14/09/2021

Jälkipelit: US Open 2021

 US Open on taklattu ja katseet alkavat suuntautua kohti viikonlopun Davis Cup -ottelua Suomi vs. Intia! Mutta ennen sitä pienet jälkipelit US Openin annista, olkaa hyvä!

Mahtavinta turnauksessa oli tietysti se, että saimme kerralla kaksi uutta Grand Slam -mestaria, kun miesten pystin vei Daniil Medvedev ja naisten upeasti pelannut Emma Raducanu, joka pelasi itsensä kerralla maailman huipulle. Medvedevin mestaruutta osattiin sen sijaan jo hieman odottaakin.

Aloitetaan jälkipelit kuitenkin naisten puolelta.

Finaali oli upea näytös nuorten pelaajien kypsästä ja hurjasta pelistä. Pallo todella sai kyytiä, mutta mukana oli hurja määrä myös ihailtavaa taktista kulmaa. Emma Raducanun voitto oli kertakaikkisen upea asia koko tennismaailmalle, mutta nyt on oltava tarkkana. 

Emma on vielä hyvin nuori pelaaja, joka tulee varmasti kehittymään vielä hurjasti. Toivon todella, että tämä menestys hypeineen ja voittorahoineen ei sekoita nuoren pelaajan päätä liikaa. Emma on ehdottomasti hyvin piristävä hahmo tenniksen ehdottomalle huipulle. Asenne ihailtavan reipas ja pelille nöyrä. 

Olen aina sanonut, että ihminen on kauneimmillaan ja parhaimmillaan silloin, kun ei vielä tajua itse miten hyvä on. Tennispelaajat eivät todellakaan ole poikkeus tässä. Totta kai Emma kasvaa ihmisenä ja muuttuu aikuistuessaan, mutta asenne toivottavasti säilyy samana. Annetaan hänen siis kasvaa ja kypsytellä menestystään rauhassa. Liian moni lupaava "nuorin sitä, nuorin tätä" pelaaja menee hypen ja aikaisen menestyksen myötä pesuveden mukana. 

Miesten puolella jännitettiin kovasti Novak Djokovicin yhden kauden Grand Slamiä ja 21. Grand Slam -mestaruutta. Serbin otteet jäivät itse finaalissa hurjan vaisuiksi, sillä Daniil Medvedev näytti kaapin paikan alusta lähtien ja pystyi vastaamaan sekä lopulta myös dominoimaan Djokoviciä peruslyöntipelissä. 

Djokovicin urakka turnauksessa yhdistettynä niihin valtaviin paineisiin näkyi tämän otteissa selkeästi. Hän ei ollut terävimmillään, eikä hän ollut lopulta myöskään valmis haastamaan Medvedeviä "edes" fyysisesti. Djokovicin pelistä paistoikin pitkin turnausta hienoinen passiivisuus. Peli ei ollut totutun tehokasta ja kliinistä, vaan eriä tippui matkan varrella aivan liian monta ja kuormaa kertyi. Tämä kostautui fyysisesti viimeistään finaalissa. 

On myös päivänselvää, että kalenterivuoden Grand Slam on saavutuksena niin hurja, että viimeistään se viimeinen aita on käytännössä tekemätön paikka ellei pelaaja ole täysin pitelemättömässä iskussa ja uravaiheessa. Nämä paineet yksinkertaisesti musertavat alleen, vaikka olisi miten kovapäinen pelaaja tahansa. 

Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Miten Djokovic käsittelee tämän valtavan pettymyksen ja menetetyn mahdollisuuden melkoiseen kuolemattomuuteen? Muiden pelaajien osalta usko kasvoi kasvamistaan ja ikää tietysti tulee Djokovicillekin koko ajan lisää.

Nuoret tulevat nyt väkisinkin ja entistä laajempana rintamana läpi. Medvedeville voi huoletta alkaa sovitella jo nyt kovien kenttien kuninkaan viittaa ja moni muukin alkaa olla valmis näihin kovimpiin saavutuksiin. 

US Openin aikana tuli kyllä selväksi, että tennis tulee selviytymään mainiosti nadalien, federerien, djokovicien ja naisten puolella williamsien eläköitymiset. Medvedevin voitto teki tennikselle oikeasti vain hyvää, sillä nuorten esiinmarssin uskottavuuden kannalta näin selvä voitto Djokovicistä jättää vahvan muistijäljen.

Voi olla vielä liian aikaista julistaa, että kuningas on kuollut, eläköön uusi kuningas, mutta siltä se finaalissa ajoittain jo näytti. Jälleen kerran ensi vuodesta on tulossa äärimmäisen mielenkiintoinen Grand Slam -vuosi!