26/03/2021

Ennakko: Emil Ruusuvuori vs. Alexander Zverev, Miami Masters 2021

 Herkkupaloja suomalaisittain alkaa enenevissä määrin nyt todella tulemaan. Viime viikolla Dubaissa Emil kohtasi Andrei Rublevin ja nyt vastaan tulee seuraava TOP10-vastustaja, Alexander Zverev. Nautitaan tästä herkusta nyt siis täysin siemauksin, sillä ei näitä viime vuosina liikaa ole tarjolla ollut. Helpostihan näihin voisi taas myös tottuakin ja se vaikuttaa viikko viikolta jopa todennäköisemmältä. Emil on murtautumassa askel askeleelta kohti terävintä kärkeä. Matkaa toki on, mutta niin on aikaakin.

Asetelma

Selvää onkin, että Emil lähtee tähän otteluun haastajana, mutta yhtä selvää on, että kaikki mahdollisuudet voittoon ovat olemassa.

Se vaatii kuitenkin loistavan pelipäivän, sillä kilometrien määrä tällä (Masters-) tasolla on Emilillä täysin eri luokkaa kuin vastustajallaan, vaikka myös Zverev on vieläkin kiertueen nuorempaa kaartia. Kokemus näyttelee kuitenkin tämän parin osalta jo nyt suurta roolia näissä tilanteissa, sillä Emilin Masters-turnausten määrä (2) on toistaiseksi pienempi kuin Zverevin Masters-turnausten voitot (3).

Miamissa Emil pelasi ensimmäisellä kierroksella alle tiukan taistelun 17-vuotiasta lupausta Carlos Alcaraziä vastaan, mikä varmasti herätti, sillä taistelu käänteineen oli intensiivinen ja marginaalitkin lopulta hyvin pieniä. Zverev tulee toisen kierroksen otteluun suoraan sijoitettuna ja tuoreena Acapulcon turnauksen voittajana, joten itseluottamus sekä iskukyky ovat muutaman päivän levon ansiosta varmasti kohdillaan.

Miamin olosuhteet medium-slow -kentät ottavat jonkin verran tehoa pois Emilin luodeista, joka elää enemmän suoremmilla lyönneillään. Zverev puolestaan moukaroi ja operoi enemmän isomman yläkierteen kanssa, mikä tuo peliin lisää marginaalia, mutta myös valtavaa voimaa, jos ja kun hän näillä hieman hitaimmilla kentillä ehtii Emilin tulitukseen paremmin lataamaan. Miamissa olosuhteet ovat jokseenkin aina hieman tuuliset ja luonnollisesti myös lämpöä riittää, joten esimerkiksi Emilin palautuminen tai sen puute pitkästä kolmieräisestä Alcarazia vastaan voi alkaa tuntumaan ottelun edetessä.

Pelin kuva

Zverevin pelikirjasta löytyy lopulta hyvin monipuolista osaamista, joista useampi taktiikka varmasti toimii toimiessaan Emiliä vastaan. Se vaatii kuitenkin juuri melko aktiivista peliä. Muutaman vuoden takaiseen passiiviseen pallotteluun saksalaisella ei ole nyt todellakaan varaa. Se olisi Zvereviltä pahin mahdollinen virhe. 

Voikin olla jopa niin, että Emilin painava peli vaatii Zvereviltäkin jonkin verran totuttelua, jos Emil pääsee iskemään takarajan päältä aggressiivisesti vastapalloon. Ajan pois ottaminen on kaikille myrkkyä, myös Zvereville. Kiireen kanssa tuskaili Emil-voitostaan huolimatta jonkin verran myös Rublev viime viikolla. 

Emil puolestaan ei ihan yhtä monipuolinen vielä ole, joten varmaa on, että Emil lähtee hakemaan ottelun voittoa ja pelin hallintaa puhtaasti omilla aseillaan. Nyt ei voi lähteä katselemaan millaiseksi ottelua alkaa muodostua, vaan oma aggressiivinen peli, nyt ehkä jopa yliaggressiivinen peruslyöntipeli on pelikirjan lähtökohta. Sen päälle toivoisin kovasti näkeväni aktiivista syvyyssuunnan hyökkäystä, joka toisi peliin monipuolisuutta ja suurempaa uhkaa.

Toisin sanoen, toivon, että Emil ei lukittuisi pelkästään takarajan päälle aggressiiviseen pelipositioonsa vaan lähtisi painavien peruslyöntiensä ja Zverevin nurkkaanajamisten perässä verkolle lentopelillä pisteistä päättämään. 

Zverev on pystyttävä pitämään nyt koko ajan liikkeessä ja verkollenousut on ajoitettava äärimmäisen hyvin ja viisaasti. Zverevin ulottuvuus ja kyky tuottaa voimaa nurkista myös ahdistettuna täytyy tiedostaa heti alusta lähtien ja on löydettävä se raja, milloin voi esimerkiksi verkolle nousten hyökätä. Liian heppoisin tai huolimattomasti valmistelluin nousuin pallot tulevat ja menevät helposti ohi.

Kiireen tuottaminen on nyt kuitenkin se suuren suuri avainasia, mihin Emilin tulee kaikin tavoin pyrkiä. Zverevin lyöntipaketti on varsin hyvä, mutta kiireessä sieltä saa puristettua kyllä virheitäkin, varsinkin jos Emil löytäisi riittäviä kulmia ison pelaajan riepottelemiseksi. Pallon pitää ensisijaisesti kuitenkin pysyä painavana varsinkin pituuden kannalta. Lyhyistä lyönneistä peli kääntyy armotta Zverevin hallinnaksi lähes joka kerta, varsinkin nyt kun saksalaisen pelissä on hyvää itseluottamusta. 

Jos sitä saa hieman ottelun alkupuolella horjutettua, niin meillä tulee olemaan upea ottelu käsissämme. Paineiden kanssa Zverev ei ole aina vakuuttanut, vaan hän on ajautunut kovinkin passiiviseksi. Toki kovan pelaajan tavoin, hän saattaa roikkua pitkäänkin ja iskeä salamannopeasti ollakseen pelissä taas mukana ja usein vieläpä kuskin paikalla. 

Pahin skenario Emilin kannalta olisikin se, että Zverev pääsee määräämään tahtia, eikä Emil saa työnnettyä ja passivoitettua tätä kauas takarajasta. Saksalaisen yläkierre loistavalla pituudella ja kovalla voimalla tuottaa hyvin raskasta tulivoimaa ajaen Emiliä liiaksi puolustukseen, missä tämä ei ole kiertueen kovimpia. Hyvä vertailukohta puolustamisessa on juuri pitkäraajainen Zverev, joka tulee puolustuksensa osalta ja monipuolisemman lyöntiarsenaalinsa kautta olemaan vaikeampi murrettava.

Molempien syöttötyöskentely tulee olemaan monessa kotikatsomossa myöskin isosti suurennuslasin alla. Molempien haasteet varsinkin kakkossyötöissä ovat varmasti tiedossa ja se, miten vastustaja pääsee tai on pääsemättä iskemään niihin on hyvin iso tekijä molempien kannalta. Tämä ja palautuspositiot ovat hyvin mielenkiintoinen kulma tarkkailtavaksi ottelun aikana. Kakkossyöttöä kannattaa välillä jopa riskeerata, jos se alkaa tukehtumaan liian varovaisen tekemisen myötä.

Ennuste

Kuten sanottua, Zverev on suuri suosikki jo puhtaasti rankingienkin perusteella. Siitä huolimatta näen Emilin mahdollisuudet hyvinä vähintäänkin hurjaan haastoon ja täysosumapäivänä jopa voittoon saakka, sillä aseet Emilillä on olemassa. Toiveissa onkin juuri tämä. Pelkona on sen sijaan ns. kunniakas taistelu, mutta niukka tappio tyyliin 4-6, 5-7. Valitettavasti tämä lienee se todennäköisin vaihtoehto, mutta kuten aina ja erityisesti nyt, olisi mahtavaa olla väärässä! Go, Emil go!!!

Eurosport Player ja Discovery+ näyttävät ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.