03/06/2022

Ennakko: Casper Ruud vs. Marin Cilic, semifinaali Roland Garros 2022

 Myös päivän toinen välieräpari on hyvin mielenkiintoinen. Ottelussa on jonkinlaista sukulaisuutta päivän ensimmäiseen otteluun, sillä tässäkin kohtaamisessa on vastakkain erittäin kova massapelaaja (Casper Ruud) ja parhaimmillaan hyvinkin aggressiivinen pommittaja (Marin Cilic), jolla on kuitenkin ajoittainen taipumus passivoitua.

Pelillisesti asetelmat ovat siis samankaltaiset, mutta toisin kuin Nadalin kohdalla, ei Ruudista voida vielä puhua aivan saman tason massajumalasta. Juuri tähän Cilicin on iskettävä. Ruud ei esimerkiksi rystypuoleltaan ole läheskään niin vaarallinen kuin kämmenellään, jolla hän rakastaa operoida ja viedä peliä, kuten tietysti massalla kuuluukin. 

Mutta, jos Cilic onnistuu kääntämään peliä Ruudin rystylle, niin peli tasoittuu rajusti. Cilicin rysty kestää kyllä kovankin prässin ja hän pystynee pitämään sillä hyvin Ruudia kurissa. Haaste on tosiaan saada palloa riittävästi Ruudin rystylle tämän suhteellisen kovan kämmenpeiton vuoksi, mutta jos hän siinä onnistuu, on sen päälle Cilicin luotijunamainen rysty pitkin linjaa avainasemassa. Vastaavasti Ruudin pelissä tämä rystypeloite jossain määrin puuttuu. 

Mahdollisuus Grand Slam -finaaliin pääsemisestä voi näkyä paineina ottelussa ja erityisesti Ruudin päädyssä, sillä hänelle jo Grand Slam -semifinaali oli uusi kokemus. Cilic on puolestaan nämä paineet urallaan jo muutamaan otteeseen selättänyt. Ruudille tämä tilanne on siis täysin uusi ja se voi näkyä turhana hermoiluna paineen alla ja jopa johtotilanteessa ehkä jopa maalin jo näkyessä. Cilicin onkin otettava tästä kaikki hyöty irti ja samalla olisi tietysti jätettävä oma jännitys minimiin, missä hän ei aina ole onnistunut, mutta kokemuksen vaikutusta mentaaliseen taitavuuteen ei voi missään nimessä vähätellä. Esimerkiksi US Openissa 2014 hän oli viimeisillä kierroksilla jäätävän hyvä pelaaja myös mentaalisesti. Se voi auttaa isosti tänään.

Tiukka taisto siis luvassa, jos Cilicin taktiset ja mentaaliset kulmat onnistuvat maksimaalisesti. Jos ne sakkaavat vähänkin, niin Ruud vie tämän helposti ellei purista mailaa liikaa. Sanotaan siis ympäripyöreästi, että jompikumpi vie erin 3-1. Ehkä ennemmin Ruud. Tai ehkä sittenkin Cilic. Ehdottomasti ehkä. No, illalla tämä nähdään!