11/06/2021

Ennakko: Rafael Nadal vs. Novak Djokovic, Roland Garros 2021 (semifinaali)

Melko lailla odotettu kohtaaminen tämäkin. Djokovic vs. Nadal. Episodi 58. Kaikki lienee nähty, kaikki lienee sanottu? Ei suinkaan, joten tässä ennakko hurjaan semifinaalitaisteluun!

Vaikka kyseessä on semifinaali, eikä vielä ratkaiseva mestaruusottelu, niin tämän kaksikon kohdalla kyseessä on hyvin iso ottelu molemmille. 

Isossa kuvassa Grand Slam-mestaruuksien lukumääräkisassa tämä voi olla hyvinkin merkittävä ottelu. 

Jos Nadal voittaisi tämän ja koko kisan, hän karkaisi jälleen kolmen Grand Slamin päähän Djokovicistä ja menisi 21 mestaruudella yksinään listan piikkipaikalle. Tämä mahdollisuus voi näkyä toki myös Nadalin otteissa. Hänelle tämä on se suurin ja potentiaalisin paikka tehdä historiaa. Vaikka Djokovic saa loppu-urallaan vielä enemmän mahdollisuuksia hänen lempialustallaan kovilla kentillä, niin silti kolme mestaruutta alkaa kuulostaa kovalta johdolta ottaen huomioon kiristyvän kilpailun Djokovicin ja Nadalin takana.

Itse ottelussa on selvää, että Djokovicin perustekeminen ei nyt riitä, vaan riskejä on otettava enemmän ja jatkuvasti. Nadal tuntuu syövän lyöntiseinät nyt elävältä, kunhan hän saa pelinsä käymään kaikilla sylintereillä. Pitkissä, paras viidestä otteluissa tämä tapahtuu varmuudella jossain vaiheessa.

Molempien tulisikin saada toinen paineistettua rajusti heti ottelun alusta lähtien. Jomman kumman tyrmäysaloitus olisi luonnollisesti oiva tapa saada erä tai kaksi kaulaa, mutta uskon, että viime vuoden finaalin jälkeen kumpikin pelaajista on äärimmäisen tarkka ottelun alussa. 

Viime vuoden finaalissa Djokovicin pelikirja ottelun alussa mm. lukuisine stoppareineen oli totaalisen väärä, joten jotain muuta on odotettavissa. Suurella todennäköisyydellä nähdäänkin hyvin aggressiivinen Djokovic, joka pyrkii ottamaan kaiken ajan Nadalilta pois ja syömään kenttää kohti helppoja puolen kentän ja jopa verkkotappoja.

Toki Djokovic pyrkinee saamaan Nadalin tekemään paljon rohkeita ratkaisuja, koska espanjalainen hakee massalla jatkuvasti enemmän aloitetta ja hyökkäystä. Jos paineet näkyvät, niin virheiden mahdollisuus kasvaa. Myös ylikierretyt ja hieman väkinäiset sekä lyhyeksi jäävät lyönnit pelaavat Djokovicin laariin.

Jokaisella Nadalin lyönnillä on massalla kuitenkin otetta hakeva tarkoitus, joten Djokovicille ei riitä kontrailu, mistä Nadal pääsee myllyttämään. Kaasua on laitettava rajusti lisää peliin, sillä ei Djokovicin pää kestä jatkuvaa puolustamistakaan.

Djokovicin palautuspositio tulee olemaan todennäköisesti myös paljon lähempänä takarajaa kuin edellisottelussa Matteo Berrettiniä vastaan. Kovat palautukset Nadalin jalkoihin lienevät jälleen se turvallisin vaihtoehto hänelle. Näin hän ottaa aikaa ja kulmia pois Nadalin kakkoslyönnistä. Toki Nadalin joskus hieman painottomat kakkossyötöt saavat varmasti suoraan tappoon pyrkivän käsittelyn.

Syöttämisessään Djokovic on ollut tehokas läpi turnauksen ja on nyt myös vastustajaansa parempi syöttäjä, vaikkei Nadalin syöttäminen nyt mitenkään huonoa ole ollut. Djokovicin syötön tehokkuus ja tarkkuus ovat kuitenkin isossa kuvassa paremmalla tasolla. Täten Djokovic saa myös virheellisesti brändättyjä "ilmaisia pisteitä" omissa syötöissään espanjalaista enemmän. Nadalia vastaan hän käyttänee hyvin paljon ykkösruutuun slice-syöttöä, jonka avulla hän saa massakuninkaan kauas rystynurkkaansa, josta tämä joutuu vain nostamaan palloa takaisin peliin erittäin epäedullisesta kenttäpositiosta, mihin Djokovic iskee välittömästi pelaamalla kakkoslyönnin joko toiselle puolen tai tarvittaessa Nadalin selän taakse, jos tämä on ehtinyt nurkasta liikkeelle ja palautus on jäänyt lyhyenä keskelle. Tätä nähdään todennäköisesti paljon.

Nadalin kannalta on selvää, että hän pyrkii määräämään ottelun tahtia. Hänen ajoittain järjettömällä tasolla oleva pelinsä saa nyt toki äärimmäisen testin Djokovicin puolustuksen edessä. On selvää, että rohkeuden ja pelin kestävyyden tulee riittää. Hyvä asia Nadalin kannalta kuitenkin on se, että hän pystyy muuttamaan peliään jonkin verran ottelun aikana ja hakemaan oikeaa pelitapaa.

Pääajatus on tietysti lyöntimyllyn aikaansaaminen, jossa Djokovic kimpoilee pitkin Philipp Chatriere -areenaa. Jos isoin yksittäinen seurattava asia pitäisi nostaa, niin siinä vaiheessa kun Nadal uskaltaa pelata rohkeasti kämmentään pitkin linjaa, on Djokovic pulassa. Sitä hän saattaa olla muutenkin, sillä liukastelujen ja ei-luonnollisen massaliikkumisen myötä Djokovic on helpommin horjutettavissa juuri massalla. Pelaaminen esimerkiksi Djokovicin selän taakse on varmasti yksi usein toistuva lyöntisuunta.

Kumpaakaan, mutta varsinkaan Nadalia ei voi laskea missään tilanteessa pois pelistä ennen kuin viimeinen piste on pelattu. Alakynnessä hän saattaa joskus jopa vapautua ja kun se tapahtuu, niin kyyti on usein kylmää. Viimeisin esimerkki nähtiin Diego Schwartzmania vastaan, kun tilanne oli erien suhteen tasan 1-1 ja kolmas erä oli argentiinalaiselle 3-4. Sen jälkeen tämä ei saanut enää geimiäkään.

Totta kai Nadal lähtee otteluun ennakkosuosikkina, koska hän on yksinkertaisesti parempi massapelaaja. Hänen liikkumisensa, balanssi, lyöntien voimantuotto ja pelikirja ovat massalla vähintäänkin piirun verran parempia kuin Djokovicillä, mutta ei se aina auta. Täytyy olla fiksua pelaamista ja kovaa päätä. 

Mentaalisesti onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, miten ottelu etenee. Paineet ovat molemmilla valtavat, kuten jo aiemmin todettiin. Nadal on saanut viime vuosina massavoitoillaan asetelmaa Djokovicin kanssa hieman käännettyä ja tasoitettua, mutta kyllä ne lukuisat tiukat ja vähemmän tiukat kovien kenttien tappiot ovat jälkensä jättäneet. Haamut ovat siis olemassa ja nostavat kyllä päätään, jos Djokovic pysyy mukana. Nadalin lause "losing is not the enemy, the fear of losing is the enemy" kertoo paljon. 

Uskon kuitenkin edelleen Nadaliin, mutta tasaista on. Todellisen klassikon ainekset tässä kieltämättä ovat. Nadal erin 3-2 finaaliin.

Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.