12/06/2021

Ennakko: Novak Djokovic vs. Stefanos Tsitsipas, Roland Garros 2021 (finaali)

 Tällaisena iltana, kun Tanskan jalkapallomaajoukkueen tähtipelaaja Christian Eriksen on taistellut pelikentällä elämästään, on hyvin vaikea pukea sanoiksi oikeastaan yhtään mitään, joten pahoittelut siitä, jos tämänkertainen finaaliennakko ei vastaa aivan kaikkia laatustandardeja. Pikaista paranemista Christian! Ajatuksemme ovat luonasi.

Viimeinen ottelu Roland Garrosilla on kuitenkin jäljellä ja siinä kohtaavat Novak Djokovic sekä Stefanos Tsitsipas, jotka ovat luonnollisesti turnauksen, mutta samalla koko massakauden kaksi parasta pelaajaa. Siinäkin mielessä tämän kauden massakuningas kruunataan tässä ja nyt.

Mutta sitäkin isompia asioita on tarjolla molemmille.

Tsitsipas hakee uransa ensimmäistä Grand Slamiä ja Djokovic jo 19. mestaruutta. Tämä suurehko epätasapaino Grand Slam-finaalien kokemuksesta voikin olla se isoin asia, miten ja millaiseksi itse ottelu muodostuu. 

Tsitsipasin peli aaltoili huolestuttavan paljon jo semifinaalissa ja pelin taso aiempaan pelitasoon turnauksessa ei yltänyt lähimainkaan samoille leveleille. Lopulta voitto ja uran ensimmäinen Grand Slam-finaali sieltä kuitenkin tuli, minkä jälkeen selvästi liikuttunut Tsitsipas kertoi ison unelman toteutuneen. Varmasti näin, mutta vielä on yksi ottelu jäljellä ja siinä on oltava äärimmäisen valmis ja hereillä alusta lähtien. 

Djokovicille tilanne ei toden totta ole uusi. Toki hänelläkin riittänee upean Rafael Nadal -voiton jälkeen sulateltavaa, sillä Nadalille tappio oli Garrosilla vasta kolmas (!). Djokovic pelasi semifinaalissa kuitenkin elämänsä massaottelun. Pelin taso oli järkyttävän kova ensimmäisen erän jälkeen ja erityisesti ottelun kolmas erä oli laadultaan ja draamankaareltaan klassikko käänteineen kaikkineen. Djokovic osoitti hurjaa mentaalista kovuutta täysin penkin alle menneen ottelun alun jälkeen. Voisi kai sanoa, että nyt nähtiin kaikkien aikojen kovin Djokovic ainakin massalla. 

Finaalissa tuleekin paljon, ellei peräti kaikki, kulminoitumaan mentaaliseen taisteluun. 

Tsitsipasin parhaalla pelillä saa varmasti sekoitettua Djokovicin peliä ja päin vastoin, mutta paljon merkitsee se, kumman pelaajan pää kestää paineet ja kumpi pelaajista pystyy pelaamaan vapautuneemmin omaa peliään. 

Semifinaalin perusteella se on ehdottomasti Djokovic, jonka peli ei välttämättä ole niin finesseä kuin Tsitsipaksen, mutta totutun tehokasta se silti on. Tilanne on hänelle huomattavasti tutumpi, kuten jo todettiin, mutta toisaalta Djokovicin vähän jopa pakkomielteinen Grand Slam -jahti voi tehdä painetta totuttua enemmän. Tsitsipas on haastanut vuoden sisään Djokoviciä hyvin massalla ja näissä kamppailuissa on menty aina pidemmän kautta, mutta silti Djokovic on jotenkin löytänyt aina tavan voittaa. Se on iso asia pelaajien tekemisessä, jos toinen tietää olevansa vaikka vain vähän parempi ja toinen vastaavasti ymmärtää olevansa se selkeä haastaja. Pelata hyvin finaalissa tai voittaa finaali, ne ovat täysin eri asioita pelaajan tekemisen ja aivan erityisesti pään kannalta.

Tsitsipas tulee tai ainakin hänen tulisi olla pelaajista selkeästi aggressiivisempi ja hakea aktiivisesti ratkaisuja, koska Djokovicin peruslyömisen taso on nyt niin hurjalla tasolla, että jos häntä ei saa ahdistettua kulmiin ja kauas takarajasta, niin noutaja tulee ennemmin tai myöhemmin. On jälleen kerran "syötävä kenttää" ja pyrittävä kentän sisälle päättämään pisteitä niin peruslyöntitapoin kuin lentopelilläkin. Kulmien avaamisessa hänen tulee olla tarkkana, sillä Djokovicin kulmat jyrkkien kulmien päälle tuntuvat vain jyrkkenevän kierros kierrokselta. Nadalia vastaan Djokovicin kämmenkulmat olivat jo täysin käsittämättömällä tasolla.

Jossain määrin myös fysiikka voi näytellä roolia finaalissa, vaikka kuormat ovat suurin piirtein samaa tasoa. Djokovic näytti hyvässä Nadal-ottelussaan ajoittain, erityisesti ottelun alussa, kuitenkin vähän tehottomalta. Tulee muistaa, että Garrosin alle serbi pelasi edellisviikolla voitokkaan, mutta siis täyden viikon Belgradin turnauksen. Tähän mahdollisuuteen Tsitsipaksen on iskettävä armotta, jos sellainen tarjoutuu. Lisäksi Djokovicin semifinaali oli selvästi intensiivisempi, mikä voi poikia pientä vaikeutta pitää samaa tasoa yllä finaalissa, sillä siinä viimeiset marginaalit haettiin jo jostain muualta kuin itse pelistä. 

Pelillisesti, kuten sanottua, molemmilla on omat aseensa haavoittaa toista. Tsitsipaksen aktiivisempi peli vaatii kuitenkin enemmän täysosumapäivää, kun ajottain passiivisemman roolin ottavan Djokovicin peli, mikä riittää usein kuitenkin hyvin pitkälle. Toivottavasti molemmat ovat aivan terävimmillään, eikä lässähdyksiä nähdä. Ei Djokovic'kaan tässä voi ainoastaan peruspeliinsä turvautua, vaan on iskettävä painavaa pommia ja pidettävä Tsitsipas kurissa takakentällä mahdollisimman kaukana takarajasta. Se on alue, miltä Tsitsipas ei pysty vastaamaan Djokovicin myllyyn. Tsitsipaksen on yksinkertaisesti päästävä viemään peliä.

Vähän tässä pelottaa, että finaalissa nähdään nyt antikliimaksi ja Djokovic vie henkisesti vahvempana sekä valmiimpana tämän tylysti lukemin 3-0. Toivon todella, että matsista tulisi hurja taistelu, mutta pahaa pelkään, että ottelu on äkkiä ohi.

Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.