28/06/2021

Ennakko: Wimbledon 2021

 Massakausi päättyi siis Novak Djokovicin juhliin ja vaikka alusta vaihtuu nyt Grand Slamien osalta pikavauhdilla nurmeksi, niin vahva on se tunne, että Djokovicin ote vallankahvasta säilyy hyvin tiukkana. Uhkaajia toki on, mutta tällä hetkellä Djokovicin tekemisen laatu on yksinkertaisesti hyvin korkealla tasolla. Tässä tulee ennakko Wimbledoniin!

Suosikki

Kuten Roland Garrosilla nähtiin, on Djokovicin voittaminen paras viidestä -ottelussa hyvin vaikea tehtävä juuri nyt. Useammassa ottelussa ottelussa serbialaisen vastustaja oli pitkiä aikoja parempi pelaaja, mutta ottelun lopun lähestyessä Djokovic pelasi itsensä paremmin ja paremmin peliin mukaan. Moni näistä otteluista oli viimeisten erien osalta enää muodollisuus. 

Nyt kun alusta vaihtuu Djokovicin kannalta hänelle suosiollisemmaksi, on hyvin vaikea nähdä, että joku pystyisi Djokovicin Wimbledonin nurmella tänä vuonna kaatamaan. Turnauksen viisinkertainen ja siis hallitseva mestari (vuodelta 2019) on yksinkertaisesti niin hurjassa vireessä, että suurin kamppailu voitosta käytäneen Djokovicin omien korvien välissä. 

Paineet ovat varmasti olemassa, sillä Roland Garrosin myötä kiristynyt kilpailu uran Grand Slam-voittojen määrästä (19 voittoa) jatkuu ja nyt on erinomainen mahdollisuus saada Rafael Nadal ja Roger Federer (molemmilla 20 voittoa) kiinni. 

Nälkä tämän merkkipaalun saavuttamiseksi varmasti on mieletön, mutta näkyykö se jotenkin, jos matkalla tulee tiukempia hetkiä? Jos Djokovic pystyy pitämään päänsä kylmänä, todennäköisyydet voiton suhteen kasvavat rajusti. Myös kalenteri-Grand Slamiin on nyt täysi mahdollisuus olemassa ja vieläpä siis olympiabonuksella, jolloin voitaisiin puhua Golden Slamistä. Se olisi jo melkoista.

Haastajat

Haastajiakin toki on. Wimbledonista ei voi puhua ilman Roger Federeriä, joka on ainakin toistaiseksi tukevasti Djokovicin edellä Wimbledon-mestaruuksissa (8 vs. 5), mutta aika on, kuten sanottua, armoton. Vaikea nähdä, että Federerin fysiikka kestäisi Wimbledonissakaan maksimissaan kahta viikkoa. Yksi pidempi ottelu saattaa syödä terävyyttä ja herkkyyttä seuraavilla kierroksilla liiaksi. Ensimmäinen viikko tulisikin selvittää mahdollisimman tylysti ja niin sanotusti vähin vaurioin. Monen pelaajan usko on kasvanut, eikä tuore tappio Hallessa Felix Auger-Aliassimelle lupaa hyvää. Nurkista ja osin tietysti liikkeestäkin tekeminen jää nyt hieman painottomaksi. Nopealla nurmella voi loistavalla kädellä ja tatsilla pelastaa hieman, mutta ei kaikkea. Edelleen liian paljon tulee jäämään taikatemppujen varaan, mikä ei ole useinkaan voittavaa tennistä.

Suurimmiksi haastajiksi nousevatkin nuoremmat pelaajat Daniil Medvedevin ja Stefanos Tsitsipaksen johdolla. Molempien pelissä on paljon nurmella toimivia elementtejä, joten huippuiskussaan kumpi tahansa voi haastaa oikeastaan kenet tahansa. 

Medvedev tuntuu löytäneen viime viikolla Mallorcalta ruohokenttätuntumansa ja -liikkumisensa. Jos hänen luotisuorat lyöntinsä jatkavat tulitustaan myös Lontoossa, niin tuho voi olla melkoista. Medvedevin marginaalit ovat pelin suoruuden myötä kuitenkin pienet, joten paljon on venäläisen kohdalla kiinni pelipäivien vireestä ja ylipäätään siitä flow'stä, jolla hän operoi. Suoritustunne on kuitenkin varmasti nyt kohdillaan, joten hurja meno voi hyvinkin jatkua.

Tsitsipas puolestaan kärsi Garrosin finaalissa karvaan tappion Djokovicille. On kuitenkin vain hyvä asia, että uusi mahdollisuus uudella alustalla ja ympäristössä tulee näin nopeasti. Massakentilläkin nähty kreikkalaisen hyökkäävä ja monipuolinen pelitapa on kuitenkin tällä hetkellä kenties kaikkein istuvin ja luonnollisin pelikirja Wimbledonin nurmelle. Kun vastustajien aika jää nyt massaan verrattuna minimiin, niin monelle pelaajalle tulee todella kiire kreikkalaisen kanssa. Parantunut syöttäminen, hyvät peruslyönnit, verkolle suuntaan pyrkivä pelikirja hyvine lentolyönteineen on ainakin paperilla juuri se kombinaatio, jolla jopa muuan Djokovic voisi nyt kaatua. 

Mustat hevoset

Nostetaan tähän kaksi nimeä. Alexander Zverevin taso ja tekeminen paranee Grand Slam kerrallaan ja voi hyvinkin olla, että helpohkon kaavion kautta saksalainen löytää hurjimman vireensä toiselle viikolle, jolloin hän on vaarallinen. Toinen nosto mustien hevosten joukkoon on juuri Lontoon Queensin voittanut Matteo Berrettini, jonka syöttö plus kämmen -kombinaatio voi olla tappava ainakin puolivälieriin, ehkä jopa välieriin saakka. 

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Rublev
Tsitsipas vs. Shapovalov
Zverev vs. Berrettini
Federer vs. Medvedev

Välierät:
Djokovic vs. Tsitsipas
Medvedev vs. Zverev

Finaali:
Djokovic vs. Medvedev

Voittaja:
Djokovic.

Eurosport ja Eurosport Player näyttää ottelun.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.