12/09/2021

Ennakko: Novak Djokovic vs. Daniil Medvedev, US Open 2021 finaali

Tänään illalla pelataan miesten US Open finaali, jossa kohtaavat Novak Djokovic ja Daniil Medvedev. On ennakon aika!

Ottelussa on, kuten tiedetään, paljon pelissä. Djokovic jahtaa yhden kauden täyttä Grand Slamiä sekä Grand Slamien määrän kärkipaikkaa (Nadal 20, Federer 20, Djokovic 20) eli siis 21. Grand Slam -voittoa. Medvedev hakee puolestaan raivokkaasti uransa ensimmäistä Grand Slam -mestaruutta. Molemmat ovat siis jossain mielessä kuolemattomuuden äärellä ja paineet voivat tuntua jossain määrin otteissa, todennäköisimmin ottelun alussa. 

Molemmille on ottelun alku onkin äärimmäisen tärkeä. Kumpikaan ei voi laskea kaveria karkumatkalle, joten uskon alun olevan jopa hyvin kyttäilevä. Näemme todennäköisesti hurjia keskikaistan painavia palloralleja, joissa kulmia ei juuri avata, vaan katsotaan kuka on kuka pallon mättämisessä. Kumpikin kokee tämän jollain tapaa vahvuudekseen, mutta vain toinen voi olla tässä parempi. Kun tämä haaste ratkeaa, pelin kuva muuttunee todennäköisesti jonkin verran ja toinen aloittaa aggressiivisemman pelin, mikä sopii kyllä katsojille kotona ja Arthur Ashella.

En ole varma, miten vahvaksi Djokovic itsensä fyysisesti tällä hetkellä tuntee. Kuormaa on huomattavasti enemmän kuin Medvedevillä, joka vihdoin on Grand Slam -finaalissa se tuoreempi osapuoli. Se voi olla iso asia tänään. Näin kevyellä kuormalla hän ei ole koskaan finaalissa ollut. Medvedevin ottelut ovat yhtä lukuun ottamatta menneet suoraan kolmessa erässä ja otteluiden kestot ovat luokkaa noin kaksi tuntia, kun taas Djokovicillä on useampi yli kolmituntinen ottelu ja edelliskierroksella vieläpä viisieräinen Alexander Zverevin kanssa. Se voi olla yksi tekijä tänään. Ei tämä siihen kuitenkaan isosti ratkea, mutta nyt puhutaankin marginaaleista siellä täällä ylipäätään.

Aivan samat marginaalit koskevat myös mentaalista asetelmaa. Molemmat ovat luupäisimmistä luupäisimpiä, mutta pieni notkahdus siellä täällä kostautuu varmasti. Pieni epäröinti ja tilanne on sen erän osalta helposti ohi. On todella oltava hurjalla tasolla tänään ottelussa läsnä. Jokainen lyönti, piste, erä ja lopulta ottelu tulee vain tiukan läsnäolon kautta. Mitään ei tule ilmaiseksi nyt.

Pelillisesti ottelu on äärimmäisen mielenkiintoinen kamppailu, vaikka aikamoista pallon takomista onkin pitkälti luvassa. Kummankin vahvuudet ovat enemmän tai vähemmän samoissa asioissa. On hyvää syöttämistä, hurja liike, painava peruspeli ja niin edelleen. 

Eroja alkaa tulla kuitenkin muun muassa syötönpalautuksissa ja jossain määrin myös verkkopelissä, jos sitä kumpikaan tänään pääsee liiemmälti viljelemään. Molemmissa näissä Djokovic on vahvempi ja se voi olla ratkaiseva kulma, erityisesti juuri palauttamisen osalta. Djokovic tulee saamaan enemmän palautusvuoroja, joissa hän on haastamassa Medvedeviä. 

Rohkeus pelata aktiivisesti ja siis hyökätä on jossain määrin tänään avainasioita. En millään näe, että kumpikaan tätä nyt ihan puolustamalla vie. Linjakäännöt krossipalloista onnistuvat molemmilta erinomaisesti, joten kumpi niitä paremmin ja rohkeammin saa onnistumaan, on vahvoilla. Verkollenousut täytyy valmistella äärimmäisen hyvin, sillä kumpikin saa pitkät raajansa hyvin elastisesti liikeelle ja sitä kautta käsittämättömän voiman ohituksiinsa huonostakin asennosta. 

Summa summarum, Djokovic vaikuttaisi suosikilta pelillisesti, mutta peli tasoittuu fysiikassa ja mentaalisessa pelissä. Paineet puoltavat ehkä enemmän Medvedeviä, joka on kehitysurallaan nyt selvästi Grand Slam-junassa ja seuraava luonnollinen askel on mestaruus. Djokovicin paineet ovat olemassa. Sanotaankin siis niin, että Medvedev vie mestaruuden erin 3-1.

TV5, Eurosport ja Eurosport Player näyttää finaalin.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.