08/09/2021

Ennakko: Puolivälierät (osa II), US Open 2021

 Ja toiset puolivälieräparit puntariin!

Alexander Zverev vs. Lloyd Harris

Haastajana otteluun lähtevä Lloyd Harris on tekemässä isoa murtautumista kärkinimien joukkoon, sillä tänä syksynä on kaatunut jo mm. Rafael Nadal Washingtonissa ja Karen Khachanov sekä Denis Shapovalov tässä turnauksessa. Nyt haaste kuitenkin kasvaa, sillä Alexander Zverev on toistaiseksi ollut kenties se vakuuttavin pelaaja tässä turnauksessa. 

Harrisilla on toki hurja peli, jonka kanssa Zverev saa olla hyvin tarkkana. Löytyy melkoinen, lähes nousevaan palloon lähtevä vaikealukuinen syöttö, letkeä kämmen sekä hyvin aktiivinen pelikirja. Jos Harris pääsee operoimaan takarajan tuntumassa, niin se kyllä tietää Zvereville sitä, että kaksikosta se on hän kumpi herkemmin vetäytyy enemmän takarajan taakse. 

Mutta saksalainen osaa kyllä moukaroida sieltäkin. Hänen lyönneissään on tällä hetkellä hurjasti puhtautta ja ruutia. Hän osaa kyllä pelin myös takarajan tuntumasta, mutta välillä hänen täytyy puristaa se itsestään ikään kuin väkisin esiin. Nyt, hyvällä itseluottamuksella, se on toki helpompaa ja ainakin hän tulee reagoimaan nopeasti niihin palloihin, jotka aikaisempaa operointia tarjoavat. 

On selvää, että syöttäminen on molemmille elintärkeää. Sen päälle rakentuvat painavan aggressiiviset pelikuviot ovat kriittisen tärkeitä molemmille, mutta aivan erityisesti Harrisille, jonka täytyy olla lähtökohtaisesti aggressiivisempi. Täytyy ottaa palloa aikaisin, tulla tarvittaessa verkolle päättämään ja niin edelleen. Zverevin pitäminen kiireessä on avainasioita ottelussa.

Zverev osaa paremmin monipuolisen pelin puolustuksineen, rytminvaihdoksineen ja neutralisointeineen. On mielenkiintoista nähdä pyrkiikö Zverev pitämään peliä lähtökohtaisesti rystypuolella, mistä hän on selvästi vastustajaansa vaarallisempi. Harvoin näitä otteluita toki rystyllä voitetaan, varsinkin kun Harris kiertää valtaosan rystypuolen palloistaan kämmenelle, mutta lähtökohtaisesti iso pelote rystyltä puuttuu. 

Fyysisesti Zverev lienee hieman tuoreempi, sillä vaikeaksi 4. kierroksen otteluksi ennakoitu Jannik Sinner -kohtaaminenkin kääntyi reilussa kahdessa tunnissa saksalaiselle, joka on edennyt tosiaan todella vakuuttavasti melkoisella itseluottamuksella tähän saakka. Sanoisinkin, että Zverev vie erin 3-1.

Novak Djokovic vs. Matteo Berrettini

Viimeisessä puolivälierässä kohtaavat tämän vuoden Wimbledonin finaalipari. Tälläkin kertaa kohtaaminen on herkullinen, vaikka italialainen vielä ilman Djokovic-voittoa onkin. On kuitenkin syytä muistaa, että Wimbledonin finaalissa Berrettini oli pitkiä aikoja parempi pelaaja, mutta pienet huolimattomuudet sekä ehkä aavistuksenomainen henkinen taipuminen koituivat Englannissa vielä hänen tappiokseen. 

Tilanne on nyt kuitenkin toinen. Esitys Wimbledonissa oli niin hyvä ensikertalaisen Grand Slam-finaaliksi, että Berrettini on varmasti jälleen vähän valmiimpi. Ja tulee myös muistaa ne paineet, joiden kanssa Djokovic etenee. Kierros kierrokselta ne vain kasvavat. 

Uskoa italialaisella on varmasti, joten helpolla Djoko ei pääse. Kaiken lisäksi Berrettinillä on sellainen moukaripeli, jolla Djokovic on todella horjutettavissa. Se vaatii kuitenkin kaiken natsaamista, niin syötön kuin teloituspaikkojen osalta. Nyt ei ole varaa jarrutella, mutta ei myöskään koheltaa. Berrettinin tulee olla todella kliininen ja kylmä. Rohkea mutta huolellinen.

Djokovicillä on joskus pahana tapana pelata varmuuden ja toisaalta lyöntien hurjan painon kautta, mutta silti ikään kuin äärimmäisen varovaisesti isoilla marginaaleilla. Tämä jättää joskus yllättävän helposti tilaa vastustajan aloitteille ja ratkaisuille. Vastaiskuihin serbi lähtee toki mielellään ja juuri niiden kanssa Berrettinin on oltava tarkkana. Kaikki hyökkäykset on valmisteltava huolella ja kuitenkin sen verran rajusti, että seliteltävää ei juuri jää. On taottava palloa rohkeasti takarajan päältä ja kentän sisältä sekä käytävä päättämässä pisteet verkolta pois. 

Jonkinlainen Daavid ja Goljat tämän kuvion tulisi siis olla, jos italialainen mielii tästä välieriin. Djokoviciltä on lipsahdellut alkukierroksilla yllättäviä eriä jo useammassa matsissa, joten kyllä niitä lipsuu nytkin, mutta sanotaan, että Djokovic painaa vielä välieriin erin 3-2. Ihan täysin yllättynyt en ole, jos Djokovic alkaisi taipua jo nyt.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.