10/06/2021

Ennakko: Alexander Zverev vs. Stefanos Tsitsipas, Roland Garros 2021 (semifinaali)

 Perjantaina pelataan miesten semifinaalit ja molempiin pareihin saatiin odotetut kaksikot ja siis itse asiassa aivan kuten ennakoitiinkin. Ensimmäisenä kentälle astelevat Stefanos Tsitsipas sekä Alexander Zverev.

Tsitsipas hakee raivoisasti kruunua upealle massakaudelleen ja vähintään yhtä suuren nälän kanssa esiintynee myös Zverev, joka on löytänyt Grand Slam-turnaustekemisiinsä loistavan tason ja tasaisuuden. Puolivälierä-, semifinaali- ja finaalipaikat alkavat olla nyt uusi normaali saksalaiselle. Samaa voidaan tietysti sanoa Tsitsipaksesta. Tämä luokin otteluun mukavan lisäpanoksen, sillä jompikumpi nuorista saa mahdollisuuden suureen nokitukseen, jos kohdalle osuisi jopa jättipotti, Grand Slam-voitto tässä ja nyt. Kumpikin pelaaja olisi sen jälkeen varmasti täysin uusi pelaaja uudella suurpelaajahabituksella.

Pelillisesti pelaajissa on sopivaa kontrastia, mikä tekee kohtaamisesta hyvin mielenkiintoisen. Siinä missä Tsitsipas hakee korkeammalla kenttäpositiolla aloitteita hyvinkin aktiivisesti, vaipuu Zverev ajoittain passiivisuuteen ja kauas takarajan taakse. Saksalainen laittaa toki palloon hurjan vauhdin, jolloin tempo pysyy ottelussa kovana. 

Katsojan kannalta pelinkuva tuleekin olemaan nautinnollinen. Ottelussa nähdään monipuolista pelaamista sillä molempien peliin kuuluvat hyvin monipuoliset lyönnit, lyöntikombinaatiot sekä myös pelikirjat. Tsitsipas tulee hakemaan usein jopa verkolle nousuja, kun taas Zverev pyrkii tulittamaan Tsitsipaksen puolustuksen läpi. 

Puolustuspeli ei välttämättä ole kummankaan kovimpia vahvuuksia, joten paljon jää siis oman hyökkäyspelivireen varaan. 

Syöttöihinsä molemmat ovat viime aikoina saaneet extraa. Tsitsipaksen syöttäminen alkaa olla aivan parhaiden syöttäjien tasolla, kun taas Zverev on puolestaan löytänyt hieman tasaisuutta syöttöönsä laatumielessä. Todennäköisesti emme näe aivan samankaltaisia syöttösulamisia 2-3 kaksoisvirheen muodossa per geimi kuin esimerkiksi viimeisen kahden vuoden aikana. 

Isoin taistelu käydään mentaalisessa pelissä. Tämä on molemmille todella iso ottelu ja koska molemmat ovat tosiaan uran alkutaipaleella lähes samassa vaiheessa, niin ison mahdollisuuden tiedostaminen keskinäisessä kohtaamisessa on kova paikka. Kummallakin on omat taakkansa aiemmista sulamisista tiukoissa paikoissa, joten hyvin tasaista ottelua voi povata tästäkin näkökulmasta. Päivän vire tulee ratkaisemaan hurjasti, sillä en usko, että kumpikaan kokee olevansa nyt henkinen altavastaaja tai päällikkö. Tämä siitä huolimatta, että Tsitsipas johtaa keskinäisiä kohtaamisia voitoin 5-2. Viimeisimmän voiton otti kuitenkin Zverev alkuvuodesta Acapulcon finaalissa. 

Tasaista siis on, mutta sanotaan, että Tsitsipaksen massapeli hyvällä vireellään kantaa finaaliin erin 3-1.

Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.