17/03/2021

Jälkipelit: Australian Open 2021

Same old, same old...

Niinpä. 

Pahasti myöhässä tuleva jälkipelipuinti Australiasta näkee vasta nyt päivänvalon. Pahoitteluni. Niin tyrmäävä kuitenkin oli Novak Djokovic ja ainakin hetkeksi tämä voitto iski palleaan uuden sukupolven valtaannousun suhteen. Toki turnauksessa nähtiin paljon eräänlaisia nuoren sukupolven statement-voittoja vanhemmasta sukupolvesta, mutta selvää on, että Grand Slam -tasolla vanhaa kaartia on edelleen hyvin vaikea iskeä kumoon.

Vaikka finaaliennakossa ennakoin lopulta äärimmäisen puusilmäisesti jopa Daniil Medvedevin voittoa, niin serbi teki finaalissa hyvin nopeasti selväksi, että hänen kaatamiseensa tarvitaan jälleen kerran aivan äärimmäinen tennissuoritus. Djokovicin taso oli tylyydessään lopulta aivan käsittämätön, eikä pelillistä heikkoa kohtaa löytynyt mistään. Kun Djokovic oli omien sanojensa mukaan pohtinut jopa turnauksesta vetäytymistä vamman vuoksi ja siis vain joitakin päiviä ennen finaalia, niin voisi myös väittää, että paineen poistot ja "vetäytymiset" pois ennakkosuosikin asemesta ovat erinomaisesti hallussa edelleen. Ei ikinä enää yliarvioida Djokovicin loukkantumisia. 

Isossa kuvassa on kuitenkin aivan selvää, että nuoret kuitenkin tulevat, mutta vähintään yhtä selvää on, että vanhan kaartin kärkinimien Djokovicin, Rafael Nadalin ja varsinkin Roger Federerin ainoita maaleja ovat enää nämä Grand Slamit ja ehkä jossain määrin myös olympialaiset. Kun Djokovic ohitti viime viikolla Federerin ennätyksen ATP-rankingin piikkipaikalla, niin uran isoin jäljellä oleva maali on Grand Slam -voitot. Niissä hän jahtaa nyt Nadalia ja Federeriä, jotka ovat kahden Slamin päässä. Tässä valossa ja asetelmassa tuleva Roland Garros onkin hyvin mielenkiintoinen turnaus. Onko Nadal Garrosin jälkeen kolmen, kahden vai yhden päässä Djokovicistä?

Nadalille Roland Garros vaikuttaa entistä vahvemmin olevan se viimeinen linnake, jossa kaulaa voisi tehdä. Australiassa Stefanos Tsitsipaksen nousu espanjalaista vastaan kahden erän takaa voittoon paljasti jossain määrin sitä, että nuorten iskukyky alkaa olla tasolla, jossa vanhempi kaarti saadaan enenevissä määrin näyttämään jopa hitaalta, kankealta ja Nadalin kohdalla hieman yllättäen jopa väsyneeltä. Kun vuosikausia on riittänyt se, että oma taso pitää äärimmäisen fysiikan ja mentaalisen rääkin, niin tulevaisuudessa ja siis aivan lähitulevaisuudessa, niin ei enää välttämättä ole. Fyysisiä, mentaalisia ja loistavan pelin omaavia haastajia kasvaa nyt hurjaa vauhtia joka oksalla, eikä Medvedev, Dominic Thiem, Tsitsipas ja Alexander Zverev ole ainut porukka, mistä uhka tulee.

Huolimatta Australian tapahtumista ja yllätyksettömästä lopputulemasta tästä kaudesta saadaan vielä äärimmäisen mielenkiintoinen.