08/06/2021

Ennakko: Puolivälierät (osa II), Roland Garros 2021

 Keskiviikkona jatketaan miesten puolivälieriä, joten on ennakon aika!

Rafael Nadal vs. Diego Schwartzman

Ensimmäisenä parina pelaavat kisan suurimpana ennakkosuosikkina jatkava Rafael Nadal ja Argentiinan Diego Schwartzman. He ovat kohdanneet Roland Garrosilla kahdesti kolmen edellisvuoden aikana (voitot Nadalille 2-0) ja niiden sekä keskinäisen rekordin perusteella (Nadal johtaa 10-1) luvassa ei ole paljoakaan argentiinalaiselle. Schwartzman on toki monesti kiusannut Nadalia ja kyllä, myös massalla. Onpa tuo ainoa voittokin viime vuodelta Rooman massoilta, joten mikään päiväkävely tämä ei Nadalille välttämättä tule olemaan. 

Schwartzman on pelannut Garrosin alle hyvin rikkonaisen massakauden ja selviytynyt kevään massoilla vain kerran ensimmäistä kierrosta pidemmälle, mikä on vähintäänkin kehno rekordi hänelle tällä alustalla. Garrosilla peli on kuitenkin jälleen löytynyt ja aivan kuten Nadal, myös Schwartzman on selviytynyt puolivälierään ilman erätappioita, mikä on tietysti hyvä merkki hänen tasostaan.

Argentiinalaisen peli perustuu edelleen hyvin vahvoihin peruslyönteihin, hyvään liikkumiseen ja huimaan taisteluun. Kuulostaa tietysti tutulta myös vastustajan osalta ja haaste piilee juuri siinä. Kun vastassa on jälleen kerran pelaaja, joka periaatteessa tekee kaiken vähintäänkin piirun verran paremmin, niin urakka vaikeutuu kummasti. Aseet loppuvat helposti, joten jotain uutta pitäisi keksiä. Schwartzmanilla on kyllä tulivoimaa iskeä Nadalia kohti takapressua niin krossein kuin linjapommein, mutta voitto vaatisi nyt huimaa päivää ja totuuden nimissä myös sitä, että Nadal ei olisi lähellekään parastaan.

Nadal tuntuu saavan riepottelunsa juuri nyt hurjan helposti käyntiin, varsinkin jos vastustaja ei saa espanjalaista yhtään epäröimään itseään. Olemme kuitenkin toistaiseksi nähneet hyvinkin vapautuneen Nadalin paria kuprua lukuun ottamatta. Jälki on nyt varsin karua helpon oloisesti. 

Vaikea tässä on siis mitenkään nähdä suurempia mahdollisuuksia Schwartzmanille. Nadal jatkoon 3-0.

Novak Djokovic vs. Matteo Berrettini

Neljännellä kierroksella Roger Federeriltä luovutuksen saanut Matteo Berrettini tulee ylimääräisen levon myötä fyysisesti hyvinkin iskukykyisenä haastamaan Novak Djokoviciä, jonka edellinen kamppailu toista italialaista Lorenzo Musettia vastaan venyi puolestaan viiteen erään. 

Tämä tuskin näkyy serbin tekemisessä, sillä kun Djokovicin peli lähti ottelun kolmannessa erässä rullaamaan, olivat erät 3, 4 ja 5 hyvin nopeasti ohi. Ottelun alussa Djokolla oli kuitenkin vaikeuksia elämänsä ottelua kahden verran pelannutta Musettia vastaan, mutta kuten aina Grand Slameissä, on näillä isoimmilla nimillä usein riittävästi aikaa hakea omaa peliään ja lopulta uuvuttaa hyvätkin haastajat sekoittamalla heidän pelinsä siinä samalla. Onkin sanottava, että Djokovicin loppunäytös oli hyvin, hyvin vakuuttava.

Berrettini lähtenee ottelun alusta saakka hakemaan isolla vaihteella ja isolla pelillä pommittaen pelin viejän roolia hakien. Uskon omaan tekemiseen tulee olla lähes järjettömällä tasolla nyt. Syöttämisen pitää olla se avain, jota Djokovicin rautainen palautuspeli ei pääse tylsyttämään tai neutralisoimaan. Syöttö plus kämmen -kombinaatiot ovat alustasta huolimatta se pelin peruskivi. Berrettinin kannalta se ei vain ole helpoin tehtävä massalla, jolla pelin kestävyyttä on helpompi vastustajan testata. Tämän Djokovic osaa hurjan hyvin. Berrettinin onkin saatava myös kolmos- ja neloslyönnit syöttö plus yksi -kuvion jatkumoksi. Otettava kaikki aika Djokoviciltä pois ja pidettävä tämä kaukana takarajasta. Verkollenousut painostuksen päätteeksi ovat lähes pakollista kauraa nyt myös. Berrettinin tulee kaikin keinoin välttää pidempiä palloralleja, sillä niillä hän hyydyttää vain itsensä ja pelinsä. 

Vahva on kuitenkin se tunne, että tässäkin Djokovic tekee lopulta kaiken vähän paremmin kuin Berrettini, joten hyvin todennäköiseltä 3-0-lukemat myös tässä tuntuvat.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.