17/09/2021

Ennakko: Suomi vs. Intia, Davis Cup 2021

Tänään ja huomenna eletään Suomi-tenniksessä hyvin jännittäviä hetkiä, sillä Davis Cupissa Espoon Metro Areenalla vastaan astelee Intia. Joukkueet ovat molemmin puolin iskukykyisiä ja yllätysvalmiita, mutta isossa kuvassa vaaka kallistuu silti Suomelle. Selvää kuitenkin on, että lipsahduksiin Suomella ei ole varaa. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, että esimerkiksi Emil Ruusuvuoren (ATP-74) on lähtökohtaisesti voitettava omat ottelunsa niin tänään perjantaina kuin huomennakin. Intian ykkös- ja kakkospelaajat, Prajnesh Gunneswaran (ATP-165) ja Ramkumar Ramanathan (ATP-187) ovat täysin voitettavissa, mutta pahimmillaan heidän pelitapansa voivat rytmittömyydellään tuottaa myös jonkinlaista tuskaa. Budjetoin näihin otteluihin kuitenkin kaksi voittoa Suomelle.

Avainasemassa ovatkin Suomen kakkospelaajan Otto Virtasen (ATP-419) ottelut sekä tietysti viikonlopun vaa’ankieliotteluun nelinpeli, jossa taistelee luonnollisesti vahva nelinpeliparimme Henri Kontinen/Harri Heliövaara.

Jos ajatellaan, että Virtasella on ikään kuin kaksi mahdollisuutta, kaksi eräänlaista ottelupalloa, niin olisi pelkkää plussaa, jos Virtanen kaataisi heti perjantain ensimmäisessä ottelussa ykköspelaaja Gunneswaran. Sen jälkeen paineet helpottaisivat Suomen leirissä rajusti. Selvää kuitenkin on, että kokemuksen ja rankingin kautta peilaten Virtanen lähtee otteluihinsa ja aivan erityisesti perjantain otteluun haastajana. Tappio yhdessä tai kahdessa ottelussa ei olisi Suomelle katastrofi, mutta tappio molemmista asettaisi viikonlopun kolmannen ottelun, nelinpelin, hurjaan asemaan. Uskon kuitenkin hyvävireisen Virtasen vievän vähintään yhden ottelun ellei peräti kahta. Toki jos Virtanen pääsee toiseen matsiinsa lauantaina, niin silloin pelataan todennäköisesti maaottelun ratkaisuottelua kokonaistilanteen ollessa 2-2, jolloin ollaan kieltämättä jännän äärellä oli vire millainen tahansa. Davis Cupissa on aina omanlaisensa henki, mutta myös se jännitysmomentti, joten paljon ratkotaan henkisellä tasolla.

Nelinpeli pelataan lauantaina ensimmäisenä ja koko taiston kolmantena otteluna, jolloin se on klassisesti ja ihanasti Davis Cupin vedenjakajamatsi. Siinä kohtaa kokonaisottelu on joko katkolla tai sitten sen voittaja ottaa henkisesti kovan 2-1-johdon, minkä jälkeen lipsahduksiin ei tietenkään ole enää varaa. Neluri on herkkä laji, sillä hyvin paljon, ellei peräti kaikki, on usein hyvin pienistä marginaaleista kiinni. 

Parimme Kontinen/Heliövaara on hyvä, mutta huono ei ole Intian parikaan, Rohan Bopanna/Divij Sharan. Bopanna on ollut jopa nelinpelirankingin kolmonen, joten vaikka Kontinen on ollut saman listan piikkipaikalla, niin kovin kaukana Intian neluriässä ei tosiaan ole ollut. Varmasti Suomen pari tietää Bopannan metkut, sillä hän on myös Jarkko Niemiselle tuttu pari ATP-kiertueelta vuosien takaa. Mutta kuten sanottua, nelurissa voi käydä miten vaan. Tämä on ehkä paperilla se ympäripyörein ottelu, jota on hyvin vaikea veikata. Selvää on, että Heliövaara ja Sharan saavat ottelussa paljon palloja ratkottavakseen, joten jossain määrin peli voi kulminoitua heihin ja heidän vireeseen.

Mutta, jos tätä tässä nyt siis ynnäilee, niin Suomen pitäisi kaiken järjen (ja erityisesti tunteen!!!) mukaan kyllä voittaa. Sanotaankin nyt vaikka niin, että Suomi ratkaisee ottelun Emilin toisessa ottelussa lauantaina, jolloin tilanteeksi tulee ratkaisevasti 3-1 ja Suomi etenee marraskuun jatkokarsintaan tai jopa maailmanlohkon karsintaan riippuen     muiden karsinnoista edenneiden maiden rankingeistä.

Omalta kohdaltani viikonloppu menee Itävalta-ottelusta tuttuun tapaan Tennisliiton viestintätiimissä, joten ota liiton Twitter, Facebook ja Instagram seurantaan viimeistään nyt!

Sitäkin tärkeämpää on kuitenkin se, että tulet Metro Areenalle mukaan huutamaan Suomen voittoon ja nauttimaan tenniskarnevaalitunnelmasta ja upeasta livetenniksestä! Tätä ei ihan joka kuukausi tapahdu ja edellisestä ottelusta on jo todella pitkä aika. Nyt siis nautitaan ja karjutaan! AJA SITÄ PALLOA!!! VAMOS!!!

Nähdään areenalla!!!

Viikonlopun otteluaikataulu:

Perjantai klo 18.00 alkaen
Otto Virtanen – Prajnesh Gunneswaran
Emil Ruusuvuori – Ramkumar Ramanathan

Lauantai klo 14.00 alkaen
Henri Kontinen/Harri Heliövaara – Rohan Bopanna/Divij Sharan
Emil Ruusuvuori – Prajnesh Gunneswaran
Otto Virtanen – Ramkumar Ramanathan