07/06/2021

Ennakko: Puolivälierät (osa I), Roland Garros 2021

Roland Garrosilla alkaa tiistaina miesten puolivälierät, joista pelataan ensimmäiset kaksi ottelua. Totuttuun tapaan ennakot ensimmäisiin puolivälieriin tulevat tässä!

Alexander Zverev vs. Alejandro Davidovich Fokina

Ensimmäisenä pareista pääkenttä Philipp Chatriere'lle astelevat odotetusti edennyt Saksan Alexander Zverev sekä ensimmäistä kertaa Grand Slamin puolivälierään itsensä taistellut Espanjan Alejandro Davidovich Fokina. 

Espanjalainen on todella raatanut ja taistellut paikkansa eteen, mikä varmasti näkyy jossain määrin itse ottelussa. Alla on kaksi viisieräistä sekä yksi nelieräinen vääntö. Tähän mennessä kertynyt kenttäaika on hirmuinen eli noin 13 tuntia plus yksi reilun tunnin nelinpeli siihen päälle, kun taas Zverevillä peliä on kertynyt noin 9 tuntia. Se on viikon sisään melko suuri ero.

Pelillisesti Davidovich Fokina voisi rytmittömyydellään ja monipuolisuudellaan olla pahakin pala Zvereville purtavaksi, mutta nyt kun suurin osa eväistä on syöty, on hyvin vaikea nähdä, että espanjalainen pystyy vastaamaan Zverevin voimakkaaseen peruslyöntipeliin kovinkaan terävästi. Vastaiskuja espanjalaiselta tulee varmasti, mutta vahva Zverev, jolla alla on vain ensimmäisen kierroksen 'ruosteiden poisto' -henkinen viisieräinen, tulee suorastaan jyräämään Alejandron.

Zverevin peli on ollut vakuuttavaa ja hän todella taistelee finaalipaikasta tästä kaavion osasta. Paineet alkavat kasvamaan tietysti semifinaalia kohden mentäessä, mutta tämä ottelu on vielä hyvä harjoitus semifinaalia varten, jonne hän varmasti toivoo saavansa toisen hyvin toisensa uuvuttaneista Stefanos Tsitsipaksesta tai Daniil Medvedevistä.

Zverev jatkoon 3-0 potentiaalisen teurastuksen jälkeen.

Stefanos Tsitsipas vs. Daniil Medvedev

Illan pääotteluna nähdään jo nyt klassikon ainekset sisällään pitävän Stefanos Tsitsipaksen ja Daniil Medvedevin välienselvittely. Molemmat hakevat vimmatusti ensimmäistä Grand Slamiään ja kiire on sen mukainen. Tämän lisäksi miesten välille on viritelty jos jonkinlaista jännitettä niin median kuin miesten itsensä osalta. Jossain määrin sitä tietysti onkin ja nyt kun näyttämö on isoin mahdollinen, niin jälleen voi läikkyä, varsinkin kun kummankin kohdalla voidaan puhua "ensimmäisestä" testistä turnauksessa.

Monikaan ei odottanut ensimmäisen Roland Garros -otteluvoittonsa viime viikolla ottaneen Daniil Medvedevin selviävän ylipäätään näin pitkälle (en myöskään minä). Kovilla kentillä venäläinen lähtisi otteluun ennakkosuosikkina, mutta nyt hän on mielestäni haastajan asemassa massa-alustasta johtuen. 

Hänen lähes luotisuorat lyöntinsä eivät istu tälle alustalle yhtä hyvin kuin koville alustoille, mutta toisaalta, jos Medvedev löytää flow'nsa, voi näilläkin lyönneillä tehdä tietysti hurjaa tuhoa. Ne tulevat kovaa ja matalana, jolloin niihin on tietysti hyvin vaikea iskeä. Lisäksi ne tuntuvat tulevan koko ajan takaisin kaikkialta. Haasteena on puolestaan se, että massalla kierteen tuoma lisämarginaali lyömiseen on enemmän kuin tervetullutta, sillä harva onnistuu paras viidestä -ottelussa korkean riskin tulituksessa. Toki vuosien varrella niitäkin on nähty.

Tsitsipaksen lyönneistä kierrettä löytyy enemmän. Massalla myös monipuolisempi peli erilaisine lyöntikulmineen on äärimmäisen tärkeää. Suurempi kierremäärä mahdollistaa enemmän ja isompia kulmia pienemmällä riskillä. Tsitsipas tuleekin liikuttelemaan Medvedeviä rajusti, johon tämä vastannee kovaa, mutta kulmia minimoiden ja peliä neutralisoiden. Tsitsipaksen tuleekin olla hyvin aktiivinen, mutta samalla myös äärimmäisen kärsivällinen, eikä hän voi ryntäillä esimerkiksi verkolle nousuja huonosti valmistellen. Itse asiassa hän saattaa joutua aloittamaan pisteen pallon sisällä ikään kuin uudestaan ja uudestaan, sillä pelitilanteen nollaamisessa Medvedev on todella hyvä, ehkä jopa Tourin paras. Jos Tsitsipaksen aggressiivinen lyöntipeli sakkaa, tulee tästä hänen kannaltaan todella tukkoista.

Käytännössä Tsitsipaksella on kuitenkin peli, jolla voidaan voittaa tämä koko turnaus, mitä myös oiva pelivire puoltaa. On hyvät, monipuoliset peruslyönnit, aktiivinen peli, vähintäänkin kohtuullinen puolustuspeli sekä parantunut syöttö ja niin edelleen. 

Isoin arvoitus on kuitenkin kreikkalaisen henkinen kestävyys ja siihen tämä ottelu Medvedeviä vastaan on todella kova testi. Kyseessä on jossain mielessä pelitapojen kohtaaminen, mutta vielä isommin siis mentaalinen taistelu. Medvedev on keskinäisissä kohtaamisissa vaikuttanut kovapäisemmältä (ja johtaa voitoin 6-1), mutta massa-alusta tasoittaa nyt puntteja, vaikkakin myös ainoa massakohtaaminen on päättynyt venäläisen voittoon. Siitä on kuitenkin pari vuotta aikaa ja Tsitsipaksen peli on kehittynyt huimasti.

Tämän rivalryn kahdeksas kohtaaminen tulee olemaan klassikko, joten pepsit ja sipsit kehiin, vaikka ollaan vasta tiistaissa, eikä viikolla saisi vielä herkutella. Tsitsipas voittaa erin 3-1.


Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.