07/09/2021

Ennakko: Puolivälierät (osa I), US Open 2021

 Tiistai-iltana ja keskiviikkoaamuna Suomen aikaa pelataan miesten ensimmäiset puolivälierät ja blogi tarjoilee tunnetusti ennakot kaikkiin miesten otteluihin tästä eteenpäin turnauksen loppuun saakka! Tervetuloa kyytiin!

Daniil Medvedev vs. Botic Van De Zandschulp

Turnauksessa on nähty monta yllättäjää niin naisten kuin miestenkin puolella, mutta suurin yllättäjä löytyy ehdottomasti tästä parista. 

Hollannin Botic Van De Zandshulpin matka Grand Slamin puolivälierään on kerrassaan hurja, sillä mies on todellakin pelannut karsinnat lukien koko rahan edestä. Karsinnoissa täydet erät kaikissa otteluissa ja pääsarjassakin kaksi viisi- sekä kaksi neljäeräistä ottelua. Kun tarinaan lisätään se, että kesällä mies pelasi vielä lähinnä Challengereitä muun muassa Tampereella, niin voidaan sanoa, että Van De Zandschulp pelaa elämänsä syksyä.

Samaa voi sanoa kyllä mahdollisesti myös Daniil Medvedevistä, jonka Grand Slam-jahti etenee toistaiseksi varsin lupaavasti. Hän on selvittänyt tiensä mainiosti tänne saakka ja peli on näyttänyt hyvin vakuuttavalta, vaikkakin täytyy muistaa, että ihan kovimpaan testiin Medvedev ei ole vielä joutunut. 

Ottelun isoin nosto tulee fysiikasta. Lähes 20 tuntia US Openissa (karsinnat mukaan lukien) pelannut hollantilainen joutuu nyt liian ison paikan eteen, sillä tarvittaessa venäläinen riepottelee ja kuluttaa hollantilaisen täysin puhki. Medvedev ei ole viihtynyt yhdessäkään ottelussaan vielä edes yli kahta tuntia, joten fyysinen kuorma on aivan eri luokkaa. Sen täytyy näkyä jossain viimeistään nyt. 

Vaikka Van De Zandschulpin peli on ollut vastustajille äärimmäisen inhottavaa tempon vaiheluineen ja hidastamisineen sekä terävine vastaiskuineen on Medvedev kuitenkin vielä parempi pelaaja oikeastaan kaikessa tekemisessään. Medvedev osaa myös sekoittaa peliä, mutta tiistaina riittää hollantilaisen hyydytys ja/tai jopa ampuminen ulos kentältä. Medvedevin suorahko peli istuu äärimmäisen hyvin US Openin kentille ja Van De Zandschulp joutuu nostamaan palloa aavistuksen liikaa, johon Medvedev tulee iskemään armotta. Tarvittaessa hän voi tosiaan mennä vaikka fysiikan kautta. 

Ei armoa, hieno tarina päättyy ja Medvedev kävelee välieriin erin 3-0.

Felix Auger Aliassime vs. Carlos Alcaraz

Yksi puolivälierien herkullisimmista otteluista tulee tässä. 

Carlos Alcaraz pelasi itsensä suuren kansan tietoisuuteen voittamalla kenties vuoden ottelussa Stefanos Tsitsipaksen kolmannella kierroksella. Se todella oli Ottelu isolla O:lla ja siinä mitattiin nuoren espanjalaisen kyvyt niin taktisessa, fyysisessä kuin mentaalisessakin mielessä. Voi hyvin olla, että tuon ottelun aikana espanjalaisesta kasvoi täysin eri pelaaja kuin mitä hän on tähän saakka ollut. Voitto maailmanlistan kolmospelaajasta antaa aina uskoa ja itseluottamusta ja jos sen pystyy käsittelemään ja kanavoimaan oikein, kuten neljännen kierroksen kypsässä esityksellä edelleen näkyi, niin mahdollisuudet ovat minne vain. 

Alcaraz lentää nyt hurjassa flow'ssa ja Kanadan Auger Aliassimella onkin vain yksi tehtävä, rikkoa espanjalaisen rytmi ja tehdä tämän olo sitä kautta mahdollisimman hankalaksi. 

Paljon tulee olemaan kyse kuitenkin myös siitä, kumpi pelaajista pääsee ns. viemään ottelua. Nuoret leijonat ovat hyvin fyysisiä ja osaavat kyllä puolustaakin, mutta kummankin pyrkimys on ensisijaisesti hyökkäyspelaamisen maksimoiminen.

Auger Aliassimella on jonkin verran enemmän kokemusta tältä tasolta ja hän vaikuttaa hieman tasaisemmalta pelaajista. Se on luonnollisesti hyvä asia, mutta ei välttämättä riittävä prinsiippi otteluun, sillä jos Alcaraz löytää mojonsa, on hyvin vaikea nähdä, että kanadalaisen parantunut tasaisuus ja kypsyys riittäisivät sammuttamaan Alcarazin liekit.

Nuori espanjalainen oli suorastaan mentaalisesti jopa jäätävä ottelussa Tsitsipasta vastaan, joten vaikea nähdä, että tilanne olisi toinen Auger Aliassimea vastaan. Toki tämä on Grand Slam -puolivälierä, josta kanadalaisella on tuore muistijälki ja kokemus tämän kesän Wimbledonista. 

Molemmat ovat fyysisen kuorman suhteen hyvin samankaltaisessa tilanteessa, enkä usko, että se näyttelee muutenkaan isoa roolia ellei ottelu veny mahdottoman pitkäksi. Kumpikin ampuu palloa hyvin letkeästi, joten mihinkään isoon vääntämiseen ei tässä parissa todennäköisesti ajauduta, mutta toki kaverin luotien perässä saa kumpikin kimpoilla aivan riittävästi. Pienikin välipallo korkeine pomppuineen ja olet käytännössä kuollut, se on pelin henki keskiviikkoyönä.

Uskon Alcarazin vireen kestoon ja itseluottamukseen. Espanjalainen etenee US Openin nuorimpana puolivälieräpelaajana nyt myös nuorimmaksi semifinalistiksi eräluvuin 3-2.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.