28/03/2021

Ennakko: Emil Ruusuvuori vs. Mikael Ymer, Miami Masters 2021

 Emilin upea voitto Alexander Zverevistä innoitti laittamaan ennakkoa myös kolmannen kierroksen ottelusta Ruotsin Mikael Ymeriä vastaan. Luvassa on jälleen herkullinen ottelu lähinnä pelitapojen kontrastin vuoksi, mutta onhan tässä tietysti suomalaisittain jännittävä nähdä, miten Emil on käsitellyt upean top-10-voiton. Onko hän on edelleen valmis äärimmäiseen nöyrään työntekoon? Sunnuntai-iltana sitä tarvitaan kenties jopa vielä enemmän kuin ottelussa Zvereviä vastaan.

Asetelma

Asetelman kannalta tuo onkin juuri se isoin kysymys. "Elämänsä" voiton jälkeen pelaajan voi olla vaikea asennoitua uuteen haasteeseen näin nopeasti. Henkinen tankki voi olla jopa vähän tyhjä, hyvästä itseluottamuspiikistä huolimatta. Uran paras voitto täytyisi nollata nyt täysin, ottaa saatu itseluottamus sekä oppi matkaan ja olla valmis iskemään uudestaan ennakolta heikompaa pelaajaa vastaan. Haastajan asema vaihtuu kertaheitolla nyt suosikin asemaksi. Sekin voi olla pieni prosessin paikka.

Itseluottamus on kuitenkin varmasti tapissa nyt, joten siitä on hyvä ammentaa. Fyysisesti Emil on ehkä vähän kysymysmerkki, sillä alla on nyt jo kaksi tiukkaa kolmieräistä, jotka ovat syöneet Miamin kuumudessa ja kosteudessa valtavasti mehuja. Hyökkäyspeli vaatii aina terävyyttä liikkeissä ja huolellista valmistelua, joten toivotaane, että tankki olisi mahdollisimman täynnä.

Helppoa ei toki ole ollut Ymerilläkään. Toisen kierroksen ottelu Nikoloz Basilashviliä vastaan oli hurja vääntö, jossa molemmat vaikuttivat ajoittain täysin uupuneilta. Näytti siltä, että kumpikin yritti pelata vastustajaltaan jalkoja alta ja ottelu oli kolmannessa erässä käytännössä täysin fysiikkataistelua. Myös Ymerille tämä voitto tuoreesta Dohan mestarista, joka tiputti matkallaan mm. Roger Federerin on varmasti kova suoritus, mutta tapa, jolla voitto Ymerille tuli, söi varmasti hurjasti energiaa sekin.

Pelin kuva

Pelilliset kontrastit ovat nyt hurjat. Liitän oheen kuvat viimeksi pelatusta Tampereen Challengeristä (2019), joissa pelaajien kontrastit kiteytyivät olennaisesti. 

Emil Ruusuvuori
Mikael Ymer

Kun Emil tykkää operoida aggressiivisesti takarajan päältä peliä halliten ja pelin hallintaan pyrkien, on Mikael Ymerin pelillinen identiteetti rakentunut lähes täysin puolustuksen varaan, joka tapahtuu usein vieläpä kaukana takarajan takana, josta hän käy toki ajoittain ylempänäkin, mutta isossa kuvassa tapana on lähinnä valua kauas kuin pyrkiä kentän päälle.

Ymer onkin pelaajista fyysisempi, sillä sitä tämä pelitapa todella vaatii. Emil ei pomminvarmasti lähdekään haastamaan Ymeriä fysiikalla, vaan nimen omaan kovalla ja omimmalla tempopelillään, jota toivottavasti säestävät Zverev-ottelun tapaan useammat verkollenousut sekä myös syvyyssuunnan liikuttelut. 

Pisteiden pitäminen lyhyenä on varmasti tavoite, mihin tulee ensisijaisesti pyrkiä. Tätä vaikeuttaa Ymerin kovan puolustuksen lisäksi myös hitaahkot kentät, joilla pallon läpilyöminen on haastavaa ja aivan erityisesti silloin, kun vastassa on näin laadukas ja kaukana takarajasta operoiva puolustus. Tämän vuoksi Emilin tulee siis pelata jälleen riittävän monipuolisesti myös stoppareita ja verkkopeliä käyttäen. Kova, mutta monotoninen tulitus pelaa ennen pitkää Ymerin pussiin, joka saa mahdottomistakin paikoista palloa takaisin kenttään.

Emilin kannalta peliin tuonee rauhaa se, ettei Ymerin pelistä löydy riittävää pelotetta, jolla voisi suomalaista riittävästi haavoittaa. Varmuus ja kaiken noutaminen takaisin peliin tuo toki oman haasteensa, mutta huolellisella ja kylmällä hyökkäämisellä tämä on kaadettavissa ja parhaimmillaan jopa tylysti. 

Valitettavasti Ymerin sitkeys saa usein aikaan vastustajan huonoutta ja yliyrittämistä, kun pallo ei tunnu menevän poikki. Silloin vastustaja joutuu hakemaan jotain extraa oman mukavuusalueensa reunamilta tai pahimmassa tapauksessa sen ulkopuolelta. Siksikin tenniksessä monipuolisuus on äärimmäisen tärkeässä roolissa. 

Syöttämisessä Emil haki jopa voitokkaassa Zverev-ottelussa ajoittain pahasti, joten totta kai rohkeus syöttää tiukassakin paikassa on isossa roolissa. Myöskään Ymer ei ole toistaiseksi profiloitunut ainakaan liikaa syötön kautta, joten siinä mielessä edellisottelussa nähty Emilin aktiivinen palautuspeli ja otteen hakeminen heti palautuksesta tulee onnistumaan melko varmasti hyvin, mikä lisännee painetta ruotsalaispäädyssä. 

Tätä painetta pitää muutenkin luoda jatkuvasti. On ajettava Ymeriä ympäri kenttää ja laitettava tämä maksimaalisesti liikkeelle sekä kiireeseen. Lyöntikombinaatiot kuten syöttö plus kämmen sekä krossi-jyrkempi krossi-linja ja verkolle nousu ovat hyviä keinoja avata kenttää ja pedata paikkoja tapoille.

On ylipäätään näytettävä kuka määrää heti alusta alkaen. Tenniksessä aina toinen joutuu pelillisesti taipumaan. Emilin missio on olla nyt rohkea leijona ja Ymerin nöyrä, palloa jahtaava koira. 

Ennuste

Emilin lento jatkuu, jos vaan fysiikka kestää ja palautuminen on onnistunut. Ottelun alussa on tietysti tärkeää päästä heti otteluun ja omaan peliin kiinni, vaikka sitten vähän hakien. Aikaa tietysti on, mutta riittävä terävyys heti alusta lähtien ei tällä kertaa haittaisi, sillä takaa-ajoasemassa henkinen ja sitä kautta myös fyysinen jaksaminen voi käydä jo hieman liian raskaaksi. 

Emil vie 63, 75.

Eurosport Player ja Discovery+ näyttävät ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.