27/06/2022

Ennakko: Wimbledon 2022

 Wimbledon 2022 starttasi tänään klo 13 Suomen aikaa, joten nyt on korkea aika laittaa ennakkotunnelmat kehiin!

Tänä vuonna Wimbledonissa ei siis nähdä venäläispelaajia eikä kisasta saa ammattilaispelaajien kattojärjestöjen päätöksellä tästä syystä myöskään ATP-/WTA-pisteitä. Nämä ovat tietysti hyvin vaikeita, mutta ennen kaikkea valitettavia ratkaisuja. Periaatteessa kaikki näkemykset puolesta ja vastaan ovat perusteltavissa, mutta en mene niihin nyt sen enempää.

Miesten kisasta on tulossa kaikesta huolimatta hyvin mielenkiintoinen, sillä ketään jättisuurta suosikkia ei mielestäni tänä vuonna ole. Monelle pelaajalle turnauksen voittaminen on toki täysin mahdollista ja tämä olisi tietysti enemmän kuin tervetullutta, sillä viimeisen 20 vuoden aikana Wimbledonin miesten turnauksen on voittanut vain neljä (!) eri pelaajaa eli Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray ja Rafael Nadal, tuttavallisemmin "big four".

Vaikka tämän kauden aiemmat Grand Slamit ovatkin menneet Rafael Nadalille, niin ainakin toinen niistä (Australia) tuli meistä monelle jo hyvin suurena yllätyksenä. Roland Garros ei ehkä niinkään, mutta jälleen kerran olisin hyvin yllättynyt, jos Nadal voittaisi tänä vuonna myös Wimbledonin ja tämä siis verrattuna siihen, miten yllättävää hänen voittonsa olisi ollut esimerkiksi 10-15 vuotta sitten. Tässä vaiheessa uraa, uusien haastajien noustessa Grand Slamien voittaminen, varsinkaan ruoholla, ei ainakaan enää helpotu Nadalillekaan. Espanjalaisen ensimmäinen Wimbledon muutamaan vuoteen on kieltämättä mielenkiintoista seurattavaa, mutta loppuun asti en usko hänen tänä vuonna menevän vaikkei kaavio pahin mahdollinen olekaan. Ruoholla viimeistään on kuitenkin jo muiden vuoro.

Novak Djokovic on tietysti oma lukunsa suosikkien joukossa ja hänen rikkonainen kautensa rokottamattomuudesta johtuen alkaa näyttää tulosten valossa hieman jopa laihalta, jos vertailukohtana käytetään mitä tahansa hänen viimeisistä kausista reilun 10 vuoden aikana. Pelituntuma on käytännössä vähäinen ja kun peli- tai turnausrytmiä ei erinäisten taukojen vuoksi ole päässyt tällä kaudella kunnolla syntymään, niin ei menestys tietenkään itsestään tule Djokovicillekaan. Toki hän on ollut Wimbledonin ruoholla äärimmäisen kova jo pitkään ja tulee olemaan sitä varmasti nytkin, mutta potentiaalinen yllätyspaikka serbin kaatamiseen on nyt mielestäni olemassa. Paineetkin ovat varmasti kovat, sillä esimerkiksi GOAT-kisa Nadalin kanssa vaatisi nyt ehdottomasti voittoa, koska US Open, ehkä jopa ensi vuoden Australian Open, jäävät rokottamattomuudesta ja Australian tammikuisesta karkoituspäätöksestä johtuen näillä näkymin serbiltä väliin.

Keitä ne haastajat sitten voisivat olla, on hyvä kysymys. 

Viime vuoden finalisti Matteo Berrettini on osoittanut tänäkin vuonna hyviä ruoho-otteita voittamalla nyt jo toista kertaa putkeen Queensin turnauksen. Kun hänen viidestä viimeisimmästä turnausvoitostaan neljä on tullut ruoholta, alkaa aika olla kypsä myös Wimbledon-voitolle. Kypsyyttä ja kovuutta täytyy löytyä kuitenkin myös pään sisäpuolelta, sillä iso peli vaatii isot syötöt tiukoissakin paikoissa. Ykkösen on tiputtava ruutuun, jotta massiivinen kämmen voi tarvittaessa viimeistellä pisteet. Rystypuolen slice on viiltävän ikävä ruoholla, mutta selvää on, että rystypuolen tekeminen on se asia, mihin moni tulee iskemään, sillä pelotteeksi rystystä ei ole. Vaikka Berrettini pyrkiikin kiertämään lähes kaiken kämmenelleen, jää kenttä välillä kovin auki, mikä on toinen kohta johon iskeä. Finaaliainesta Berrettini kuitenkin jälleen on.

Hubert Hurkacz, joka voitti puolestaan Hallen perinteisen ruohoturnauksen on ehdottomasti yksi vaarallisimpia pelaajia kaaviossa. Viimevuotinen semifinaalipaikka Wimbledonista mm. Federer-kaatoineen kertoo paljon potentiaalista, joka on poikinut myös jo yhden Masters-turnauksen voitonkin (Miami 2021). Wimbledonissa tuskin kukaan haluaa kohdata kovassa vireessä olevaa puolalaista, jolta löytyy kaikki tarvittava isoon onnistumiseen Wimbledonissa. On iso syöttö sekä kämmen, hyvät volleyt, hyvää tatsia, hyvä rysty mukaan lukien slice ja niin edelleen. Kaaviokaan ei ole mahdoton ennen semejä, joten hyvin itsensä turnaukseen sisäänpelaamalla puolalainen on ehdotomasti  kova tekijä toisella viikolla ollen vähintäänkin "mitalisijoissa" kiinni.

Lisäksi on nostettava tietysti Kreikan Stefanos Tsitsipas (Mallorcan tuore ruohoturnausmestari), joka hakee raivoisasti ensimmäistä Grand Slam-voittoaan. Kaavio on jokseenkin haastava, mutta ei toisaalta täysin mahdotonkaan. Mm. kolmannen kierroksen mahdollinen kohtaaminen Nick Kyrgiosin kanssa vaikuttaisi juuri nyt ensimmäisen viikon herkkupalalta.

Toki muitakin kovia haastajia on, joilla riittää yllätysvalmiutta ainakin yhteen jättiläisen kaatoon. Ehkä turnausvoitto lienee liikaa, mutta on nostettava ainakin mm. Andy Murray (suosiollinen kaavio ja koska hän on Andy Murray), Taylor Fritz (Eastbournen ruohomestari) sekä Maxime Cressy (Eastbournen finalisti ja vaarallinen serve and volley -pelaaja) sekä ehkä jopa Nick Kyrgios, joka ainakin omien sanojensa mukaan ruoholla top10- tai top5-pelaaja. Siitä voidaan toki olla montaa mieltä, sillä Kyrgiosin fysiikka, rystypuoli sekä tietysti henkinen osaaminen eivät ole ainakaan vielä kaikilta osin Grand Slam-tasolla vakuuttaneet.

Mustana hevosena on nostan nuoren Carlos Alcarazin, joka toki tulee ruoholle käsivamman jäljiltä, mutta jolla on kohtuullinen kaavio edessään ainakin kvartseihin saakka. Vaikka hän profiloituu jossain määrin massapelaajana, niin hän on ottanut hyvin kovia voittoja jo kovillakin kentällä eikä Wimbledonkaan ole enää uusi tuttavuus. Hänen tulivoimainen pelinsä voi olla hyvinkin tuhoisaa, jos paras peli löytyy.

Näillä valinnoilla mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Alcaraz
Hurkacz vs. Humbert
Berrettini vs. Tsitsipas
Nadal vs. Auger-Aliassime

Semifinaalit:
Djokovic vs. Hurkacz
Berrettini vs. Nadal

Finaali:
Hurkacz vs. Berrettini

Voittaja:
Hurkacz.