10/09/2021

Ennakko: Semifinaalit, US Open 2021

Ensi yönä pelataan US Openin vuosimallia 2021 semifinaalit. Ennakot illan ja yön matseihin tulee tässä!

Daniil Medvedev vs. Felix Auger Aliassime

Medvedevin kohdalla turnaus on edennyt kutakuinkin odotetusti ja mies on hävinnyt toistaiseksi vasta yhden erän reitillään, joten kovinkaan pahaan paikkaan hän ei ole vielä ajautunut. Venäläinen lähtee myös semifinaaliotteluun selvänä ennakkosuosikkina, sillä Kanadan Felix Auger Aliassimen kokemus, fyysinen kuorma turnauksessa ja lopulta myös pelitaso ei ole aivan samalla tasolla Medvedevin kanssa. 

Tosiaan, Auger Aliassime on joutunut puurtamaan turnauksessa selvästi enemmän kuin Medvedev ja on varmaa, että Medvedev on valmis tekemään kanadalaisen illasta hyvinkin raskaan. Toki Auger Aliassimen edelliskierroksen voitto tuli puolentoista erän jälkeen, kun turnauksen läpimurtopelaajiin kuulunut Carlos Alcaraz joutui luovuttamaan noin tunnin pelin jälkeen ottelun toisessa erässä. Tämä toi toivottua lepoa ennen uran ensimmäistä Grand Slam -välierää, mikä on tietysti huima saavutus. 

Se voikin olla yksi kanadalaisen kompastuskivistä, sillä mielessä väijyvä finaalipaikka on kova pala purtavaksi varsinkin, kun vastapuolella on jo moisen (kahdesti) kokenut ja rutinoituneempi Grand Slam -pelaaja. Medvedev tietää ikään kuin kuuluvansa tähän porukkaan, mutta Auger Aliassime varmasti jollain tasolla käsittelee tätä vielä. Tämä voi usein heijastua otteisiin kentällä. Tiukassa paikassa pisteet eivät tule ilmaiseksi, vaan silloinkin ne on voitettava itse. 

Varmaa toki on, että haastamaan hyväasenteinen Auger Aliassime lähtee, mutta riittääkö tämän mentaalinen vahvuus vielä? Vastassa on kuitenkin niin kova pelaaja, että nättien (tappio)numeroiden tekemisestä voittoon on tänään yksinkertaisesti liian pitkä matka. 

Aivan nappipelillä, johon kuuluu hurja ja monipuolinen hyökkääminen, se voisi onnistua. Varsinkin, jos kanadalainen saisi heti alusta saakka horjutettua Medvedevin peliä ja mielenrauhaa. Toki venäläisen turhauttaminen sen verran pahoin, että tämän pelitaso kärsisi, on tällä hetkellä tällä alustalla yksi kiertueen vaikeimmista tehtävistä.

Auger Aliassimen on luotava hyökkäyspainetta kaikin keinoin ja oltava hyvin hereillä ulottuvan Medvedevin puolustuksen kanssa. Venäläisen luotisuorat lyönnit ovat toki vaikeasti hyökättävissä, mutta myös puolustettavissa, sillä pallon ja pompun mataluus tarkoittaa väistämättä sitä, että kanadalainen on pelaajista se, joka joutuu "nostamaan" palloa enemmän lisäämällä siihen enemmän kierrettä. Kun tämä kierre ei US Openin puolinopeilla kentillä hirmuisesti ammu eteen ja ylöspäin, niin Medvedev pääsee operoimaan ihanteelliselta lantio-hartiatasolta. Se saattaa tietää kanadalaiselle varmaa, mutta hidasta kuolemaa. 

Siksi on äärimmäisen tärkeää, että Auger Aliassime pyrkii pois Medvedevin suosimasta kiitoratatenniksestä, jossa palloa lyödään hyvin kovaa ja siis kentän keskikaistaa käyttäen vain pienin kulmin. Kanadalaisen tulee liikuttaa Medvedeviä maksimaalisesti ja hyvin paljon niin sanotuilla "outside"-palloilla, joissa pallo ylittää ensin kentän sivurajan päätyrajan sijaan. Näitä tulee hyödyntää siten, että venäläinen ei ehtisi lataamaan palloa koko kroppa pallon takana, vaan juoksusta tai ainakin sivuttaissuunnassa rajusti liikkuen. Kurotuspalloistakin Medvedev on toki pirullisen vahva, mutta voittoon asti mieliessään tämän tulee olla venäläisen kannalta tappiollista tennistä. Nämä paikat on yksinkertaisesti hyödynnettävä. Joka kerta. Piste. Ei minkäänlaista epäröintiä, vaan kylmää teloitusta. 

Verkolle nousut on ajoitettava vain tilanteissa, joissa Medvedevillä ei jää yhtään aikaa. Vain silloin Medvedev on lyötävissä verkkopeliä käyttäen. Pieni ylimääräinen aika tietää ohitusta, joten verkolle ei voi rynniä suinpäin.

Vaatii siis hurjaa temppua Auger Aliassimelta, jotta Medvedev tänään kaatuisi. Liian kova on Medvedev nyt ja vie tämän vajaassa kahdessa tunnissa suoraan erin 3-0.

Novak Djokovic vs. Alexander Zverev

Toisessä välierässä asetelma on pelillisesti hieman samankaltainen kuin alkuillan ottelussa. Alexander Zverevin on jotenkin murrettava Novak Djokovicin seinä aivan samaan tapaan kuin Auger Aliassimen on murrettava tai horjutettava Medvedevin seinää.

Zverevin ja Djokovicin matsissa mentaalinen asetelma on toki tasaisempi. Tilanne ei ole kummallekaan uusi. Lisäksi Zverev on voittanut Djokovicin ennenkin isolla näyttämöllä, viimeksi vieläpä muutaman viikon takaisissa olympialaisissa, joten uskoa on hurjasti saksalaisellakin. Ja sitä on tietysti oltavakin. Pienikin epäröinti kolmen, neljän tai viiden erän aikana tietää nyt melko varmaa kuolemaa. Jos Djokovic saa vapautuneen pelinsä rullaamaan täysillä sylintereillä, on häntä hyvin, hyvin vaikea voittaa. Siksi on pysyttävä kylmänä koko ajan ja aiheutettava Djokovicille jatkuvaa pelillistä stressiä, mihin Zverev kyllä parhaimmillaan todellakin pystyy.

Zverev pystyy hurjan kovilla peruslyönneillään pitämään Djokovicin kurissa painamalla tätä takarajan taakse, mutta yksinään tämä ei riitä pitkässä Grand Slam-ottelussa. On tultava painavien ja Djokoviciä tukaloittavien lyöntien perään verkolle aina, kun Djokovicille ei jää aikaa valmistella ohitusta. Kiireen tuottaminen on muutenkin aivan avainasia. Djokovic ei saa saada yhtään ylimääräistä aikaa ohituksiin tai ylipäätään oikeastaan mihinkään lyömiseen. 

Yksi tärkeä kulma otteluun on pelipositio ja aivan erityisesti sen pitäminen lähellä takarajaa. Zverevillä perisynti on viime vuosina ollut se, että hän valuu peruslyöntipalloissa välillä aivan liian taakse kohti takapressua. Jos Djokovic pääsee määräämään tahtia takarajan päältä tai sen tuntumasta hän voittaa tämän helposti. Jos puolestaan Zverev onnistuu pitämään vastaavan position, on hänellä mahdollisuus voittaa. Siinä on tietysti pieni ero. Zverevin kohdalla vaaditaan toki tämän lisäksi hurjasti verkolle nousuja ja tappavia lentolyöntejä.

Yksi Zverevin eniten parantuneista lyönneistä viimeisen vuoden aikana on ollut syöttö. Parhaimmillaan hänen syöttönsä on lähes murtamaton, mutta koska vastassa on maailman paras palauttaja, niin minkäänlaiseen ohi-geimiin ei ole nyt varaa tai murto on enemmän kuin todennäköinen. Hyvää syöttämistä toki vaaditaan aina kummaltakin, mutta Zvereville tämä on ensi yönä tärkeämpää. On yksinkertaisesti syötettävä järjettömän hyvin ja pidettävä paine Djokovicin päädyssä ja päässä.

Mentaalisesti Djokovicin paine kasvaa luonnollisesti kierros kierrokselta. Nyt hän on kahden otteluvoiton päässä kuolemattomuudesta. Kalenterivuoden Grand Slam ja Grand Slamien määräennätys on lähes käden ulottuvilla. Siitä voi olla Zverevin mahdollisuus ammentaa, sillä hän oli se, joka murensi Djokovicin olympiaunelman todennäköisesti ikiajoiksi. Yhtä hyvin hän voi murentaa unelmat myös US Openissa, vaikkakin paras viidestä ottelu on niin paljon pidempi ottelu kuin paras kolmesta. Mentaalisesti se kysyy vielä paljon enemmän. Ja varsinkin Djokoviciä vastaan, joka voi tulla kaukaakin takaa rinnalle ja lopulta ohikin. Mentaalinen taistelu on yksi ottelun mielenkiintoisimpia kulmia.

Fyysisesti molemmat ovat varmasti iskussa, sillä molemmat ovat pelanneet melko vähin vaurioin tähän asti. Toki Djokovic on tiputtanut erän jo neljässä ottelussaan, mutta viimeinen ottelu Matteo Berrettiniä vastaan oli ensimmäisen erän jälkeen kenties turnauksen parasta Djokoviciä. Vastaavasti Zverev on näyttänyt hyvältä koko turnauksen ajan ja hyvin vahvat voitot eräänlaisista testiotteluista Jannik Sinneristä ja Lloyd Harrisistä olivat takuutyötä. Hän on siis valmis kovempiinkin haasteisiin.

Nyt sellainen tulee, mutta ehkä se sittenkin on liian kova ja Djokovic iskee sitkeydellään ensin fyysisesti ja sitten mentaalisesti ja vie tämän 3-1.

Eurosport ja Eurosport Player näyttävät ottelut.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.