleekin tässä ja nyt!

Turnauksen ympärillä oli paljon kysymysmerkkejä pitkin kevättä ja kesää. Nyt Garros kuitenkin pelataan, vaikka koronatartunnat ovatkin Ranskassa rajussa kasvussa. Toivottavasti virus ei iske siihen kuplaan, jossa osallistujat ja osalliset turnauksen ajan ovat ja kaikki menisi yhtä hienosti kuin US Openissa muutama viikko sitten. 

Vaikka turnauksella on nyt useampia uusia muuttujia, kuten esimerkiksi siis uusi ajankohta viileämpine keleineen sekä uusi pelipallo, niin suosikit ovat kutakuinkin tutut. Heitä on näistä muutoksista huolimatta käytännössä kolme. Rafael Nadal, Novak Djokovic sekä juuri ensimmäisen Grand Slaminsä voittanut Dominic Thiem. Jokaisen kohdalla mestaruus on tietysti perusteltavissa, mutta on olemassa myös syitä, miksi heistä ei välttämättä kukaan voita tätä turnausta.

Aloitetaan Nadalista. Tusina mestaruutta Garrosilta on tietysti järkyttävän kova meriitti, mutta ei ikinä tae tulevasta. Jossain vaiheessa mestarillekin tulee hetki, jolloin mestaruudet loppuvat. Tänä vuonna mestaruus olisi "yllättävin" vuosikausiin, sillä on paljon tekijöitä, jotka eivät tällä kertaa puhu Nadalin puolesta. 

Viileämmät ja mahdollisesti kosteammat kelit tekevät mm. palloista raskaammat sekä kentästä pehmeämmän, jolloin palloihin ei saa samaa kierrettä eikä voimaa kovasti kierteisillä lyönneillä ja vaikka saisikin, niin pehmeämpi kenttä ei kimmota palloa kuten äärimmäisen kuiva, auringonpaisteessa kylpevä kenttä. Myös uusi kisapallo, Wilsonin Roland Garros, ei ole ominaisuuksiltaan, ainakaan omien kokemusteni perusteella yhtä kimmoisa kuin edeltäjänsä Babolat Roland Garros. Pallo lienee hieman myös raskaampi, joten Nadalin kierreriepottelusta saattaa jäädä ratkaisevia prosentteja pois, jotka antavat suurimmille haastajille lisää elämänlankaa. 

Kolmas tekijä on kuitenkin validein. Se on Nadalin pelivire juuri nyt. Vire ei vakuuttanut Roomassa, josta muuten ennakko jäi valitettavasti muiden kiireiden takia kirjoittamatta. Pahoittelut vielä siitä. Nadal on vuosi vuodelta vaatinut enemmän ja enemmän peliä alle myös massakaudella ennen kuin vire on löytynyt. Nyt esimerkiksi kämmenlyönti pätki niin pahasti, ettei Diego Schwartzmania vastaan ollut puhettakaan perinteisestä kämmendominoinnista. Nadalilla tulee olemaan nyt noin 3-4 ottelua aikaa saada riittävä itseluottamus ja rullaavuus peliinsä ja se voi olla liian vähän. Turnaukseen pitääkin lähteä nyt niin sanotusti urku auki alusta lähtien. Ensimmäisissä otteluissa ei ole aikaa hakea varovasti hissukseen peliä, vaan ikään kuin puskettava täysillä alusta saakka ja saatava lyönteihin jatkuvasti myös riittävää pituutta eli noin 1-2 metriä syöttöruudun taakse. On uskallettava käyttää mm. stoppareita sekä erityisesti kämmentä pitkin linjaa, joka on vuosikausia ollut Nadalin pelitason ja itseluottamuksen keskeisin mittari. Heti, kun Nadal lyö tuota lyöntiä rohkeasti ja onnistuneesti, on hän jälleen kartalla mestaruutta ajatellen. Mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa se löytyy vai löytyykö ollenkaan. Ilman sitä hän ei kuitenkaan tätä kisaa enää voita. 

Toki Nadal on myös Nadal. Häntä on äärettömän vaikea voittaa Garrosilla. Paras viidestä -ottelut antavat lisäksi jonkinlaista rauhaa ja turvaa ottelun sisällä. Tappioon vaadittaneen edelleenkin vähintäänkin heikohko Nadal ja äärimmäisen hyvä vastustaja hyvänä pelipäivänään. 

Jännittävä nähdä myös Nadalin paineet, jos paikka Grand Slamien kokonaismäärän tasoittamiseen (20 kpl) Roger Federerin rinnalle on tarjolla. Näkyykö tämä jotenkin otteissa ylipäätään vai vasta semifinaali- tai finaalivaiheessa? Kaavio ei ole helpoin. Pahimmillaan matkan varrelle osuu niin Thiem kuin Djokovickin.

Djokovic masteroi lopulta Rooman Mastersin, mutta ei kaikista vakuuttavimmalla pelillään. Totta kai tämä tarkoittaa sitä, että jos vire tästä vielä kovenee, niin vähissä Djokovicinkin kaatajat tietysti ovat. 

Paine alkaa kuitenkin kasaantua serbinkin päädyssä. Roikkumalla ja erissä pitkään mukana pysymällä Djokovic on raivonnut ja taistellut vuoron perään nyt useampia otteluita peräkkäin. Paineet tuntuvat varmasti. Yksi itseaiheutettu tappio on toistaiseksi ainut tänä vuonna ja kun nyt ollaan hänen "heikoimmalla" alustallaan, niin joku kuuma massapelaaja pystyy kyllä parhaimmillaan kiusaamaan serbiä. Tulikuumaa peliä toki Djokovicin kaatajaltakin vaadittaisiin, sillä perustaso on, kuten Roomassa nähtiin, hurjan korkealla vähän heikompanakin päivänä. 

Raskaista olosuhteista näiden kolmen (Djokovic, Nadal, Thiem) osalta eniten hyötynee kuitenkin juuri Djokovic suorahkoine ja painavine lyönteineen. Nyt jos koskaan hän voinee pelata pitkälti samaa kovien kenttien peliään mitä muuallakin. Kaaviokin suosii Djokoviciä, jonka reitti peräti semifinaaliin saakka näyttäisi olevan melko selvä.

Dominic Thiem on ehdottomasti US Open voittonsa jälkeen ehkä jopa se mielenkiintoisin pelaaja seurattavaksi, sillä hänessä on paljon tenniksen tulevaisuutta. Miten hän on käsitellyt ensimmäisen suurvoittonsa? Onko se vaikuttanut hänen massapeliinsä valmistautumiseen negatiivisesti, sillä Nadalin tavoin myös Thiem on yleensä aina pelannut paljon ennen Garrosia. Ehkä jopa liian paljon. Nyt sitä vaaraa ei ole, mutta onko nälkä ensimmäisen Grand Slamin perään heti riittävä seuraavan Grand Slam -voiton nappaamiseksi? Se lienee isoin kysymys hänen kohdallaan. US Open oli mentaalisesti niin raju rutistus finaalia myöden, joten akkujen latausaika on hyvinkin voinut olla ollut liian lyhyt. Tärkeä olisi päästä turnauksessa hyvin liikkeelle, sillä kaavio ei ole missään nimessä helpoin mahdollinen. 

Roomassa ja Hampurissa pelattujen pelien perusteella (Hampurissa toki tätä kirjoittaessa pelataan edelleen) on nostettava vielä muutama pelaaja voittajasuosikkien joukkoon, jos edellämainittu kolmikko kompuroisi. 

Kaksi eniten säväyttänyttä pelaajaa Roomassa olivat lopulta juuri Schwartzman sekä Kanadan Denis Shapovalov, jonka kypsynyt peli loistavalla intensiteetillä alkoi näyttämään hyvinkin potentiaaliselta suurmestarin peliltä, ja kyllä, ehkä jopa massalla. Hänen yhden käden rystyn stabiliudesta voisi ottaa oppia jopa Roger Federer sekä Stan Wawrinka. Todella solidia oli kanadalaisen rysty- ja luonnollisesti muukin pelaaminen massalla. 

Isoimmista nimistä Stefanos Tsitsipas ja Daniil Medvedev eivät vielä ole massalla täysin vakuuttaneet. Medvedevin peli ei toki suorine lyönteineen oikein tunnu istuvan millään massalle, mutta kuka tietää, jos olosuhteet suosisivat nyt venäläistä. 

Tsitsipasta tuntuu vaivaavan hyvistä Hampurin otteista huolimatta tietynlainen epätasaisuus. En tiedä johtuuko tämä tästä rytmittömästä kaudesta ja vähistä pelimääristä vai mistä? Tulosta olisi hänenkin kohta tehtävä, jotta tähän mennessä ansaittu hehkutus olisi jatkossakin ansaittua. Tsitsipaksen tulisi tehdä US Openin tyyliset grandslamzverevit nyt mahdollisimman pian.

Alexander Zverev tulee Garrosille puolestaan ilman massaotteluita, joten jännittävä nähdä, miten hän on itsensä kasannut US Openin kirvelevän finaalitappion jälkeen. Ainakin Emil Ruusuvuoren kanssa on otettu ilmeisen hyvää treeniä Garrosin keskuskentällä Philippe Chatrierellä, joten voisi kuvitella vireen olla kova ainakin näin sinivalkoisten lasien takaa. 

Emilistä puheen ollen, suomalaisen arpaonni oli vähintäänkin suosiollinen. Ensimmäisellä kierroksella karsija, eivätkä pari seuraavaakaan kierrosta täysin mahdottomilta näyttäneet, mutta selvää on, että Emil viihtyy massaa paremmin kovilla kentillä, joten aika paineettomana haastajana Emilin on hyvä tähän kisaan lähteä. 

Toivottavasti edessä on hieno kisa! Näillä mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Bautista Agut
Rublev vs. Shapovalov
Thiem vs. Schwartzman
Nadal vs. Zverev

Välierät:
Djokovic vs. Shapovalov
Nadal vs. Thiem

Finaali:
Djokovic vs. Thiem

Voittaja:
Djokovic.

Eurosport näyttää kaikki ottelut kanavillaan ja Eurosport Player -palvelussaan. Vasurilla-blogi ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2020.